שתף קטע נבחר

את הציור הזה של פיקאסו עוד לא ראיתם

הציור שנוצר באמצעות בינה מלאכותית, הוא שיחזור של ציור מקורי של פיקאסו, שנמחק כשהאמן החליט לצייר על גביו ציור אחר. חוקרים בריטיים לימדו את המחשב לייצר מחדש את סגנון התקופה הכחולה של פיקאסו. כמה הייתם משלמים על היצירה האבודה?

את הציור הזה של פיקאסו לא ראיתם מעולם. הוא נמחק ב-1902 על ידי פיקאסו עצמו וכעת הוחזר לחיים באמצעות בינה מלאכותית.

 

האשה הנשכחת של פבלו פיקאסו (ציור: מתוך המאמר של החוקרים)
"האשה הנשכחת", שוחזרה כעת (ציור: מתוך המאמר של החוקרים)

ב-1903 השלים פבלו פיקאסו את הציור המפורסם שלו "הגיטריסט הזקן", שצוייר על גבי ציור האשה. התופעה של ציור על גבי ציור מוכרת בקרב אמנים רבים, שנהגו לצייר על גבי ציורים ישנים, בעיקר כשמצבם הכלכלי לא איפשר להם לרכוש קנבסים חדשים.

 

"הגיטריסט הזקן" הפך להיות אחד הציורים המפורסמים ביותר של פיקאסו מהתקופה הכחולה שלו. באותה תקופה האמן הצעיר חי בעוני בפריז והצבע הכחול ייצג את הלך רוחו והדרך בה העולם השתקף בעיניו. אבל היה משהו נוסף הציור הזה: שנים רבות טענו חוקרים, שאם מתבוננים בו היטב רואים מעין דמות רפאים חיוורת של פני אשה, שמסתתרים מאחורי הצבע.

 

ב-1998 החליטו במוזיאון לאומנות של שיקאגו, שם מוצג הציור, לבחון את הטענות אלה ועשו צילום רנטגן של הציור. התוצאה היתה מדהימה: מתברר שמתחת לשכבות הצבע של הגיטריסט הזקן מסתתר ציור שלם אחר, בו נראית אשה יושבת, פושטת קדימה את ידה השמאלית. לא היה ספק שמדובר ביצירה קודמת של פיקאסו, שכן הציור, שזכה לשם "האשה הנשכחת", מתואר בסקיצה ששלח פיקאסו לקולגה באותה תקופה. מאז התגלו ציורים חבויים נוספים של פיקאסו ושל אמנים נוספים.

 

הציורים האבודים הנסתרים מעניקים לחוקרי אמנות תובנות חדשות על התפתחות הטכניקה של האמן, נושאי הציור ודרך החשיבה שלו. אבל תגלית בצילום הרנגטן לא מספקת את כל הפרטים: יש בה קווי המתאר של הדמות אבל לא הגיוון, כמויות צבע, האווירה והסגנון של הציור.

 

האשה הנשכחת של פבלו פיקאסו (ציור: מתוך המאמר של החוקרים)
שלבי השחזור של "האשה הנשכחת"(ציור: מתוך המאמר של החוקרים)

משמאל לימין: הציור "הגיטריסט הזקן" המקורי, שיקוף הרנטגן של "הגיטריסט הזקן" כשהאשה הנשכחת מאחוריו, שחזור הרנטגן של "האשה הנשכחת", הציור "החיים" של פיקאסו ששימש ללימוד סגנון התקופה הכחולה

 

רק באחרונה התפתחה הטכנולוגיה, שמסוגלת לתת את כל התשובות. שני חוקרים באוניברסיטת UCL בלונדון, אנתוני בושרד וג'ורג' קאן, גייסו למשימה מערכת בינה מלאכותית, שעושה שימוש בטכנולוגיית ראיית מכונה המכונה העברת סיגנון נוירונית (Neural style transfer). הטכנולוגיה, שהוצגה לראשונה ב-2015, מבוססת על הדרך בה רשתות נוירוניות מזהות דמויות ותבניות, באמצעות שכבות רבות שכל אחת מוסיפה פרט זעיר. החוקרים בנו בסיס נתונים, שמאפשר לאפיין סגנונות ציור של אמנים שונים ואפילו המרה של ציור מהסגנון המקורי לסגנונו של צייר אחר. באמצעות העברת הסגנון הנוירונית המחשב מסוגל לזהות את הסגנונות השונים של פיקאסו ולייצר אותם מחדש - סגנון קוביסטי, סגנון התקופה הוורודה או במקרה הנוכחי - התקופה הכחולה.

 

במאמר שמתפרסם כעת, החוקרים בושארד וקאן מציינים שאימנו את מערכת הבינה המלאכותית לזהות את סגנון התקופה הכחולה של פיקאסו באמצעות ציור אחר שלו, "החיים". לאחר מכן הם הזינו למערכת את קווי המתאר של ציור "האשה הנשכחת", אלה שנחשפו באמצעות צילום הרנטגן. התוצאה, כפי שאפשר לראות, היא ציור בצבע מלא, בדיוק כמו שפיקאסו עשוי היה לצייר אותו ב-1902. כמובן שאין דרך לדעת אם כך בדיוק נראה הציור המקורי, אבל החוקרים אומרים שהטכנולוגיה שפיתחו מאפשר ללמוד את נטיותיו האומנותיות וסגנונו של האמן ולהעמיק את הידיעות אודות התפתחותו האומנותית באמצעות שחזור יצירות שאבדו. הם השתמשו במערכת שפיתחו כדי לשחזר ציורים אבודים נוספים, ובין השאר הם הצליחו לשחזר ציור של האמן הספרדי סנטיאגו רוסיניול שגם עליו צייר פיקאסו ציור אחר ב-1904. לדבריהם, הטכנולוגיה החדשה עשויה לחולל מהפיכה בדרך העבודה של היסטוריונים של האמנות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציור: מתוך המאמר של החוקרים
"האשה הנשכחת" של פיקאסו
ציור: מתוך המאמר של החוקרים
מומלצים