שתף קטע נבחר

ההורים שמנהלים גנים: "הצוות נבחר בפינצטה"

הם מנהלים את הגן, החל מבחירת הגננת ועד סוג האוכל והתכנים, עושים הכול בהתנדבות ומשקיעים המון למען חינוך וקהילה. הורים שמנהלים גנים שיתופיים מספרים איך זה עובד בפועל, וגם - מה קורה כשצריך לצבוע את הגדר או למצוא מחליפה לסייעת

לאחרונה שמענו על אירועים מזעזעים, בהם תינוקות וילדים בגיל הרך נופלים קורבן להתעללויות של מטפלות. הורים רבים חוששים ומחפשים פתרונות שונים עבור מסגרות חינוך יחודיות המתאימות לילדיהם.

 

על רקע אלו, בולט מודל של גן ילדים, המנוהל על ידי ההורים עצמם. אומנם לא מדובר בקונספט חדש אבל בעקבות הסיפורים שנחשפנו אליהם בשבועות האחרונים, כדאי לדעת שיש עוד אופציות, והן כבר קיימות במקומות שונים בארץ.

 

גן לימונדה (צילום: אלבום פרטי)
גן לימונדה(צילום: אלבום פרטי)

ההורים מנהלים את הגן בהתנדבות, והם אלו שבוחרים את אנשי המקצוע, בונים, יחד עם הגננת, את התכנית החינוכית, מרכיבים את תפריט התזונה ואף מכינים תכנית לאירועי אחר הצהרים כדי לחזק את הקהילתיות סביב גן הילדים. האם באמת מדובר בפתרון אידיאלי? והאם הסידור הזה מתאים לכל הורה?

 

שותפים אבל נותנים לגננת מרחב

עדי בלוטנר, אמא לשני ילדים בגילאי חמש ושנתיים, מגן "פעוטבע" בבאר שבע, מסבירה כיצד הדגם הזה עובד בפועל: "ההורים הם בעלי הגן והם המחליטים", אומרת בלוטנר. "אני יכולה בכל רגע נתון להיכנס לגן, ולגננת זה לא יראה מוזר. אנחנו גם לוקחים על עצמנו כל מיני תפקידים. אני אחראית על הקשר עם העיריה, יש אב שהוא אב בית וכו'. הצוות הוא שכיר והשכר מגיע מתוך תקציב שוטף של הגן, שכל שההורים משלמים".

 

האם יש אג’נדה חינוכית, והאם כולם תמיד מסכימים עליה?

"הגן עצמו הוקם לפני כשמונה שנים, על ידי קואופרטיב של הורים, שלכל הורה יש מניה וזכות הצבעה. כבר אז נקבעו שלושה עקרונות: מעורבות הורים, קהילתיות וקיימות. חשובה לנו גם ההטרוגניות, הן לגבי הילדים והן לגבי אנשי הצוות, כלומר מטפלות ערביות, יהודיות, מבוגרות וצעירות. אנחנו יוצאים גם לטיולים יחד, ועושים דברים מעבר ליום-יום בגן".

 

"יכולים בכל רגע נתון להיכנס לגן" (צילום: אלבום פרטי)
"יכולים בכל רגע נתון להיכנס לגן"(צילום: אלבום פרטי)

הקואופרטיב בבאר שבע שייך לעמותת הורים בשם "ארץ עיר", וסדר היום הוא כמו כל גן: משחקים, יוצאים לחצר ולומדים נושאים חדשים. "יש אצלנו דגש על אכילת אוכל בריא, כמו כוסמת ועדשים", מסבירה בלוטנר.

 

"הלו"ז נקבע על ידי הגננת שמביאה את התוכן החינוכי, כאשר יש מדי שנה מלווה מטעם ההורים. בשנתיים-שלוש הראשונות, שבהן הוקם הגן, הייתה יותר מעורבות של ההורים בתכנים החינוכיים. כיום אנחנו שותפים אבל נותנים לגננת המון מרחב".

 

מהם היתרונות והחסרונות עבור הילדים?

"הילדים מרגישים שהמקום הזה הוא הבית שלהם, ויש להם תחושת ביטחון. הם מרגישים אותנו, ההורים, מתנהלים שם בטבעיות. אנחנו עושים לפעמים ימי עבודה משותפים של שיפוץ הגן יחד עם הילדים. בנוסף, יחס צוות המטפלים יחסית לילדים הוא יחסית קטן, כאשר בצוות יש בין ארבע לשמונה מטפלות ו-25 ילדים בגן. ארבע מטפלות בתינוקייה והשאר בגנון של גילאי שנה עד שלוש.

 

"החסרונות הם שמדובר בעבודה רבה להורים, הרבה התעסקות. זה מתיש. יש תקופות שבהן אני שואלת את עצמי: 'למה לא שלחתי אותו לגן רגיל?' אני חושבת שכשהתחלנו את הגן הזה היה לנו הרבה יותר זמן פנוי, ועכשיו הכול עמוס.

 

"לפעמים חברות שואלות אותי: "איך יש לך כוח לזה? איפה יש לך זמן לזה?' אבל כמי שילדיה נמצאים בגן כזה אני לא רוצה לוותר. מבחינתי יצרנו בגן מודל שבו אנחנו סומכים על הצוות, לא סתם כי הם אנשים נחמדים, אלא בשל השותפות שנבנתה ויחסי האמון.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

"אחד האתגרים המרכזיים הוא היכולת לקבל החלטות משותפות. לפעמים צריך להחליט במה משקיעים עכשיו: לקנות ציוד או להעלות שכר או אולי לחסוך לשנים הבאות? זה מאתגר כי אנחנו הרבה אנשים, ולכל אחד מאיתנו יש תפיסה אחרת. אגב, במידה ויש חוסר הסכמה בין ההורים אז יש תקנון של הקואפרטיב, ואנחנו מצביעים.

 

"בנוסף לכך, ישנו אתגר כללי שהינו מציאת מקום כי אנחנו בשכירות. אתגר נוסף הוא לשמר לאורך זמן את המעורבות, והאנרגיה של ההורים לפעול למען הגן".

 

עלות הגן היא 2,500 שקלים לחודש, ואין תנאי קבלה. ההורים לא חייבים להיות שותפים בקאופרטיב, וכיום, יש רשימות המתנה להיכנס לגן. בלוטנר מציינת, כי ההורים החליטו שהחל משנה הבאה זה יהיה גן מחוסן, וזה הופך לתנאי בהרשמה. "הורים העלו את הנושא בישיבת קואפרטיב, הייתה הצבעה והוחלט כמעט פה אחד".

 

"משקיעים המון שעות"

שירלי יניב, אמא לשני ילדים בגילאי שלוש וחצי ושנה, מ"גן לימונדה" בהוד השרון מספרת כי הגן הוקם בכלל במקרה: "כולנו היינו רשומים לגן אחר, שנמכר לבעלות חדשה באוגוסט לפני כשנתיים. בתוך שלושה שבועות הקמנו את הגן, על כל המשמעויות של הדבר. רק אחרי שהכול עמד הבנו מה בעצם יש לנו בידיים. מה הפוטנציאל של המודל הזה ומהם האתגרים".

 

מה זה אומר מבחינתך בפועל להיות אמא בגן כזה?

"אני בוועד, ולכן משקיעה המון שעות בתפעול של הגן - תזונה, תיקונים שוטפים, שיווק של הגן לקראת השנה הבאה, משברים קטנים של חוסרים בצוות ועוד. אבל ככל שהזמן עובר ואנחנו לומדים את הצרכים של הגן - אנחנו מתייעלים. בהתחלה אם לא הסתכלתי בטלפון חצי שעה, היו 100 הודעות שלא נקראו בקבוצה של הוועד. היום יש ימים שלמים שהקבוצה שקטה לחלוטין.

