שתף קטע נבחר

המדריך המלא לבחירת חוג לילד

שנת הלימודים בפתח ואיתה הבהלה לחוגים. באיזה גיל מומלץ להתחיל? מה לבחור - חוג קבוצתי או העשרה בסולו? מה מתאים לילד עם הפרעות קשב? ומה קורה אם הילד מסרב ללכת עושים לכם סדר עם המדריך המלא לבחירת חוגים

בשיתוף תנובה

 

שנת הלימודים בפתח ואיתה הבהלה לחוגים. באיזה גיל מומלץ להתחיל? מה לבחור - חוג קבוצתי או העשרה בסולו? מה מתאים לילד עם הפרעות קשב? ומה קורה אם הילד מסרב ללכת עושים לכם סדר עם המדריך המלא לבחירת חוגים

 

אתם רוצים לעשות הכל למען הילדים שלכם, להשקיע ולטפח אותם, להעניק להם את כל מה שצריך כדי שיממשו את הפוטנציאל הגלום בהם. בין אם זה ספורט, ריקוד או נגינה - החוג הוא זירה בה הילד יכול להפגין את כישוריו ויכולותיו, לפתח את הזהות ואת ההערכה העצמית שלו. יש היום היצע אינסופי של חוגים ופעילויות שמאפשרים לילד להתנסות בעולמות חדשים. ההיצע רב ולרוב אנחנו נותרים מבולבלים. כך תבחרו את החוג המתאים ביותר לילד שלכם.

 

 (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
(צילום: shutterstock )

 

האם כל ילד צריך ללכת לחוג?

חד משמעית – לא. ילדים יכולים לפתח כישרונות ומיומנויות גם בזכות עצמם. הבעיה היא שרוב הילדים לא יוצאים היום לשחק מחוץ לבית ולא נמצאים באינטראקציות חברתיות מחוץ לשעות הלימודים. לכן החוגים הם הפתרון האידיאלי להניע את הילד ולהפגיש אותו עם ילדים נוספים מעבר לשעות הלימודים.

 

באיזה גיל אפשר להתחיל?

ההמלצה היא להתחיל לרשום את הילד לחוג בגיל 6. לפני כן הילד צריך בעיקר להיות בקרבת הוריו ולכן אם כבר להירשם לחוג, עדיף שזה יהיה חוג משותף להורים ולילדים. גיל 6, בדרך כלל בכיתה א’, הוא הגיל שבו אפשר להתחיל לתרגל איתו עצמאות בחוגים ללא נוכחות הורים.

 

מי בוחר את החוג?

ההמלצה הגורפת היא לבחור ביחד. שיתוף של הילד בהחלטה על איזה חוג לבחור תורם רבות לביטחון ולדימוי העצמי שלו. עם זאת, חשוב לא לפרוס בפניו יותר מדי אפשרויות, מפני שזה עלול לבלבל אותו. תגיעו אליו אחרי שצימצמתם את האופציות ובחרתם שלושה או ארבעה חוגים שונים, שנראה לכם שיוכלו להתאים לו.

 

לכמה חוגים לרשום את הילד?

חוגים תורמים רבות להתפתחותו של הילד, אבל חשוב לא להעמיס. עומס של חוגים עלול לעייף את הילד (וגם את ההורה המתרוצץ) ובסופו של דבר להיות לא יעיל. איך תדעו שהילד רשום ליותר מדי חוגים? כאשר החוג גולש מעבר לשעות שהוקצבו לו וכאשר הוא בא על חשבון או מפריע בבית הספר. אם לילד אין זמן לעשות שיעורי בית, לישון שמונה שעות בלילה, וגם לבלות עם המשפחה והחברים – ייתכן שהוא רשום ליותר מדי חוגים.

 

אני רוצה שהילד ילמד שחייה אבל הוא רוצה כדורגל. מה לעשות?

כלל אצבע - לא להכריח את הילד לעשות משהו שהוא לא רוצה. אין טעם לשכנע אותו להירשם לחוג שהוא לא מעוניין בו, כי רוב הסיכויים שהוא יפרוש ממנו. אם אתם בכל זאת משוכנעים שחוג שחייה יועיל לו יותר מכדורגל, נסו לדבר איתו על היתרונות של השחייה, להסביר לו את המניע מאחורי ההתעקשות שלכם, ולהראות לו איך השחייה יכולה לסייע לו בעתיד, למשל בחופשה המשפחתית הבאה.



ילד עם כדורגל (צילום: shutterstock)
ילד עם כדורגל(צילום: shutterstock)

 

איזה חוג ספורט מתאים לילד שלי?

בעידן שבו ילדים כבר לא יוצאים לשחק מחוץ לבית, חוגי הספורט הם המקום האידיאלי להוציא אנרגיות. במקרה של חוגי הספורט, יש להקשיב לילד ולרצונות שלו. כאמור, ילד שרוצה ללכת לשחק כדורגל – אפשרו לו את זה. לילד שלא מראה עניין בספורט מסוים או לא יודע באיזה חוג לבחור, רצוי להתאים את המסגרת לאופי, ליכולות ולצרכים שלו.

 

ילד היפראקטיבי שאוהב לזוז ולהשתולל מומלץ לרשום לחוג ספורט שיאפשר לו להוציא הרבה אנרגיה, ורצוי יותר מפעם בשבוע.

 

אם הילד זקוק לחיזוק המוטוריקה הגסה כמו קפיצה, טיפוס ודילוג, החוגים המומלצים לו הם ריקוד, כדורסל, כדורגל או חוג טיפוס. לחיזוק המוטוריקה העדינה מומלץ הטניס שבו מחזקים את הקשר בין העין ליד. אם אנחנו רוצים לחזק את הביטחון העצמי של הילד, חוגי אמנויות הלחימה כמו ג’ודו וקראטה יכולים להתאים.

 

האם ספורט תחרותי מתאים לילד?

בחוגי ספורט רבים אלמנט התחרותיות עומד במרכז ומוביל לא פעם לקשיים ולתסכולים. תפקידנו כהורים לעודד את הילד, להדגיש את החוזקות שלו ולהעביר לו את המסר שהתחרות היא לא הדבר הכי חשוב. כישלונות הם חלק מהחיים, בדיוק כמו גם הצלחות. אם אתם יודעים שהילד אינו במיטבו בסביבה תחרותית, ייתכן שחוג ספורט כמו טניס או שחייה לא מתאים לו.

 

מתי עוברים מחוג לנבחרת?

החוג הוא מסגרת של העשרה ושל פיתוח טכניקה, והתמקצעות בספורט דורשת מעבר לנבחרת. המעבר לנבחרת היא ראשית החלטה של הילד. יש לזכור שנבחרת היא מסגרת אינטנסיבית ותובענית, והוא מתאים אך ורק לילד שמראה עניין ורצון בכך.

 

ספורט מקצועי דורש משמעת ותחרותיות ולכן הוא מתאים לילדים שיכולים להתמודד עם כישלונות וקשיים. אנחנו כהורים צריכים לעודד את הילד גם במקרים של כישלונות ואכזבות. עוד נושא חשוב בנבחרת הוא המאמן, שיש לו תפקיד משמעותי ומרכזי יותר בחייו של הילד מאשר בחוג. בתור הורים רצוי לתת למאמן מקום של כבוד אבל גם להציב גבולות הקשורים לתפקידכם.

 

מתי אפשר להתחיל ללמוד נגינה ובאיזה כלי מומלץ להתחיל?

חוג נגינה מתאים לילד עם רצון וסקרנות למוזיקה, לריקוד ולשירה וגם לילד עם חוש קצב וקואורדינציה טובה. הגיל המומלץ להתחיל בשיעורי נגינה הוא 9. זהו הגיל שהיכולות המוטוריות שלהם מפותחות מספיק והם יכולים להחזיק כלי נגינה. בדרך כלל ילדים מתחילים בחוג פסנתר וחליל וממשיכים לכלים אחרים כמו גיטרה וחלילית צד.

 

חוגי הנגינה הם בדרך כלל יקרים יותר מחוגים אחרים, כיוון שמדובר לרוב בשיעורים פרטיים. אם אתם לא בטוחים שהילד יתמיד ויאהב לנגן, רשמו אותו לחוג נגינה קבוצתי, שם הוא יוכל להתנסות ולהיות באינטראקציה עם ילדים אחרים.

 

לילד שלי יש הפרעות קשב וריכוז. איזה חוג מתאים לו?

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הם בדרך כלל היפראקטיביים, וחשוב שיוציאו אנרגיה אחרי השעות הארוכות שלהם בבית הספר. חוגי ספורט הם הדרך האולטימטיבית לעשות זאת. עם זאת, לילדים עם הפרעות קשב וריכוז קשה להתמיד במשימות והם עלולים לחוש נחותים מהילדים האחרים שכן מצליחים. חשוב למצוא חוג ספורט שהילד טוב בו כדי שתהיה לו חוויה מוצלחת שלא תגרום לו להרגיש חוסר ביטחון.

 

הילד שלי ביישן. האם כדאי לחזק אותו בחוג קבוצתי או לרשום אותו להעשרה בסולו?

שאלת השאלות: האם ללכת כנגד האופי של הילד ולרשום אותו לחוג קבוצתי שיחזק את ביטחונו העצמי או לצרף אותו לחוג העשרה בסולו כמו נגינה? בסופו של דבר זה תלוי בילד וברצונותיו, ויש להיות קשוב לו. אם הוא לא מוכן בשום אופן ללכת לחוג קבוצתי כמו כדורסל או כדורגל, אין טעם להכריח אותו. מצד שני, אפשר לבחור בדרך האמצע, ולרשום אותו לחוג בקבוצה קטנה של כמה תלמידים או בחוג שבו האינטראקציה החברתית פחות קרובה ולוחצת, כמו טניס או שחייה.

 

האם להיות נוכח בזמן החוג?

החוג הוא זירה שבה הילד לומד להיות עצמאי, ממש כמו בית ספר, לכן הנוכחות שלכם בשיעור יכולה להעביר להם מסר שלילי שעלול להזיק לתחושת הביטחון והעצמאות וגם למאמן, שיכול להרגיש שלא סומכים עליו.

 

בחרנו חוג. איך אדע בוודאות שהוא מתאים לילד?

ראשית, נסו לברר אם יש אפשרות לשיעור או שני שיעורי ניסיון. גם אם בפרסומי החוג לא מצוין שיש כזו אופציה, לא מזיק לשאול. וודאו עם המדריך שהפעילות מתאימה לילד, שיש בקבוצה ילדים בגילים דומים ורמת מיומנות דומה לילד שלך, כך שהוא לא ישתעמם או יחוש חוסר ביטחון.

 

ומה איתי?

טובת הילד קודמת לכל, אבל גם אנחנו ההורים צד בסיפור. אנחנו אלו שנצטרך להסיע ולהחזיר אותו. חוג שלא מתאים ללוח הזמנים שלכם – אם אתם צריכים לצאת מוקדם יותר מהעבודה או לנסוע לצד השני של העיר בשביל החוג – תשקלו היטב עד כמה אתם מוכנים להשקיע.

 

תשלום שנה מראש? לא תודה.

זה לא סוד שילדים משתעממים מהר מאוד. חוג שאתמול ריגש אותם, יכול להימאס עליהם מחר. לילדים יש נטייה להחליף חוגים בקצב מסחרר, וזה עלול לתסכל אותנו מאוד, בייחוד אם שילמנו מראש לכל השנה. לכן רצוי לבחור חוג שיש אפשרות לשלם לו רק למספר מסוים של שיעורים או לחודשיים-שלושה. ואם בכל זאת אתם משלמים שנה מראש רצוי לבדוק את התנאים להחזר כספי במקרה של ביטול.

 

הילד מסרב ללכת לחוג, מה לעשות?

אין הורה שלא מכיר את התופעה: הילד מתעקש ללכת לחוג מסוים ואחרי כמה שיעורים הוא מסרב ללכת. לפני שאתם מרימים ידיים ושולחים אותו לחוג אחר, נסו לברר באיזה קושי הוא נתקל. אם מדובר בתופעה חוזרת ונשנית, אפשר לנסות להתעקש, אבל לא להפעיל על הילד לחץ או רגשות אשם.

 

ומה עם ילד שלא רוצה ללכת בכלל לחוגים? אם הילד סקרן, מוקף בחברים ויש לו תחומי עניין רבים, אין טעם להכריח אותו. אם הוא לא יושב כל היום מול המסך ויודע להעסיק את עצמו – אולי זה מספיק לעת עתה. יכול מאוד להיות שהוא ישנה את דעתו במהרה וירצה ללכת לחוג בעקבות הילדים בכיתה.

 

בשיתוף תנובה






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים