שתף קטע נבחר

לאכול בחו"ל: המדריך המלא לשומר הכשרות

לטייל בחו"ל ולאכול כשר נהפכה להיות משימה קלה יותר בשנים האחרונות. שורה של מוצרים נמצאים תחת השגחה או מוגדרים ככשרים, ולא חייבים להסתפק רק בקבנוס ובמנה חמה שסחבתם במזוודה. ובאיזו מדינה מותר לשתות רק מים? המדריך המלא

אתגר הכשרות בחו"ל מתחיל כבר בשלב הזמנת כרטיס הטיסה", אומר הרב אורן דובדבני, ראש מערך הכשרות של "צהר", שכבר שנים ארוכות עונה מסביב לשעון, בוואטסאפ ובפייסבוק, על שאלות של מטיילים שומרי כשרות.

 

"כך למשל, כשמזמינים טיסה מאל על יש רבים שאינם מודעים לכך שבגלל הסכם Code Share אתה יכול למצוא את עצמך בטיסה של חברת איבריה, ללא ארוחה כשרה. לכן כבר במהלך הזמנת הטיסה צריך להזמין מזון כשר". אגב, בגלל הצמיחה של הקהילות החרדיות באירופה, כיום אפשר להזמין אוכל כשר למהדרין במספר חברות תעופה זרות.

 

נתב
מטוס בנתב"ג. לדאוג לארוחה כשרה בטיסה(צילום: shutterstock)

 

נתב"ג וחמץ לאחר פסח

מכשול הכשרות השני שבו נתקל מטייל דתי שטס לחו"ל, מתברר, הוא הדיוטי-פרי. הרב הראשי דוד לאו כבר התריע בעבר ב-ynet כי בנתב"ג נמכר "חמץ שעבר עליו הפסח", כלומר מזון ואלכוהול שהיו שייכים לחברה הישראלית, ועל פי ההלכה אסור לקנות אותם גם אחרי חג המצות.

לדברי הרב דובדבני, מעבר לקושי ההלכתי הזה יש בנתב"ג סוגים שונים של אלכוהול שבחו"ל מוכרים ככשרים, אבל בארץ הם לא זוכים לתעודה של הרבנות מאחר שהיבואנים לא שילמו על אישור הכשרות, כמו למשל במקרה של "ג'וני ווקר", שהוא וויסקי כשר גם אם אין עליו חותמת כשרות.

 

אז מה אפשר לקנות בדיוטי וגם בחו"ל ללא חשש?

וויסקי (מתוצרת אנגליה, סקוטלנד, אירלנד ויפן), ברבן, רום (למעט Negrita), ג'ין וטקילה מקורית ממקסיקו (על הבקבוק כתוב agave puro וגם Mexico en Hecho)

 

יצוין כי ליקרים רבים מכילים יין ולכן הם חייבים בתעודת כשרות, למעט הבאים אשר מוחזקים ככשרים: שרידנס Sheridan's (חלב נוכרי), אייריש קרים (חוץ מטעם XO), ייגרמייסטר, קואנטרו Cointreau (רק עם תווית לבנה), דרמבוי, אמרטו (רק מתוצרת איטליה), ליקר מוצרט MOZART (חלבי), קלואה, ליקר בולס (חלק מהסוגים, ובוודאי לא כאלה המכילים ברנדי), לוקסרדו, ליקר שוקולד גודייבה, בנדיקטין D.O.M (אך לא B&B!).

מה אי אפשר לקנות ללא השגחה: יין; ברנדי וגרסתו הצרפתית, קוניאק, שאותם מייצרים מיין; גם ערק מופק מיין, ואפילו לימונצ'לו עלול להכיל יין לבן, לכן הם חייבים באישור כשרות; אסורים גם הסירטאקי והאוזו (למעט אוזו 7 OUZO, אוזו 12 ואוזו-מיני שהם כשרים).

 

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
כוס קפה הפוך. לעיתים זה מותר(צילום: יהודה נהר)

 

ומה לגבי ממתקים?

הינה רשימה של חברות שוקולד וממתקים שאפשר לקנות ולצרוך ללא תעודת כשרות (כולם חלביים וכוללים "חלב נוכרי"):

טובלרון (Toblerone)

מילקה (Milka) מתוצרת אוסטריה וגרמניה (מלבד פרלינים)

ריטר (Ritter) מתוצרת גרמניה בלבד.

לואקר (Loacker), רק מתוצרת איטליה ואוסטריה.

לינדט (Lindt) - ללא מילוי ליקר או אלכוהול מסוג אחר.

כדורי שוקולד מוצרט (Mozart), למעט אלה המכילים ליקר או אלכוהול.

חטיפי טוויקס, מארס, באונטי וקיט-קט שמיוצרים באירופה ובארה"ב בלבד.

אי אפשר לקנות – חטיפי אם אנד אמ'ז (M&M's) והרשי'ז (Hershey's), למעט אלו שמיוצרים בארה"ב ומסומנים ככשרים.

 

 

טיסה נעימה, עם שתייה חמה

אם הגעתם לטיסה וגיליתם שלא מחכה לכם ארוחה כשרה, תצטרכו להסתפק בשתייה חמה או קרה. כשמדובר בקוקה קולה אין בעיה בצפון אמריקה, בדרום אמריקה, במזרח אירופה ובמערבה. יודגש כי לא רק קוקה קולה מותרת, אלא גם קולה בטעמים (וניל, דובדבן, אוכמניות, משקה אנרגיה קוקה קולה ואפילו קוקה קולה עם ג'ק דניאלס). גם משקאות הדיאט של החברה מותרים, ובהם דיאט קוקה קולה וזירו וכן הגרסאות נטולות הקלוריות של המשקאות הנ"ל. הבעיה היחידה היא עם משקה פאנטה (לטעמיו השונים), שאומנם שייך לקוקה קולה, אבל יש בו רכיבים רבים שלעיתים אינם ידועים ככשרים. בנוסף לקוקה קולה, גם פפסי ודיאט פפסי, וגם ד"ר פפר ודיאט ד"ר פפר, מותרים בכל מדינות העולם המערבי ובמזרח אירופה, אבל ההיתר הגורף הזה אינו תקף במרכז אפריקה, במזרחה ובמערבה, וכן בסין.

לגבי שתייה חמה - עם קפה ותה אין בעיה, למעט תה צמחים שמחייב תעודת כשרות (!). לגבי תוספת חלב לקפה - ברוב חברות התעופה יש איסור להגיש חלב, ולכן מציעים "מלבין קפה" או "Cream", שאותם אי אפשר לצרוך ללא תעודת כשרות.

 

בתי קפה, מסעדות, קיוסקים ופאבים

גם אם סחבתם מהארץ מזוודות מלאות שימורים, מנות חמות ונקניקי קבנוס, יגיע בטיול רגע שבו תרצו קפה איכותי. ובכן, אם תשאלו את הבד"צ של לונדון למשל (KLBD), הם ימליצו לחפש בית קפה כשר, אבל באותה נשימה יבהירו שאם אין כזה, תוכלו להיכנס לסטארבאקס או לכל רשת בתי קפה מוכרת אחרת, ולהזמין לא רק אספרסו אלא גם מקיאטו וקפוצ'ינו (המכונה בישראל "קפה הפוך"), אף שמדובר ב"חלב נוכרי".

 

לדברי הרב דובדבני, הנחת העבודה היא שבגלל הפיקוח בענף המזון, אין חשש שכאשר תזמינו חלב פרה, תקבלו חלב שלו הוסיפו חלב של נאקה למשל. עם זאת, הכלל הזה לא תקף בכל העולם אלא במדינות כמו ארה"ב וקנדה, דרום אמריקה, מערב אירופה ומזרחה כולל מדינות חבר העמים לשעבר, אוסטרליה וניו זילנד - אבל לא בסין, בהודו, בתאילנד, בפילפינים, במערב אפריקה ובמרכזה.

 

|חשוב להבהיר כי ההיתר לשתות קפוצ'ינו תקף רק לגבי קפה המכיל אספרסו וחלב. למרבה הצער, ללא הכשר לא תוכלו לבקש תוספת קצפת או תוספות אחרות. לגבי אייס קפה - אם המשקה מכיל אספרסו, חלב וקוביות קרח, דינו כדין קפה. הבעיה היא שכאשר מזמינים בחו"ל "אייס קפה", ממכונה או בהכנה במקום, לרוב תקבלו לא רק חלב ואספרסו אלא גם תוספת של אבקה שנועדה לייצב את המשקה ולהשביח את טעמו, ולכן בלי להכיר את כל רכיבי האבקה חייבים הכשר.

 

לגבי גלידות, אין בעיה לקנות גלידות האגן דאז (Häagen-Dazs) ובן אנד ג'רי'ז (Ben & Jerry's) - ובתנאי שאוכלים לא בגביע אלא בכוס, וללא תוספות של סוכריות, סירופים וכדומה.

לגבי גלידת מגנום קלאסיק (Magnum classic) אומר הרב ש"רצוי לברר ברשימות הכשרות המקומיות", אבל מבדיקה שאנחנו ערכנו בארה"ב, קנדה, מערב אירופה ומזרחה, מי שאוכלים חלב נוכרי אוכלים מגנום קלאסיק ללא חשש.

 

פאבים – "בירות ללא טעמים אפשר לרכוש ללא חשש, כל עוד מדובר בבירה ללא טעמים ותוספות (נא לשים לב כי סוגים שונים של stout beer עלולים להיות חלביים)".

 

 

ארוחת בוקר. הביצה בעייתית (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
ארוחת בוקר. הביצה בעייתית(צילום: דניאל לילה)

 

ארוחה במלון - בלי לחם וביצים

במשך שנים ישראלים אכלו בבתי מלון בחו"ל לחם וביצים קשות. בחוברת הכשרות של "צהר", שחיבר הרב דובדבני יחד עם הרב דוד סתיו, מסבירים שמדובר בטעות נפוצה. יש בעיה לאכול ביצים שבושלו בכלי שבו מבשלים בין היתר גם בשר. במדינות רבות הלחם כולל שומן מן החי, שנועד להפוך את המרקם לרך. לעיתים גם מושחים את התבניות בשומן מן החי כדי למנוע מהעיסה להידבק לתבנית. בחוברת של צהר יש רשימה ארוכה של לחמים שאותם ניתן לאכול במדינות שונות, דוגמת "שוטיס פורי" בגיאורגיה, צ'פאטי בהודו, פיתות בירדן וטורטיות מקמח תירס בנפאל.

 

אם יש לחם כשר או קרקרים, תוכלו למרוח עליהם שוקולד למריחה של נוטלה שיוצר במערב אירופה ומזרחה כולל בחבר העמים לשעבר, בארה"ב ובקנדה, בטורקיה, בדרום אמריקה, באוסטרליה, בניו זילנד, בצפון אפריקה ובדרום אפריקה.

 

קורנפלקס - "ניתן לאכול דגני בוקר של קלוגס (Kellogg's) מהסוגים הבאים - Corn flakes עם סימן התרנגול, Corn flakes crumbs, Froot Loops Cereal והאריזה האדומה Frosted Flakes שעליה מככב הנמר".

 

ריבות - "אפשר להקל ולצרוך ריבות כתומות או צהובות אם אינן מכילות ג'לטין. יש להימנע מן הריבות האדומות, אשר בדרך כלל מכילות מיץ ענבים או צבעי מאכל אסורים".

 

גבינות – "אפשר לאכול חמאה שאינה מכילה תוספות (בכל המקומות שבהם מותר חלב). אפשר לקנות ולאכול גבינת פילדלפיה ללא תוספות, בארה"ב, קנדה, ספרד, פורטוגל, איטליה, צרפת ויוון (אבל לא בגרמניה, אוסטריה, הולנד ומקסיקו). ראוי להדגיש כי בגבינות צהובות ישנם איסורים חמורים, ואין שום דרך להתיר אותם ללא כשרות מסודרת".

 

מיצים ושייקים – "גם כשכתוב על פחית של מיץ תפוזים '100% פרי', הכוונה היא שזה מכיל רק פירות ולא שזה מכיל רק תפוזים. לרבים מהמיצים מוסיפים מיץ ענבים, שדינו כמו 'סתם יינם' והוא אסור בשתייה. הבעיה אומנם פחות קיימת במיץ תפוחים, אבל נפוצה מאוד במיץ תפוזים, במיץ מנגו ובמיץ מפירות טרופיים. עם מיץ עגבניות טבעי אין בעיה. כאשר נמכרים שייקים של פירות, ניתן לשתות בתנאי שהשייק לא מכיל מיץ ענבים, אלא רק פירות ומים או פירות וחלב, במדינות שבהן מותר חלב".

 

סלמון מעושן. לרוב מותר לאוכל גם אם אין השגחה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סלמון מעושן. לרוב מותר לאוכל גם אם אין השגחה(צילום: ירון ברנר)

 

קניות בסופר - יש מה לקנות

הרב דובדבני: "ככלל, ההמלצה בחו"ל היא לבדוק תמיד ברשימת הכשרות המקומית של הקהילה במדינת היעד, שהיא לעולם המקור הטוב ביותר והאמין ביותר".

מתברר שבזכות האינטרנט, כיום בכל מקום שבו יש יהודים מישהו דאג להעלות לרשת רשימת מוצרים שניתן לקנות בסופרמרקט המקומי, והם מכילים רכיבים כשרים בלבד, אף שאין להם תעודה. לדוגמה: לפני נסיעה לבריטניה כדאי להוריד את אפליקציית IS IT KOSHER? UK שתעבוד בטלפון הסלולרי שלכם גם אוף-ליין, כלומר כשאתם לא מחוברים לאינטרנט. אתם צריכים להקיש את שם המוצר ולראות אם הוא כשר או לא.

 

הרב דובדבני גם הכין רשימת מוצרים שתוכלו לקנות בסופרים בכל העולם, גם כשאין עליהם תעודת כשרות: פסטות יבשות תוצרת איטליה ללא צבעים וללא מילוי, סלמון מעושן ללא תוספות (תוצרת סקוטלנד, אנגליה, סקנדינביה וצ'ילה), טונה rio במים מתוצרת איטליה, סרדינים תוצרת פורטוגל ומרוקו ושמן זית extra virgin מתוצרת יוון, ספרד, איטליה ופורטוגל.

 

אגב, בשנים האחרונות מאוד פופולרי לטייל בסין, מה אפשר לאכול שם ללא חשש?

"הגישה שלי היא שבסין תשתה מים בלבד".

 

אתה צוחק?

"לא. אי אפשר לאכול ולשתות שם כמעט כלום".

 

  • לחוברת ההמלצות המלאה של צהר לחץ כאן

פורסם לראשונה 20/08/2019 21:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חדוה רוזנבלום, kosher-booking
יהדות כושר בוקינג אוכל כשר בחו"ל
צילום: חדוה רוזנבלום, kosher-booking
מומלצים