 

"אני נמצאת בגן מכיוון שאני רואה את הערך העצום שהבן שלי מקבל ממנו. צריך להבין כי מכיוון שאין לנו רווח מתפעול הגן, הכסף שלנו קונה יותר. בראש ובראשונה אנחנו יכולים להרשות לעצמנו יחס ילדים צוות מאוד גבוה, ואנשי הצוות נבחרו ממש בפינצטה".

 

גן לימונדה (צילום: אלבום פרטי)
"הצוות קשוב לנושאים שמביאים הילדים לגן"(צילום: אלבום פרטי)

סדר היום בגן דומה, מצד אחד, לגנים אחרים והוא מובנה מבחינת זמני ארוחות, זמן חצר וזמן משחק, אבל הוא גם מאוד דינמי ועובר התאמות ודיוקים על בסיס קבוע. הגישה בגן היא ש"כולן עושות הכל", ואין הבחנה בין אשת צוות שמנקה ומסדרת לכזו שמעבירה תכנים לילדים.

 

מי מחליט מהם התכנים המועברים, וכיצד זה נעשה בפועל?

"התכנים החינוכיים לא מונחתים על הילדים. הצוות קשוב לנושאים שמביאים הילדים לגן, ומרחיב איתם את הידע על התחומים האלה. למשל, ילד שיספר בהתלהבות שראה כבאית, נוכל לעבוד איתו, ועם ילדים נוספים שהביעו עניין.

 

"בנוסף, חלק משמעותי מהאג'נדה החינוכית של הגן הוא השיח הרגשי שמתקיים בין הצוות לילדים ועם הזמן, בין הילדים לבין עצמם. הפעילות מועברת על ידי הגננת והמדריכה הפדגוגית שלנו, שמגיעה לביקורים קבועים בגן, ומלווה את הצוות לאורך השנה".

 

קראו עוד:

לא רק הגננת: 7 דברים חשובים לבחירת גן

הגננות מגלות: התגובות של ההורים כשאנחנו מתקשרות

"לפעמים ילד מספר שנתנו לו תרופה בבוקר"

 

אבל לא הכול ורוד והאתגרים עבור ההורים הם רבים. "בגלל שהגן בבעלותנו, מה שאנחנו לא עושים - לא קורה", אומרת יניב. "יש לנו אחריות כלפי הילדים כמובן, אבל גם כלפי נשות הצוות שאנחנו מעסיקים וגם כלפי הקהילה הרחבה של הגן. אז אם אשת צוות לא הגיעה הבוקר, באחריותנו לוודא שיש לה מחליפה, אם אשת צוות עזבה את הגן, אנחנו צריכים לדאוג לקלוט מישהי חדשה.

 

"לפעמים אנחנו אפילו מגיעים לעבוד בגן אם צריך. אנחנו דואגים לקנייה של אוכל, לשיפוצים, לתיקונים, לחוזה עם בעל הבית, ועוד. כל זה נעשה בהתנדבות, לצד המחויבויות האחרות שיש לכל אחד מאיתנו, של מקום העבודה והחיים האישיים".

 

להורים יש אחריות כלפי הילדים וגם כלפי אנשי הצוות (צילום: אלבום פרטי)
להורים יש אחריות כלפי הילדים וגם כלפי אנשי הצוות(צילום: אלבום פרטי)

גם בגן בהוד השרון לא כל ההורים מעורבים באותו אופן, אבל באופן כללי האחריות היא של כולם. למשל, אם צריך לצבוע את הגדר, בתרבות של גן מעורבות הורים זה לא לגיטימי שהורה יכתוב "למה הגדר לא צבועה? זה ממש לא בסדר", אלא יותר - "ראיתי שהגדר צריכה צביעה מחודשת, אני בודק כמה הצעות מחיר ואדאג שעד סוף השבוע הבא המשימה תושלם".

 

העלות לחודש היא 3,600 שקלים, ותנאי הקבלה הם רק גילאי הילדים. "אנחנו עורכים שיחות מקדימות עם המועמדים, בהן מדגישים שאם אנחנו לא עובדים בגן אז הגן לא עובד", אומרת יניב. "אנחנו מבקשים מההורים להצטרף לגן, רק אם הם אכן מתכוונים לתרום לו מזמנם לאורך השנה. יש הורים שאחרי שיחה כזאת מודים שהם לא יכולים להיות פעילים, ומוותרים על המועמדות".

 

"הדרך שלי לוודא שבני יהיה מאושר"

לאנרדו ברונשטיין, אב לשני ילדים (חודשיים וארבע), מגן "קלמנטינה" בגבעתיים, מספר על הגן מנקודת מבט של הורה ואיש צוות גם יחד: "אני עוסק בחינוך הרבה שנים, וכחלק מכך הייתי גנן בגן הנוכחי למשך תשע שנים, עד לפני כארבע שנים לערך. מבחינתי, היה לי ברור שאת הבן שלי אני שולח לגן הזה".

 

גן קלמנטינה (צילום: אלבום פרטי)
"יש הורים שמבוהלים ממעורבות יתר"(צילום: אלבום פרטי)

מהם האתגרים הקיימים בגן כזה הן עבור ההורים והן עבור אנשי הצוות?

"אני חושב שהרבה הורים נבהלים מהמעורבות הזאת, רוצים לשים את הילד בגן וזהו, אבל בגן כזה כל משפחה צריכה להיות מעורבת באיזשהו אופן. בנוסף, ישנם הורים שההבדל בין התערבות למעורבות לא מובן להם. כאלו שהם יותר מדי מתערבים, הן בתפקוד הצוות והן בחיי היום יום.

 

"למשל, ישנם הורים שיכולים להרגיש שהגן שלהם ולבוא בשעות מוזרות לגן או להישאר במשך הרבה זמן בגן. כמו כן, זהו גן שעולה כסף, 3,200 שקלים לחודש, וישנם הורים שמעדיפים בשל כך שהילד יהיה בגן עיריה מגיל שלוש.

 

"בנוסף, יש לגנים כאלה סטיגמה שמי שעובד בהם אז לכאורה יש לו 60 בוסים על הראש, ושמלחיץ מאוד לעבוד במקום כזה בשל המעורבות הרבה של ההורים. אבל, מנסיוני, החוויה שלי הייתה הפוכה. כשהייתי גנן נוצרו קשרים מאד חזקים ביני ובין ההורים מכיוון שההורים מאד מעורבים, ויש לך איתם תקשורת קרובה. אין ספק שזה יוצר תחושת קהילתיות ותחושת קירבה ומשפחתיות.

 

מהם היתרונות והחסרונות עבור הילדים?

"קודם כל, אני יכול להגיד שכשאתה בוחר את אנשי הצוות זו הרגשה אחרת. אנחנו עושים סלקציה רצינית, ואני באופן אישי מכיר חצי מהגננות כי עבדתי איתן. בנוסף לכך, הילדים מקבלים את הצוות פנוי רק עבורם. הצוות לא מתעסק בהפקה של דברים מסביב.

 

"הכסף של הגן הולך לרווחת הגן ולא למישהו שעושה קופה בסוף החודש. אז הם אוכלים בריא, יש להם אנשי צוות איכותיים, חוגים מעניינים, ועוד.

 

"מבחינתי הגן הזה הוא מודל שעוזר לך כהורה לעשות משהו שיש לו השלכות חיוביות על החיים של הילד שלך, והכי חשוב - זו הדרך שלך לוודא שהוא יהיה מאושר".

 

.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
צוות הגן לא מתעסק בהפקה של דברים מסביב
צילום: אלבום פרטי
מומלצים