שתף קטע נבחר

שמים את האשפה על השולחן

תופעת הלכלוך במרחב הציבורי יוצרת פגיעה ממשית בבריאות הציבור ובמערכות אקולוגיות טבעיות. כדי לנסות לשפר את המצב - מתקיימים השבוע ברחבי הארץ סדרת אירועים חינמיים במסגרת "יום הניקיון הבינלאומי"

תגידו, לא הגזמנו? על פי ממצאי דו"ח שפרסמה לאחרונה הקרן הבינלאומית לחיות בר (WWF), כמות פסולת הפלסטיק המושלכת לים התיכון שקולה להשלכת 33.8 אלף בקבוקי פלסטיק מדי דקה. בנוסף, ברחבי הים התיכון מייצרים פסולת פלסטיק בכמות שנתית הקרובה ל-24 מיליוני טונות, כאשר כמעט 6 מיליון טונות לא מגיעים לאתרים מוסדרים, ובערך כעשירית מהכמות מגיעה בסופו של דבר לים ולחופים שלנו. על הזיהום והאשפה בשטחים הפתוחים - שבילי טיול, נקודות תצפית, פארקים, שמורות טבע ועוד - לא צריך להרחיב, אתם מכירים את זה טוב כמוני. איך יכול להיות שכל כך הרבה אשפה מגיעה למרחבים הפתוחים שלנו?

 

יום הניקיון הבינלאומי. ארכיון (צילום: יעל אילמר-גירון, החברה להגנת הטבע)
יום הניקיון הבינלאומי. ארכיון(צילום: יעל אילמר-גירון, החברה להגנת הטבע)

ישראל היא מדינה קטנה, אבל עשירה בערכי טבע ייחודיים - ים המלח, לדוגמה. המדבר הנפלא והמכתשים בדרום, החורש הטבעי בצפון, דיונות החול במרכז - כל אלו מטויילים ומתויירים, וטוב שכך. אני שמחה לראות יחידים, קבוצות ומשפחות הנהנים מהטבע הישראלי. אני נעצבת כשאני רואה את שבילי ההליכה והפארקים מלאים בשקיות, מגבונים, כלים חד פעמיים, קופסאות שימורים וזיהום אחר. מחקרים מלמדים כי השלכת פסולת ברשות הרבים או אדישות לכך מבטאים את יחס האדם אל המרחב הטבעי הפתוח ומצביעים על ניכור ועל תחושת חוסר אחריות וחוסר שייכות לאדמה. מישהו מכם זורק אשפה על הרצפה בבית?

 

בנוסף, למרות שחלפו יותר מ-71 שנים מאז הקמת המדינה, טרם נערך סקר סביבתי שבדק את נתוני הפסולת בשטחים הפתוחים ובמרחבים שכולנו מכירים. במילים אחרות, אנחנו לא יודעים את מה שאנחנו לא יודעים, אבל אנחנו רואים ומריחים את זה.

איריס האן, מנכ
איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע(צילום: תומר אפלבאום)

 

האדם והטבע סובלים מזה, מאוד. בצד אי הנעימות האסתטית, תופעת הלכלוך במרחב הציבורי יוצרת פגיעה ממשית בבריאות הציבור ובמערכות אקולוגיות טבעיות. כולכם מכירים את הסיפורים על צבי ים שנחנקו למוות משקיות ניילון צפות שזיהו בטעות כמזון פוטנציאלי ואת התמונות של יעלים שאוכלים אשפה שהותירו אחריהם מטיילים. פסולת בשטחים הפתוחים גורמת לריבוי לא מבוקר של בעלי חיים, לשיבוש האיזון במערכות האקולוגיות, לניזקי חקלאות שגוררים הרעלות ושימוש בחומרי הדברה - החוזרים למים שלנו, לאדמה שלנו, ולהרג של חיות בר, כמו הנשרים שהורעלו לאחרונה למוות בגולן.

 

מצד שני, יש גם בשורות משמחות - בשנים האחרונות צצות וצומחות יותר ויותר יוזמות לאיסוף פסולת מהשטחים הפתוחים - החל מצלילות ניקיון בשמורות טבע ימיות ואיסוף זבל ופסולת מהחופים, ועד טיולי הליכה בשבילים ואיסוף זבל "על הדרך". המודעות עולה, ואיתה התגייסות ציבורית מבורכת. באירועים האלו, לרוב, משתתפים כמה עשרות תושבים שהנושא או האתר יקרים לליבם ורוצים לשמר אותו. בצד ההתגייסות האזרחית, חשובה תמיכה מקיפה יותר מהרשויות המקומיות ומהממשלה - אנו זקוקים בדחיפות לשיפור משמעותי בתשתיות ובאכיפה. 

 

אני מאמינה בלב שלם ביכולת של כולנו להוביל שינוי סביבתי, וליצור שינוי תרבותי, שבסוף ייתר את מבצעי הניקיון - כי פשוט נפסיק ללכלך!

 

השבוע בימים שני עד שבת (16 עד 21 בספטמבר) יתקיימו ברחבי הארץ סדרת אירועים חינמיים במסגרת "יום הניקיון הבינלאומי", שנוביל יחד עם הארגון הבינלאומי Let’s do it, הפועל למען שינוי תרבותי בתחום הניקיון במרחב הציבורי ב-169 ארצות מסביב לעולם ועד כה הפעיל כ-36 מיליון בני אדם בפעילויותיו. אני מזמינה אתכם לחפש את רשימת הפעילויות בקישור הבא ולבחור את זו שמתאימה לכם. זהו הזמן, זה היום, זה הרגע: https://www.teva.org.il/merimim

 

הכותבת היא איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל אילמר-גירון, החברה להגנת הטבע
יום ניקיון. ארכיון
צילום: יעל אילמר-גירון, החברה להגנת הטבע
מומלצים