שתף קטע נבחר

יישום חוק המצלמות בבתי האבות עלול להידחות בשנה

חוק המצלמות, שחוקק לאחר סדרת מעשי אלימות קשים נגד קשישים בבתי אבות, צפוי להיכנס לתוקף בינואר הקרוב. איגוד מנהלי בתי האבות טוען שלא קיבל כל תקציב לכך ודורש לשנות את המועד שנקבע. סגן השר ליצמן מתנגד

האם יישום חוק המצלמות בבתי האבות יידחה בשנה? אירועי אלימות קשים של צוות רפואי ושל כוח עזר סיעודי כלפי קשישים ששוהים במוסדות אשפוז ובבתי אבות, הובילו את חברי הכנסת לאשר לפני כשנה את חוק הצבת המצלמות במוסדות. החוק אמור להיכנס לתוקף ב־1 בינואר 2020, אלא שכעת דורש איגוד בתי האבות מסגן שר הבריאות להפעיל את סמכותו ולדחות את יישום החוק לתקופה של בין שנה לשנתיים.

 

תחקיר בעשרות בתי אבות בישראל: הזנחה, קשירות, עלבונות ויחס אגרסיבי

 

בפנייה לסגן השר ליצמן, שנעשתה באמצעות עורך הדין אילן בומבך, נטען בין השאר שלא נקבע מקור תקציבי למימון המצלמות, שהצילום בבתי האבות לפי השיטה שנקבעה בחוק לא יאפשר לזהות את המצולמים, וכן שקיימת סתירה בין סעיפים בחוק בכל הנוגע ליידוע המטופל על הצילום.

 

 

בתגובתו למנהלי בתי האבות הבהיר סגן השר ליצמן שאין בכוונתו לסייע להם לדחות את יישום החוק: "חוק המצלמות נועד להגן על ביטחונם, בטיחותם, שלומם וכבודם של השוהים המבוגרים במרכזי הסיעוד בישראל לאחר שהתגלו ותועדו מקרים שבהם הופעלו אלימות קשה כלפי שוהים ומאושפזים. איני רואה סיבה להיענות לבקשה זו".

 

מאיגוד בתי האבות (א.ב.א) נמסר בתגובה: "אנו רואים חשיבות בשמירה ובפיקוח על ביטחון דיירי המוסדות הגריאטריים ועל כן מברכים על 'חוק המצלמות' ומשוכנעים שהוא יהיה אפקטיבי ויעיל להבטחת שלומם של הדיירים. החוק במתכונתו הנוכחית אוסר על מוסדות הסיעוד להמשיך ולהפעיל אמצעי בקרה בזמן אמת על עבודת הצוותים המקצועיים, ומחייב את המוסדות להשתמש רק במצלמות שנותנות 'תמונת בדיעבד' על הנעשה, ורק במקרים חריגים. חוק המצלמות לא נותן פתרונות לפיקוח בעת החלפת חיתול, מקלחות, הלבשה, האכלה וכיו"ב, אלא רק למקרה שבו איש צוות או בן משפחה חלילה יבחין במשהו שאינו כשורה.

 

"הפיקוח הנוכחי מאפשר לתת תמונת מצב בזמן אמת ולטפל מיידית בכל הנדרש", נמסר עוד. "יתרה מזו, בפרוטוקול רשמי של דיוני ועדת הבריאות בכנסת הצהירו משרדי האוצר והבריאות שהתקצוב לרכישה ולהתקנת המצלמות החדשות במוסדות הסיעוד יילקח מתקציב משרד הבריאות. לצערנו נראה שהנושא לא נמצא בעדיפות גבוהה במשרד הבריאות היות ועד כה לא הועבר ולו שקל אחד למוסדות, וניכר כי הדבר גם לא ייעשה בעת הקרובה. הדרישה בחוק היא לטכנולוגיה ייחודית שכמעט אינה קיימת בשוק עם עלויות גבוהות במיוחד, והמוסדות אינם יכולים לשאת בנטל הכספי הנדרש".

 

יוזם החוק, חבר הכנסת (העבודה) איציק שמולי, אמר אתמול: "במקום מחטפים שיפגעו בקשישים, כדאי שהמנהלים יתחילו להילחם במתעללים. לא נאפשר לנצל את תקופת המעבר ולהפיל את החוק כמו גנבים בלילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
תיעוד התעללות בקשיש
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים