שתף קטע נבחר

משפחתו של הרוג תפוצה על הכנסתו ב"שחור"

אלמנתו וילדיו של הרוג תאונת דרכים תבעו את "קרנית" על אובדן הכנסה עתידית. ביהמ"ש קבע שיש להכיר גם בשכר שקיבל המנוח במזומן

בית משפט השלום בעכו קיבל לאחרונה את תביעתם של בני משפחתו של אדם שנהרג ב-2016 כשרכב על אופנוע ללא רישיון וללא ביטוח, והורה לחברת קרנית לשלם להם פיצויים בסך כ-158 אלף שקל. סכום זה יתווסף לתקבולים בסך 1.3 מיליון שקל שהביטוח הלאומי שילם בעקבות התאונה.

 

המחלוקת המרכזית שניצבה בפני השופט ג'מיל נאסר נגעה לגובה הכנסת המנוח, שהשתכר גם ב"שחור". זאת משום שמרמת ההשתכרות שלו נגזר סכום הפיצוי, יחד עם מרכיבי חישוב נוספים כמו קיצור תוחלת החיים.

 

התאונה אירעה בנובמבר 2015 והרוכב נפצע באורח קשה. לאחר כחודשיים של אשפוז הוא הלך לעולמו בהיותו בן 47. בעקבות זאת, ובשל היעדר ביטוח, הגישו אלמנתו וחמשת ילדיו תביעה לפיצויים נגד "קרנית" (הקרן לפיצויי נפגעי תאונות דרכים). אל התביעה הצטרף גם ביטוח לאומי, בדרישה לשיפוי מקרנית עבור הגמלאות ששילם לבני המשפחה.

 

בני המשפחה טענו שהאב נהג לעבוד בעבודות מזדמנות ובמקביל לקבל קצבה מביטוח לאומי. אלמנתו טענה להכנסה ממוצעת של 6,000 שקל "בשחור" בנוסף לקצבת הבטחת הכנסה חודשית בסך 2,897 שקל. בנוסף העידו שני בעלי חנויות שסיפרו שהמנוח נהג לרכוש מוצרים במזומן. עד נוסף סיפר שהאב ביצע עבורו עבודות טיח, וקיבל ממנו שכר במזומן.

 

מנגד, קרנית טענה שאין כל בסיס לטענות המשפחה, וכי עדות האלמנה לא הייתה עקבית. עוד נטען כי שלושת העדים האחרים הם בעלי עניין להיטיב עם האלמנה, כך שעדותם לא תורמת לביסוס הוכחת הכנסה בשחור.

 

השופט נאסר קבע שיש להכיר בהכנסה חודשית בשחור בסכום של 2,000 שקל. לגבי קצבת הבטחת ההכנסה הוא הבהיר כי זו שולמה למנוח ולאשתו יחד, שכן גם היא לא עובדת, ולכן החלק שייחשב כהכנסת הבעל יעמוד על חצי (כ-1,500 שקל). משכך, בסיס חישוב השכר של המנוח עמד בכללותו על 3,500 שקל.

 

בהתבסס על שכר זה חושב גובה הפיצוי בהתאם ל"שיטת הידות", שלפיה אומדים את הכנסתו הפוטנציאלית של המנוח "בשנים האבודות" – מאז התאונה ובהתאם תוחלת חייו המשוערת, בשילוב עם כמות הנפשות במשפחה והפחתת הוצאות שנהג המנוח להוציא. אל סכום זה השופט הוסיף רכיב של "אובדן שירותי אב", וכן הוצאות קבורה.

 

בשקלול החישוב המפורט בפסק הדין, סך הפיצויים שנפסק לזכות בני המשפחה עומד על כ-633 אלף שקל. מאחר שהם כבר קיבלו מהמוסד לביטוח לאומי יותר מ-1.3 מיליון שקל, התוצאה הייתה שהתביעה "נבלעה" בתקבולי ביטוח לאומי.

 

במצב זה, בהתאם לחוק מגיע לתובעים פיצוי בשיעור של 25% מהנזקים שנפסקו, כך שקרנית תשלם להם כ-158 אלף שקל. בנוסף, קרנית תשלם לתובעים הוצאות משפט, וכן שכר טרחת עו"ד בשיעור של 15.2%. את יתרת הסכום – כ-475 אלף שקל – קרנית תשלם למוסד לביטוח לאומי, בצירוף שכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
אורלי אייל
עו"ד ערן אבנון
אורלי אייל
מומלצים