שתף קטע נבחר

מהו קו אשראי?

מי יכול לקבל קו אשראי ובאילו מקרים?

בשיתוף מימון ישיר

 

קו אשראי הוא זכות שמעניק בנק, או כל מוסד פיננסי אחר, ללקוח - כדי ישוכל למשוך משיכת יתר למשך תקופה ובסכום מוסכמים מראש. הלקוחות הפרטיים ומשקי הבית מכירים את המושג בעיקר עם השמות הנרדפים שלו, מסגרת אשראי או אוברדרפט, אבל בחייה של חברה המוצר הזה נעשה לעתים קריטי לא פחות.

 

   (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

העיקרון בקו אשראי שנותן הבנק לחברה - דומה בבסיסו לזה שהוא נותן למשק הבית. כך, הבנק נותן לחברה תשתית מוגדרת מראש לסכום שלא נמצא בעובר ושב שלה, והלקוח יכול למשוך ממנו כספים כל עוד הוא לא חרג מאותה מסגרת.

 

לצורך הדוגמה, דמיינו חברת בנייה שפונה לבנק ומבקשת שיפתח לה קו אשראי של 1.5 מיליון שקלים. כחודש לאחר הבקשה, וברגע שתשתית הקו כבר מוכנה, מתקשר מנכ"ל החברה אל הבנק ומבקש ממנו להעביר לו חצי מיליון שקלים.

 

הבנק יעביר זאת בשמחה כמובן, כלשאחר מכן הלקוח יוגבל למשיכות יתר נוספות של עד מיליון שקלים. עם זאת, אם כעבור חודשיים קיבלה חברת הבנייה תמורה עבור פרויקט נוסף, נגיד בשווי של 350 אלף שקלים, והחזירה אותם לתוך תשתית האשראי - הבנק יעניק ללקוח בלי כל בעיה קו של עד 1.35 מיליון שקלים. כלומר, משיכת היתר מוגבלת גם על סמך הסכום שהוחזר ולא כהלוואה רגילה שבה הסכום מוגדר מראש.

 

בנוסף, בדרך כלל הבנקים או מוסדות האשראי שמעניקים את הקו רשאים לחזור בהם מהסכם במקרה שהמצב הכללי של הלקוח השתנה. לכן, במקרה של חברות, הבנקאים זכאים לקבל באם יבקשו דוחות כספיים, במהלך התקופה שבה קו האשראי תקף. כך הבנק יכול לראות אם הסיכון שבהשראת הקו פתוח עדיין משתלם לו.

 

כמובן, כמו בכל צעד שעושים מול בנקים, נגבות בדרך עמלות וריביות. ספקי קווי האשראי מסתכלים על קו האשראי כהלוואה אחת, והלקוח משלם ריבית על הסכומים שמשך בלבד, ולא על כלל תשית הקו. כלומר, אם לאותה חברת בנייה יש עדיין קו אשראי בשווי של 1.5 מיליון שקלים, אך במהלך השנה הראשונה היא משכה רק 200 אלף שקלים ממנו - הריבית תיגזר על סמך הסכום הזה, בהתאם לשיעור שנקבע עם החתימה על ההסכם.

 

בשיתוף מימון ישיר 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים