שתף קטע נבחר

לראשונה זה עשור: הפד הוריד את הריבית ב-0.25%

הבנק המרכזי האמריקאי בראשות ג'רום פאוול הוריד את הריבית לטווח שבין 2% ל-2.25%, בהתאם לציפיות; זוהי הורדת הריבית הראשונה מאז דצמבר 2008 - בזמן המשבר הפיננסי; הפד מסיים סבב העלאות ריבית של שלוש שנים וחצי

הורדת ריבית ראשונה בארה"ב זה עשור: ועדת השווקים הפתוחים (ה-FOMC) של הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב בראשות היו"ר ג'רום פאוול, הורידה הערב (ד') כצפוי את שיעור הריבית במשק האמריקאי ב-25 נקודות בסיס לטווח שבין 2% ל-2.25%. זוהי הורדת הריבית הראשונה מאז דצמבר 2008 – בזמן המשבר הפיננסי.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

אחרי הודעת הנגיד: הדולר והאירו מחקו את הירידות מול השקל

הפאונד בשפל של 26 שנה - מה כדאי לקנות?

הפדרל ריזרב התעלם מהלחץ של טראמפ - הותיר את הריבית ללא שינוי

 

בהודעה שהתלוותה להורדת הריבית ציינה הוועדה כי החלטה נתמכה על ידי "ההשלכות של ההתפתחויות הגלובליות על התחזית הכלכלית, כמו גם לחצים אינפלציוניים מושתקים". ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה מול שניים, כשנשיא הפד בבוסטון ונשיאת הפד בקנזס סיטי התנגדו והעדיפו להותיר את הריבית ללא שינוי. 

ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב(צילום: MCT)
 

הפעם האחרונה שבה שינה הפד את הריבית הייתה בדצמבר 2018, אז העלה הבנק המרכזי את הריבית ב-0.25% וחתם שנה עם ארבע העלאות ריבית. המשקיעים ממתינים למסיבת העיתונאים שיכנס פאוול בתשע וחצי (שעון ישראל) ויחכו לרמזים בנוגע למתווה הריבית העתידי. בשוק מצפים לשמוע רמזים להמשך ההרחבה המוניטרית ולהורדות ריבית נוספות בחודשים הקרובים, שיצמצמו את ההשפעות השליליות של חוסר היציבות הכלכלית בעקבות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין.

 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הפעיל בחודשים האחרונים לחצים רבים על הפדרל ריזרב וביקר בחריפות את המדיניות המוניטרית של הבנק. טראמפ טען כי על פאוול להוריד את הריבית, ושרמתה הנוכחית היא הרסנית למשק האמריקאי.

דונלד טראמפ (צילום: AFP)
דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב(צילום: AFP)
  

גם התחזיות שצפו כמעט בוודאות את הורדת הריבית הנוכחית לא סיפקו את הנשיא האמריקאי, שביום שני האחרון הבהיר את עמדתו. בסדרת ציוצים בטוויטר ביקר טראמפ את הפד על כך שהוא זהיר הרבה יותר, לשיטתו, מהמוסדות המקבילים בסין ובאירופה. "אירופה וסין ימשיכו להוריד את הריבית על מנת להזרים כספים למערכת שלהן, ובכך לסייע ליצרנים שלהן למכור מוצרים הרבה יותר בקלות. באותו הזמן, ומול אינפלציה נמוכה מאוד, הפד שלנו לא עושה כלום - וכנראה יעשה מעט מאד בהשוואה. חבל מאוד", צייץ הנשיא.

 

טראמפ המשיך במתקפה ארוכה בשני ציוצים רצופים: "הפד העלה ריבית הרבה יותר מדי מוקדם והרבה מדי. הצמצום הכמותי שלו היה עוד טעות גדולה. בזמן שהמדינה שלנו מצליחה מאוד, הפוטנציאל ליצירת עושר נוסף, שאותו החמצנו, במיוחד כשמודדים אותו מול החוב שלנו, הוא מזעזע. אנחנו מתמודדים עם מדינות אחרות, שיודעות איך לשחק את המשחק נגד ארה"ב. זו הסיבה מדוע נוצר האיחוד האירופי. עד עכשיו, ארה"ב היתה 'טרף קל', הפד עשה את כל המהלכים הלא נכונים, הורדת ריבית קטנה היא לא מספיקה, אבל אנחנו ננצח בכל מקרה".

 

בהודעה שהתלוותה להחלטת הריבית האחרונה, בחודש יוני, צפו בבנק המרכזי שהריבית תישאר ללא שינוי ב-2019 אם כי הייתה מחלוקת בנושא. בפד צפו אז הורדת ריבית אחת ב-2020 והעלאה אחת ב-2021.

 

ביוני חתך הפד את תחזית האינפלציה ל-1.5% מ-1.8% בתחזית הקודמת, והותיר את תחזית הצמיחה ל-2019 ללא שינוי על 2.1%. התחזית לאינפלציית הליבה, ללא מזון ואנרגיה, נחתכה אז מ-2% ל-1.8%.

 

פרופ' בארי אייכנגרין, אחד המומחים ידועי השם במערכת הכלכלית הבינלאומית, שמככב ברשימת 20 הכלכלנים הכי מצוטטים בעולם, אמר היום כי "שיעורי ריבית נמוכים יכולים לעודד 'בועות' בעיקר בכלכלות אשר צומחות בקצב של 3% עד 4% בשנה". זהו שיעור הצמיחה של כלכלת ישראל. המשמעות המעשית היא שבאותן כלכלות, "הבנקים המרכזיים שלהן חייבים להסתמך על מדיניות של יציבות איתנה יותר כדי להכיל סיכונים פיננסיים", הסביר אייכנגרין והוסיף כי "המהלך הצפוי של הפד בארה"ב מהווה אישור לכך שהרף 'הנורמלי החדש' של ריביות ריאליות נמוכות לא יסתיים בקרוב".

 

סיום תקופה של העלאות ריבית 

בדצמבר 2008 הוריד הבנק המרכזי את הריבית מרמה של 1% לרמה של 0.25%-0% - הרמה האפסית שליוותה את השוק בשבע השנים הבאות. ההורדה של דצמבר 2008 הייתה הפעם השביעית באותה שנה שהפד הוריד את הריבית, בתגובה למשבר.

 

בדצמבר 2015, לאחר שלוש תוכניות הקלה כמותית ורכישות ני"ע במאות מיליארדי דולרים, הודיע הפד, הפעם תחת ג'נט ילן, על שינוי כיוון - הריבית הועלתה לראשונה מאז המשבר הפיננסי, לרמה של 0.25%. מאז ביצע הפד שמונה העלאות נוספות, כל אחת מהן בשיעור מתון של 0.25%, האחרונות שבהן בוצעו ב-26 בספטמבר 2018 וב-19 בדצמבר 2018.

 

הבנק מסיים סבב העלאות ריבית של שלוש שנים וחצי, שהחל כאמור בדצמבר 2015. המהלך התקופתי האחרון של העלאות ריבית רצופות התרחש בין יוני 2004 ליוני 2006, אז הועלתה הריבית באופן עקבי מרמה של 1% לרמה של 5.25% (ההעלאה של יוני 2006, בשיעור של 0.25% ל-5.25%, התבררה כהעלאה האחרונה שביצע הפד עד לדצמבר 2015).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים