שתף קטע נבחר

איך לשרוד את השיפוץ בלי להתגרש

היא רוצה קרמיקה, הוא רוצה גאדג'טים. בדקנו על מה עיקר הריבים בין בני-זוג שנמצאים בשלבי שיפוץ. המסקנה: רובם סביב עניין הכסף. אז איך להתנהל כדי שהזוגיות תשרוד את התקופה המאתגרת? אתר "המקצוענים" עם עצות של בעלי מקצוע מהתחום

זה לא ששבירת קירות גורמת בהכרח לשבירת מוסד הנישואין, אלא שבמהלך שיפוץ, ההבדלים בין בני הזוג פשוט צפים. המחלוקות על הטעם האישי, העדפות, נוחות, סגנון, עמידה בתקציב – כל אלו מתנקזים לכדי כמה חודשים של קבלת החלטות, הורדות ידיים ומאבקי אגו.

 

      (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זה קורה גם לטובים ביותר, השאלה היא איך מתמודדים עם זה. ממש כמו שלא כל זוג מתאים לטייל בחו"ל יחד, גם לא כל זוג מתאים לתהליך של שיפוץ. רגע לפני שאתם נכנסים להרפתקה, הנה כמה מוקשים שלא כדאי לדרוך עליהם במהלך התהליך. וזכרו: זה לא באמת ריב על הקרמיקה, זה רק התירוץ.

 

אז איך תעברו את זה בשלום? פניתי לבעלי מקצוע ולנותני שירות מהתחום, ביניהם קבלני שיפוצים, מעצבים, אדריכלים ויועצי זוגיות. כאלה שעברו לא פעם ולא פעמיים את תהליך השיפוץ השנוא על רבים. המסקנות והעצות לפניכם – כתבה ראשונה בסדרה.

 

"הכי הרבה ריבים על עניין התקציב והחלוקה שלו"

על דבר אחד הסכימו פה אחד כל בעלי המקצוע ונותני השירות פה – עיקר המחלוקות הן סביב עניין התקציב והחלוקה שלו.

 

"הדבר המשמעותי ביותר שגורם לריבים זה המפגש בין הפנטזיה שרוצים לממש לבין התקציב שעומד לרשות בני-הזוג", אומרת מעצבת הפנים מיטל צימבר. "פעמים רבות יש מחלוקת סביב סדרי העדיפויות: פעמים רבות האישה רוצה להשקיע באמבטיה ובמטבח, והדבר מעדיף להשקיע ברמקולים לסלון ובדק לגינה".

 

"עניין התקציב הוא קריטי, וכאן לסמכותיות של מי שמנהל את הפרויקט יש משקל רב", מסכים האדריכל טל אוחיון. "כמעט תמיד יש מגבלת תקציב, והחלוקה שלו צריכה להיעשות ממקום שקול ומאוד מודע. אי אפשר להגשים את כל החלומות, ולכן צריך לקבוע סדרי עדיפויות וגם להיצמד למה שנקבע. יש להקצות חלק נכבד בתקציב לדברים שחשובים לשני הצדדים, וכן עבור דברים שהם בבחינת חובה – כל מה שקשור לתשתיות ולחומרי מעטפת איכותיים. כאלה, שהסיכוי לשנות אותם בהמשך קלוש. אסור להזניח את הקוסמטיקה, אבל צריך לזכור שמה שקשור לעיצוב הסופי ניתן לשנות בהמשך. לעומת זאת, תשתיות יישארו איתם לאורך שנים ארוכות".  

 

      (צילום: shutterstock)
רוב הריבים על חלוקת התקציב ועל חריגות ממנו(צילום: shutterstock)

"חלק גדול מהמחלוקות הן אכן סביב חלוקת התקציב", מסכימה האדריכלית מרינה רכטר-רובינשטיין. "פעמים רבות סדרי העדיפויות של בני-הזוג שונים: אחד מעדיף להשקיע בריצוף והשני מעדיף להשקיע בריהוט. אני תמיד בדעה שאם יש מגבלת תקציב, עדיף להשקיע באלמנטים שיישארו בבית לאורך זמן והרבה יותר יקר ומסובך להחליף אותם. רהיטים, תמיד אפשר להוסיף בהמשך".

 

"כסף הוא תמיד עניין נפיץ, ואכן רוב הריבים הם סביב עניין התקציב", מוסיפה ברברה ברזין, מעצבת הפנים ובעלת בית-ספר לעיצוב. "במרבית המקרים, יש שוני מהותי בחשיבות שכל אחד מבני-הזוג נותן לחלוקת התקציב. כל אחד מהם רוצה להשקיע בדברים אחרים, והשאלה הגדולה היא מי נדרש לוותר".

 

לדבריה, "אנשים מגיעים עם רשימה של פנטזיות, רעיונות, טיפים מאנשים שאינם בעלי מקצוע, וחושבים שהשיפוץ יעלה להם 1,500 שקל למטר. פעמים רבות, הסכום הוא כזה, אבל בדולרים".

 

"כבר בפגישה הראשונה אני חושבת שחובה להעריך נכון את עלות השיפוץ", מוסיפה ברזין. "ואז, אם אין תקציב, כדאי מראש להחליט שבשלב ראשוני משפצים רק חלק, ולא להיכנס לתהליך שאין להם איך לעמוד בו כלכלית. כשאני נוקבת סכום, אין לי עניין להכניס זוגות לתסבוכת כלכלית, אלא להיפך. אין לי שום אינטרס לייקר שיפוץ, ואני לא מקבלת אחוזים. אני בסך-הכל רוצה שתמונת המצב האמיתית תהיה לנגד עיניהם מראש. לא פעם חברים מייעצים ומעריכים עלויות שיפוץ, ומטעים אותם".

 

"כמובן שזה משתנה מזוג לזוג, אבל לרוב אנחנו בהחלט רואים שנשים מנגה וגברים ממאדים", אומרת רננה אזולאי, מעצבת הבית של אליתה ליווינג. "לנשים חשוב מאוד מראה שיהיה מעוצב ולא פחות מ'וואו', כזה שידהים את האורחים. הן גם נוטות להיות יותר פרקטיות מבחינת חומרים וקלות התחזוקה שלהם. לעומתן, גברים מתעניינים לפני הכל במחיר. אחר-כך נכנס עניין הנוחות של המוצרים והריהוט, השאלה כיצד המוצר יכול לשרת אותם וקלות התפעול שלו".

 

"הנושא הכי משמעותי הוא הכסף", מסכימה שירה מוסקל, הלל אדריכלים "בצורה הכי סטריאוטיפית: לרוב, האישה רוצה הכל והבעל מנסה לעצור בכל גופו את האסון הכלכלי. ואז, כשמגיעים לעניינים טכנולוגיים (מערכת קולנוע ביתית, המסך בסלון וכו'), פתאום מגלים שיש לבעל תקציב נפרד שהוא הקים לצורך העניין. כמובן שיש מקרים הפוכים לחלוטין של בעל פזרן ואישה מחושבת יותר, אבל ככלל, זה כפי שתיארתי".

 

      (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אז איך מנהלים בצורה הכי טובה את התקציב?

אם המוקש העיקרי הוא מגבלות התקציב וחלוקת העוגה בהתאם לרצונות של שני אנשים שונים, כדאי להשקיע דווקא בשלב חלוקת התקציב, עוד לפני שיוצאים לדרך.

 

כיצד ניתן למזער מחלוקות הקשורות לתקציב, ולערוך סדרי עדיפויות שישקפו את רצון שני בני-הזוג?

רכטר-רובינשטיין: "כדאי לחשוף את בני-הזוג מההתחלה למחירים שמחכים להם בחנויות. זה אומר שעליהם לצאת להרבה סיורים ברשתות השונות ואצל בעלי מקצוע, להבין את טווחי המחירים ורק אז לעשות חלוקת תקציב שתואמת את מה שקורה בפועל בשוק. זה מקל עליהם פעמים רבות להבין במה עדיף להשקיע, אחרי שעושים סקירה מקיפה של כל החומרים והמוצרים שהם יידרשו לרכוש".

 

מוסקל: "מהבחינה הזו, התזמון הוא קריטי. אם מתמודדים עם כל ההחלטות הכספיות בשלב ההתחלתי, לפני שנכנסים לתהליך ונגררים למסכת לחצים כבדה, זה יתרון. בתחילת השיפוץ, התהליך עוד חדש לבני-הזוג, ורק במהלכו הם נכנסים לפיתויים חדשים. כשסוגרים מראש את גבולות התקציב, ומשאירים לגחמות תקציב מוגדר, זה יכול להקל על התהליך".

 

אזולאי: "למרבית הזוגות יש מגבלת תקציב, ולכן כדאי מאוד לשאול מראש מה הכי חשוב לשניהם, ומהו אורח-החיים שלהם. אם למשל הם זוג שנוטה לבלות יותר זמן בחדר השינה, ובקושי נעשה שימוש בסלון, כדאי להקצות יותר תקציב ליצירת חדר שינה שיענה על הפנטזיה שלהם. אם אחד מבני-הזוג עובד מהבית, נשקיע יותר בפינת עבודה שתאפשר לו השראה, פרטיות, שקט (עם פתרונות אקוסטיים) ומספיק שטחי אחסון שלא יפגעו בעיצוב הכולל של הבית. הבנת ההתנהלות היומיומיות בבית, מאפשר לנתב את התקציב בצורה חכמה יותר".

 

כמה כסף להשאיר לבלת"מים? לפחות 20 אחוז מהתקציב המקורי  

"חשוב מאוד להשאיר 20-30 אחוז מהתקציב לחריגות", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "גם זוגות שעושים סיבוב בכל החנויות לפני, תוך כדי התהליך מחליטים לבסוף לערוך שינויים שלא תכננו מלכתחילה. כמה דוגמאות נפוצות: מחליטים להחליף משקופים ודלתות למרות שבהתחלה לא התכוונו, מוסיפים נישה שלא הייתה מתוכננת, מתלהבים מקרמיקה שעולה פי שתיים ממה שתכננו מלכתחילה להשקיע בריצוף וחיפויים. לשיפוץ אין סוף, אבל בהחלט כמעט ואין מי שנשאר בגבולות התקציב המקורי שתכנן. לעתים, שווה אולי לשקול לדחות את מועד תחילת השיפוץ ולגייס עוד קצת כסף, או לצמצם מיתר סעיפי התקציב ולהשאיר מקום להוצאות מפתיעות שמתגלות תוך כדי השיפוץ".

 

גם אם נצמדים לתוכנית, מתגלות גחמות שצצות תוך כדי השיפוץ, או אפשרויות שהמשפצים לא ידעו עליהם מראש. איך מונעים מצב שזה יגיע לכדי משבר?

צימבר: "ניהול תקציב זה הדבר הכי חשוב בניהול של פרויקט שיפוץ. לקוחות שיישארו עם עיצוב מהמם וחור גדול בכיס, לא יוכלו ליהנות מהיופי, ויהיו עסוקים בתסכול רב לאורך כל התהליך ובסיומו. בסופו של יום, סביר להניח שהם לא ימליצו לחברים על האדריכל, המעצב או הקבלן".

