שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: הרחפן ה"מתאבד" שמחסל רחפנים | צפו

באלתא מפתחים שדרוג למערכת הקיימת "דרון גארד" - רחפן "ציפור" שיפיל רחפני אויב לאחר זיהוי מלא של נתיב מעופם. בחברה אף פיתחו יכולת חדשנית "לגנוב" רחפן, שטרם הוכרזה כמבצעית באופן מלא

 

 

בשעה שצה"ל עדיין לא השלים את המענה המבצעי השלם והמוכח נגד רחפנים, בחברת אלתא של התעשייה האווירית כבר מכרו 100 מערכות נגד רחפנים בשם "דרון גארד" לכמה גופי ביטחון זרים. המערכת מזהה רחפנים ומפילה אותם באמצעות חסימת תדרים ולוחמה אלקטרונית. השדרוג החדש שמוכנס בחודשים אלה למערכת אמור לעלות בכמה רמות את המענה לאיום המתפתח: רחפן "ציפור" ש"מתאבד" ומחסל רחפני אויב לאחר זיהוי מלא של נתיב מעופם.

 

גופי ביטחון בעולם מצאו פתרונות נגד איום הרחפנים, שעלול להפתיע ולהביך את ישראל בעימות הבא עם חמאס או עם חיזבאללה, שכבר מצוידים בעשרות אם לא במאות רחפני צילום ותקיפה. בצבא החליטו לפתח לבד את הפיתרון, לצד ניסויים והתנסויות מבצעיות בשטח, אך טרם הגיעו לבשלות מלאה.

מערכת נגד רחפני אויב של צה
(צילום: תעשייה אווירית)

מערכת נגד רחפני אויב של צה
"'ציפור' נגד רחפנים תהיה שדרוג מתוחכם למערכת"(צילום: תעשייה אווירית)

 

המערכת מזהה כיום עצמאית את הרחפן או את להקת הרחפנים עם המראתם מהקרקע, ויודעת לסווגם לפי סוגם ולאבחן את נתיב מעופם. המערכת עושה זאת לא רק באמצעות מכ"ם אלא גם בשילוב אופטי, עם מצלמה, שמסייעת להבדיל בין הרחפן לאמצעים אחרים שבאוויר. זאת במקרה שהאויב מנסה להטעות את המערכת בעזרת רחפנים אחרים, בלונים, עפיפונים ואף צרורות של קליעים לאוויר.

מערכת נגד רחפני אויב של צה
המערכת נגד רחפני אויב של צה"ל(צילום: תעשייה אווירית)

מערכת נגד רחפני אויב של צה
(צילום: תעשייה אווירית)

בחברה אף פיתחו יכולת חדשנית "לגנוב" רחפן, אך זו טרם הוכרזה כמבצעית באופן מלא. מערכת רחפן הציפור ליירוט רחפני אויב נמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים בחברה.

 

מלבד ההפלה באמצעות פגיעת רחפן ברחפן, המערכת מציעה אפשרויות אחרות שכבר פעילות והוכחו מבצעית: חסימת תדרים או ירי ברחפן האויב מהקרקע באמצעות חיבור לכוונת חכמה על רובה ("סמארט-שוטר"), שעוקבת וננעלת על הרחפן שבאוויר עד לירי לעברו.

מערכת נגד רחפני אויב של צה
(צילום: תעשייה אווירית)

"יש לזכור שלא מדובר באיום שקרוב בחומרתו ובנזק שלו לאיום טילי הנ"ט או לאיום הרקטות", הזכיר בכיר באלתא, "לכל חיישן נגד רחפנים יש את היתרון והחיסרון שלו, ולכן השילוב ביניהם מייעל את הפיתרון. המערכת עצמה לא כזו יקרה ביחס למערכות הגנה מקבילות".

 

האתגר המרכזי מול איום הרחפנים הוא הגילוי, ולכן המערכת מספקת כיסוי של 360 מעלות. המערכת, שיכולה להיות אוטומטית או חצי אוטומטית עם הפעלה משותפת לחייל, כבר הוכיחה עצמה באבטחת ועידות מנהיגי העולם G20 שנערכה בארגנטינה.

 

המערכת נתנה מענה גם להתגברות על התנגשות אפשרית עם מערכות ה-GPS של מטוסים בהגנה על מרחבים אוויריים של נמלי תעופה. "המערכת יודעת לאחוז היטב את הסביבה ולהבדיל בין יריב לידיד", הוסיף הגורם, "'ציפור' נגד רחפנים תהיה שדרוג מתוחכם למערכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תעשייה אווירית
ה"ציפור" נגד הרחפנים
צילום: תעשייה אווירית
מומלצים