שתף קטע נבחר

פרשת בן אליעזר: אחד מאנשי העסקים הורשע בשוחד, השני זוכה

שלוש שנים לאחר מותו של השר לשעבר בנימין בן אליעזר, בית המשפט הרשיע את איש העסקים אברהם ננקישווילי במתן שוחד של 400 אלף דולר לשר: "הועבר סכום עצום לבן אליעזר, וזה יצר מחויבות גדולה". איש העסקים רוי מוצפי זוכה מאשמה

 

 

בדיוק שלוש שנים לאחר מותו של השר לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר, בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע בצהריים (יום ד') את איש העסקים אברהם נניקשווילי במתן שוחד של 400 אלף דולר לשר המנוח ובהלבנת הון. איש העסקים רוי מוצפי שהואשם בשוחד גם הוא, זוכה על ידי השופט בני שגיא.

 

על ננקישווילי אמר כי "החלטת הנאשם בדבר העברת הכסף לבן אליעזר הושפעה מהקשר שנוצר בניהם באופיו ונדיבותו של הנאשם, אך לא הונעה בלעדית מכך. היה גם אינטרס כלכלי - הועבר סכום עצום לבן אליעזר - וזה יצר מחוייבות עצומה ואינדיקציה של מטרה פסולה".

  

השופט שגיא הקריא את הסבריו לזיכוי של מוצפי ומתח ביקורת חריפה על המשטרה והפרקליטות שבחרו לא לחקור את מוצפי באזהרה בתחילת החקירה - אלא רק במהלכה. "התנהלות בלתי הוגנת ובלתי ראויה", נאמר.

אברהם נניקשווילי בבית המשפט (צילום: יריב כץ)
אברהם נניקשוילי בבית המשפט(צילום: יריב כץ)

רוי מוצפי בבית המשפט (צילום: יריב כץ)
רוי מוצפי (צילום: יריב כץ)

השופט בני שגיא (צילום: יריב כץ)
השופט בני שגיא(צילום: יריב כץ)

שגיא הוסיף: "גרסת הנאשם בדבר היעדר קשר בין סיועו לבן אליעזר לבין העברת כספים היא גרסת אמת. הכסף ניתן לבקשת בין אליעזר ולא ביוזמת הנאשם. התנהלותם של גורמי החקירה בגיבוי הפרקליטות נועדה לנטרל את קווי ההגנה של הנאשם והיה בו חציית קוים ורמיסת זכויותיו".

 

בנימין בן אליעזר (צילום: אלכס קולומויסקי  ) (צילום: אלכס קולומויסקי  )
בנימין בן אליעזר(צילום: אלכס קולומויסקי )

בדצמבר 2015 הגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה כתב אישום נגד השר לשעבר בן אליעזר בגין עבירות שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס.

 

לפי כתב האישום, בן אליעזר דרש וקיבל סכומי כסף בעד פעולות הקשורות בתפקידיו מאנשי עסקים שונים, ובכספים אלה רכש, בין היתר, נכסי נדל"ן. הפרקליטות טענה כי בן אליעזר המיר מאות אלפי דולרים ללא דיווח תוך נקיטת פעולות הסוואה והסתרה, והחזיק אותו במזומן בכספות בביתו ובבנק.

 

הפרקליטות ייחסה לבן אליעזר הפעלת קשרים בזמן שהיה השר הממונה על מועצת הנפט יחד עם ראש לשכתו איילת אזולאי, לטובת שיפור סיכוייה של חברת שמן של נניקשווילי ובן זקן לעמוד בתנאים לקבל רישיון קידוח באתר "מד אשדוד".

 

רישיון הקידוח ניתן לחברת שמן בסופו של דבר לאחר לחצים שונים שהופעלו על ידי בן אליעזר, בעזרת אזולאי, ובאמצעותה, על חברי מועצת הנפט.

 

בנוסף, בן אליעזר חתם על תצהיר והעיד בבית המשפט מטעמו ולטובתו של נניקשווילי בהליך משפטי שניהל, שהזכייה בו העניקה ממון רב מאוד. בן זקן הורשע לאחר הסדר טיעון בתיק בסיוע להפרת אמונים ונידון לארבעה חודשי עבודות שירות.

 

האישום: ויזה לאיש עסקים תמורת ההלוואה שלא הוחזרה

על פי האישום, הנאשם ואיש העסקים רוי מוצפי נתן שוחד לפואד. מוצפוי, שהיה חברו של פואד, החזיק בכרבע ממניות חברת "בי אנד אי בע"מ", שעיקר הכנסתה היא ממכירת סחורות למצרים.

 

ששי גז שירן גולברי (צילום: עידו ארז)
עורכי הדין ששי גז ושירן גולברי(צילום: עידו ארז)
 

החברה הייתה צריכה אשרות כניסה למצרים, אבל בקהיר דחו את בקשותיה. מוצפי ושותפיו הגיעו ב-2007 ללשכת שר התשתיות דאז, בן אליעזר, וביקשו שיפעיל את השפעתו. פואד, כך נטען, פנה לקונסול המצרי וזה חידש את אשרות הכניסה "כל אימת שהיה בכך צורך" עד לפרוץ האביב הערבי 2011. לפי כתב האישום, הפעולות היטיבו משמעותית עם החברה שמוצפי שותף בה והצילו אותה מקריסה כלכלית.

 

עו
עו"ד נתי שמחוני(צילום: יובל חן)

 

בהמשך, טענה הפרקליטות, באה התמורה כשבן אליעזר החליט לרכוש דירה בנס ציונה. בנו אמנם חתם עליה עם קרובה נוספת, אבל פואד היה המממן. הוא ביקש ממוצפי להעביר 760 אלף שקל, בהם 260 אלף שקל לחשבון של כונס הנכסים של החברה שממנה נרכש המגרש.

 

מוצפי, לפי הפרקליטות, עשה כך כי חש מחויב לפואד בגלל העזרה לחברה שלו, ועל מנת ש"יטה לו משוא פנים בדרך כלל". עורכי הדין ששי גז ושירן גולברי הכחישו בשמו של מוצפי את טענת השוחד.

 

מלבד בן אליעזר, הואשמו בפרשה חמישה אנשים נוספים, איילת אזולאי מי שהייתה ראש לשכתו, איש העסקים ג'קי בן זקן ואדם בשם צ'רלי יהודה. השלושה הללו הסתיים משפטם לאחר הסדר טיעון שבמסגרתו הורשעו. כמה חודשים לאחר הגשת כתב האישום נפטר בן אליעזר, עוד בטרם התייצב פעם אחת בבית המשפט.

 

זמן קצר לאחר מכן, בספטמבר 2016, הופסקו ההליכים נגדו מבלי שהוכרע אם הוא אשם או זכאי, אולם התיק המשיך להתנהל ומשפטם של הנאשמים האחרים נמשך. לפי כתב האישום שהוגש על ידי עורכי הדין שרון כהנא וסוזנה שור, בשנים 2014-2007 כיהן בן אליעזר כחבר כנסת, ובחלק מן התקופה כשר בממשלות ישראל.

 

עו"ד נתי שמחוני, המייצג את נניקשווילי, אמר לאחר הדיון: "לא ייחלנו לתוצאה הזו. נלמד את הכרעת הדין ונכלכל את צעדינו".

 

תגובת פרקליטות מיסוי וכלכלה: "ביהמ"ש קיבל את עמדתנו בנוגע להרשעת ננקשווילי והרשיע אותו במתן שוחד של כמיליון וחצי שקל והלבנת הון. מדובר בתיק שהוביל לחקירה נגד פואד בן אליעזר ז"ל בעת שהתמודד על נשיאות המדינה. הנאשם נתן שוחד לבנימין בן אליעזר ז"ל על מנת שיתמוך באינטרסים הכלכליים שלו. ביהמ"ש קבע, בין היתר, כי בן אליעזר, במסגרת תפקידו הציבורי, הגיש תצהיר והעיד בהליך ערעור המס שעניינו אינטרס כלכלי עצום עבור הנאשם. אנו נלמד את הביקורת על ניהול החקירה בעניין רוי מוצפי, נקרא את נימוקי הכרעת הדין ונגבש עמדתנו בהמשך". 

 

עו"ד ששי גז, שייצג את מוצפי עם עו"ד שירן גולברי, מסר: "אני שמח שהצדק יצא היום לאור ובית המשפט זיכה נאשם שמלכתחילה לא היה אמור לעמוד לדין. הוא קיבל היום את כל הטענות שלנו. יש ביקורת קשה על התנהלות המשטרה והפרקליטות. שיפסיקו להעמיד לדין על לא עוול בכפם. שהמשטרה תלמד שכאתה חוקר נאשם - תן לו את זכויותיו הבסיסיות. יש שופטים שיבקרו אתכם, חבל שהם צריכים לספוג הערות כאלו, לא כל יום מותחים עליהם ביקורת כזו קשה. תעמידו אדם על זכויותיו, אל תנסו לגנוב הודאות". מוצפי מסר: "אני מודה לעורכי הדין, נגרם לי עוול גדול. השופט היה הגון."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים