שתף קטע נבחר

משוחרר עסקת שליט הורשע בפלילים, החנינה לא תבוטל

מוחמד זיאדה נכלא בגין עבירות ביטחוניות ושוחרר במסגרת עסקת שליט אחרי שריצה כמחצית ממאסרו. ב-2017 נטען שהפר תנאי בחנינה כשהורשע בתקיפה ונידון לשנת מאסר. ביהמ"ש החליט בעקבות כך שישלים את מאסר העולם, אך העליון קבע: "התנאי מתייחס לעבירות ביטחון בלבד"

בית המשפט העליון קבע היום (ג') שמוחמד זיאדה, מחבל ששוחרר בעסקת שליט ושב לבצע עבירה פלילית שאינה ביטחונית, לא ישוב למאסר לרצות את מלוא עונשו. זיאדה, ערבי-ישראלי ואסיר ביטחוני לשעבר בן 64, ביצע בגיל 32 שורת עבירות ביטחוניות חמורות, בהן השלכת רימון יד, שלא התפוצץ, לעבר אוטובוס נוסעים. ב-1987 הוא נידון למאסר עולם שלא נקצב ולכן אמור היה לרצות 40 שנה בכלא.

 

אילוס אילוסטרציה אסיר סוהר בית סוהר כלא (צילום: shutterstock)
לזיאדה נותרו 16 שנים ממאסר העולם(צילום: shutterstock)

זיאדה ישב בכלא 24 שנים. בשנת 2011 הוא שוחרר במסגרת עסקת שליט, בה שוחררו מאות מחבלים תמורת שחרור החייל החטוף מידי חמאס. שחרור המחבלים בעסקה נעשה בדרך חוקית באמצעות חנינה בידי נשיא המדינה. במסגרת החנינה, ב"כתב ההקלה בעונש", ישנו סעיף המתנה את שחרורם בהתחייבות שלא לבצע כל עבירה שהעונש עליה הוא שלושה חודשים או יותר.

 

הפרת תנאי זה, נכתב, תחזיר אותם לכלא. במקרה של זיאדה, אם יפר את התנאי ישוב לרצות את 16 שנות המאסר שנותרו לו. אף שלא חתם בערבית על התחייבות הזו, זיאדה למעשה הסכים לתנאי העסקה.

 

לאחר שחרורו, זיאדה שב ללוד והתגורר עם בני משפחתו. אלא ששם שוב הסתבך בפלילים, וב-2017 הואשם והורשע בתקיפה של קרובת משפחה, וגם באיומים ובשיבוש מהלכי משפט. הוא נידון לעבודות שירות ולאחר מכן עונשו הוחמר בערעור לשנת מאסר.

 

בעקבות הרשעה זו, פנתה המדינה לוועדת השחרורים וביקשה להשיב את זיאדה לכלא להשלמת מאסר העולם בגין הפרת התנאי בעסקת שליט. הוועדה שדנה בכך החליטה לבטל את חנינת הנשיא ולשלוח אותו להמשך מאסר העולם שלו. גם בית המשפט המחוזי בלוד אימץ את ההחלטה.

אביגדור פלדמן (צילום: בן קלמר)
עו"ד פלדמן(צילום: בן קלמר)

זיאדה ערער לבית המשפט העליון באמצעות עו"ד אביגדור פלדמן, וביקש להפוך את ההחלטה. בערעור טען שהתנאי לביטול החנינה תקף רק לעבירה ביטחונית. הרכב של שלושה שופטים בעליון קיבל את הערעור. השופט אלכס שטיין הסביר כי התנאי לשחרור שצוין בכתב ההקלה מהנשיא "מתייחס לעבירות נגד ביטחון המדינה בלבד. סמכותו של הנשיא לחון עבריינים היא סמכות ייחודית ומהותית, גופים כמו ועדת שחרורים אינם מוסמכים להפעיל סמכות חנינה ראשית".

 

שטיין הוסיף: "ישראל איננה רק מדינה שנלחמת בטרור, היא מדינת חוק שנלחמת בטרור תוך שמירה על חוקיה ועל זכויות שחוקים אלו מקנים לבני אנוש. לפי חוקים אלו התנאי המבטל שהתקיימותו מפקיעה את החנינה שניתנה למבקש הופך להיות בר הפעלה רק כאשר הוא מבצע עבירה נגד ביטחון המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"התנאי מתייחס לעבירות ביטחון בלבד"
צילום: shutterstock
מומלצים