שתף קטע נבחר

בלגיה: נאסרה שחיטה כשרה במחוז ולוניה

בבלגיה מתרבים המחוזות שבהם אסור לשחוט לפי ההלכה. בקהילה המקומית נאבקים בהחלטה ומודאגים בעיקר מהשלכות לגבי המדיניות בשאר מדינות אירופה

במחוז ולוניה שבבלגיה נכנס היום (א') לתוקפו האיסור על ביצוע שחיטה כשרה - והקהילה היהודית זועמת. על פי החוק, שאושר כבר ב-2017, יש חובה להמם את הבהמות לפני שחיטתן כדי למנוע מהן סבל. עד עתה ניתן ליהודים פטור ממנה, כדי להבטיח את חופש הדת, אך ב-1 בספטמבר פג תוקפו והחוק מחייב כעת את כלל האזרחים. המשמעות היא כי אין דרך חוקית לשחוט ברחבי המחוז על פי ההלכה.

 

יהודים באנטוורפן. גם שם נאסרה שחיטה כשרה (צילום: AP) (צילום: AP)
יהודים באנטוורפן. גם שם נאסרה שחיטה כשרה(צילום: AP)

 

מחוז ולוניה (בו חיים כ-3.5 מיליון איש) הוא השני בבלגיה האוסר את השחיטה הכשרה, אחרי שבתחילת 2018 נכנס לתוקף חוק דומה בפלנדריה (6 מיליון), המחייב, בין היתר, גם את הקהילה היהודית הגדולה באנטוורפן. כעת רק במחוז בריסל, הכולל רק את הבירה והוא הקטן ביותר במדינה (כמיליון תושבים), מותר לשחוט על פי ההלכה, ובארגונים היהודיים טוענים כי גם שם יש התארגנות לחקיקה נגד השחיטה.

 

"התקפה נגד חופש הדת"

בוועידת רבני אירופה נזהרו שלא לייחס לבתי המחוקקים בבלגיה מניעים אנטישמיים, אך טענו כי מדובר ב"התקפה נגד חופש הדת" שחייבת להדאיג את מנהיגי היבשת. נשיא הוועידה, הרב פנחס גולדשמידט, אמר: "אירופה, בחוקיה ובאי סבלנותה למיעוטים, מוכיחה שאכן האסלאם הקיצוני והרדיקלי ניצח אותה. זהו עוד יום עצוב על שמיה המתקדרים של אירופה. ניאבק בהחלטות האומללות הללו בכל הכלים העומדים לרשותנו".

 

גולדשמידט הוסיף: "יהודים מסרו את נפשם גם בתקופות האפלות ביותר בהיסטוריה כדי לאכול אוכל כשר וכדי למול את ילדיהם. חלפו רק 75 שנה לאחר שהרייך השלישי, בצביעות אכזרית, אסר בשם ה'הומניות' את השחיטה הכשרה, טבח באכזריות מיליוני יהודים והחריב את אירופה. מצער שמלב הייבשת, מקום שהיה צריך להיות לדוגמא לכל המדינות בה, יוצאת שוב הקריאה למלחמה בחופש הדת של המיעוטים".

 

הרב גיגי בבית הכנסת הגדול (צילום: עוזיאל סבתו ובני מזרחי)
הרב גיגי. "אפקט כלפי אירופה כולה"(צילום: עוזיאל סבתו ובני מזרחי)

 

רבה של בלגיה, הרב אברהם גיגי, הביע אופטימיות זהירה כי בסופו של דבר יתאפשר חידוש השחיטה. גיגי וארגונים יהודים עתרו לבית המשפט לחוקה בבלגיה נגד החוק אך שם הוחלט להעביר את הדיון בנושא לבית הדין לזכויות אדם של האיחוד האירופי. "השופטים ניטרליים ופסיקותיהם בעבר היו נגד פגיעה בחופש הדת ובזכויות האדם", הסביר הרב, "נמשיך להילחם בנחישות נגד ההחלטות הללו עד לביטולן".

 

הרב גיגי טוען כי החוק שנכנס לתוקף מבטא יחס של איפה ואיפה ואף צביעות מצד המחוקק וארגוני זכויות בעלי החיים. "ציד ברברי שבו משסים כלבים בחיות ובבהמות שנורו לשם שעשוע - זה מותר על פי החוק", המחיש, "יש ברבריות גדולה מזו?'. לדבריו, בשעה ש"ההנהגה השפויה" באירופה מכריזה מלחמה בחקיקה האנטי דתית יש מי שבקש להצר את חיי היהודים ביבשת - עד כדי סכנה להם.

 

רבה של בלגיה התריע כי "גם במחוז בריסל, החשוב במחוזות מבחינה לאומית, אנו רואים כבר התארגנות לחקיקה זהה ואנו מודאגים מאוד מהאפקט שיוצר כלפי אירופה כולה", ונשיא ועידת הרבנים סיכם: "הצלחנו אמנם לבלום ניסיונות חקיקה במדינות רבות ויוזמות חקיקה בפרלמנט האירופי ובמוסדות האיחוד, אבל אנחנו במלחמה ואנו מגייסים את הקהילה הבינלאומית מידי יום למערכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אלי איטקין
הרב אברהם גיגי בלגיה יהדות
צילום אלי איטקין
מומלצים