 

לדברי צימבר, "בשלב ההתחלתי, יש לבצע מדידה מקצועית של הדירה, כדי שהתכנון יהיה כמה שיותר מדויק. חשוב מאוד להוסיף סעיף בלת"מים (בלתי מתוכננים), כשההמלצה שלי מניסיון היא להשאיר סעיף ספציפי בתקציב שעומד לרשותכם, להפתעות. לאחר מכן, יש לצאת לסיור בחנויות השונות – זה קריטי ומאפשר לקבל הצעת מחיר וכתב כמויות מפורט מקבלני שיפוצים. בחירת גודל אריחים תשפיע גם על תמחור היישום שלהם, בחירת ברזים תשפיע על עלויות ההתקנה שלהם (פערים גדולים בין ברז אינטגרלי מהקיר לבין ברז סטנדרטי)".

 

עוד כתבות בנושא:

קונים דירה מיד שנייה? הכינו כסף לשיפוצים  

המדריך הגדול לשיפוץ קטן   

שיפוץ הבית המשותף

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

איך אפשר לבחור מראש, ולפני שנכנסים לתהליך את כל האלמנטים בדירה?

"זה רק מקל על התהליך, וממילא הזוג יידרש לקבל החלטות", מסבירה צימבר. "ברגע שבוחרים מראש את הכל, הצעת המחיר שמקבלים מקבלן השיפוצים היא הרבה יותר מדויקת. לכן, אני חושבת שכדאי מראש לבחור הכל: חיפויים, כלים סניטריים, בחירת מערכת מיזוג (שמשפיעה מאוד על הנמכות תקרה), בחירת גופי תאורה (שתמנע חציבות בקיר ופשרות מיותרות בהמשך), הזמנת דלתות, משקופים, אלומיניום, עבודות נגרות, בחירת מטבח ופתרונות אחסון. אחרת, נופלים בפח שרבים נופלים בו – הצעת מחיר כללית מקבלן שיפוצים, שבפועל לא משקפת כלל אל עלות השיפוץ הריאלית".

 

לדברי צימבר, "קבלנים בהחלט להיות מודעים לכך, ויודעים שהצעת המחיר שהם נותנים היא רק הצעה התחלית, שתגדל בעקבות כל תוספת שתבקשו להוסיף. ככל שתגיעו מוכנים, מתוכננים, מדויקים ולאחר שקיבלתם את כל ההחלטות החשובות, כך תוכלו להישאר בגבולות התקציב".

 

גם אם אין תקציב למעצב-פנים שיקח חלק בכל התהליך מתחילתו ועד סופו, לפחות את שלב תכנית העבודה ותמחור השיפוץ, מאוד כדאי לעשות מול מעצב או בעל מקצוע אחר, בעל ניסיון בשיפוצים. צימבר: "מניסיון שלי, כשלקוח בוחר לסדר בעצמו את רשימת האקסל, כשזהו השיפוץ הראשון בחייו, ומבלי לעשות סיורים מקדימים לבחינת מחירי השוק, החריגה שלו מהתקציב תהיה בלתי סבירה, עד כדי הכפלת עלות השיפוץ".

 

    (צילום: יח
"אם הקשר חשוב לכם יותר מהעיצוב, צאו למלחמה רק על הדברים שקריטיים לכם"(צילום: יח"צ, באדיבות פולירון מקיבוץ זיקים)

"אל תכריחי אותו לעשות סיבוב ראשוני בחנויות"

גם אם מבחינתך סיבוב בחנויות כששניכם שלובי ידיים הוא חלום שאת סוחבת איתך שנים, עצרי. כדי שהחלום לא יהפוך לסיוט, ייתכן שאת הסיבוב הראשוני כדאי שתעשי לבד.

"מהבחינה הזו, למגדר יש משמעות – את רוב הגברים מעניין שלא תהיה חריגה בתקציב ואת רוב הנשים מעניין העיצוב", אומרת מיה שטיינהרדט-זיו, יועצת שינה וזוגיות של פולירון. "כדי להקטין מראש מחלוקות כדאי מאוד שהאישה תעשה את סיבוב החנויות הראשוני לבדה, כדי לקבל סדר גודל של מחירים, וכדי שהם יתיישבו לעשות את החלוקה התקציבית, היא תדע מה המשמעות של חלוקת התקציב הכוללת. חבל לפוצץ את היחסים רק בגלל שהיה דחוף לה לקחת אותו לחנות יוקרתית במיוחד כבר בשלב ההתחלתי של תהליך השיפוץ".

 

לדבריה, "צריך לזכור שתקציב הוא כמו שמיכה – אם מושכים בצד אחד, יש מחסור בצד אחר. לכן, אם תקציב האמבטיה הוא 50 אלף, ואחד הצדדים רוצה להגדיל אותו ל-60 אלף, הוא צריך לוותר בסעיף תקציב אחר על עשרת אלפים השקלים שחסרים. חשוב לעשות חלוקת תפקידים מוגדרת, כך שלכל אחד מבני-הזוג תהיה אחריות על תחום מסוים, אבל לזכור שעדיין הוא שותף מלא ורשאי להביע את דעתו גם בתפקיד של השני. כשבעלי ואני שיפצנו את הבית לפני שנתיים, היה לי חלום של חדר רחצה משיש עם אמבטית פרי-סטנדינג עם רגליים מוכספות וברז מהרצפה.

 

"בעלי אמר לי שהוא מסכים, אבל בשני תנאים: האחד, שאחליף את גודל האמבטיה לכזו שגם הוא יוכל להשתמש בה, כי הוא בחור גדול ואני בחרתי אמבטיה קטנה מדי. השני, שאקצץ בסעיף אחר: תאורה, ריהוט או כל דבר אחר. בכיתי במשך 24 שעות, חזרתי לחנות ובחרתי חדר אמבטיה אחר. היה חשוב לי יותר לסיים את הבית עם גופי תאורה, על פני אמבטיה בחדר ההורים, שבה רק שנינו משתמשים. בסופו של דבר, ויתרתי על אמבטיה פרי-סטנדינג והסתפקתי באמבטיה מוגבהת, אך צמודה לקיר. כזו שגם הברז שלה יוצא מהקיר, ושיניתי את פתח הניקוז.

 

"שלושת השינויים האלה הוזילו משמעותית את סעיף התקציב של האמבטיה ומנעו ריבים מיותרים. במקרים כאלה, לא כדאי ללכת עם הראש בקיר, אלא למצוא פתרונות יצירתיים שיתנו מענה לעיצוב, בתקציב נמוך יותר".

 

והיה גם מקרה הפוך, שבו שטיינהרדט-זיו לא התפשרה. "במהלך השיפוץ הגיע מתקין מזגנים לבית שלנו, ובא להתקין מזגן עילי רגיל בחדר השינה שלנו. הבנתי שאם אקרא לבעלי זה יסתיים בפיצוץ, אז אמרתי לו שיתקין את כל שאר המזגנים, ואת שלנו לא. כשבעלי חזר קיימנו דיון, ואמרתי לו שאני מוכנה לוותר על שולחן סלון ולדחות את הקנייה שלו, אבל לא מוכנה בשום אופן להתפשר על מזגן עילי. זה מאוד הפריע לי. הרגשתי שכל הבית מעוצב ורק המזגן הזה יהיה תקוע לי מול הפנים, כי הוא מעל הדלת. הסברתי לו שחדר השינה הוא גן-העדן שלנו, ושמאוד חשוב לי שהוא יהיה מעוצב ושאני רוצה מזגן שלא רואים ולא שומעים. באופן כללי, אני מציעה לשמור את ה'מלחמות' רק למה שחשוב. אי אפשר לבוא ולומר על כל דבר שהוא הכי חשוב, כי אז זה מגיע לרמה של קטנוניות, שבה כל אחד רואה רק את הרצונות שלו".

 

בכתבות הבאות: מה עושים כשבן הזוג דומיננטי מדי בשיפוץ, כיצד למנוע התערבות יתר של יועצים וקרובים וכיצד ניתן לעבור את השיפוץ בשלום 

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

 ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 


פורסם לראשונה 30/08/2019 08:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים