שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    מה שצריך לדעת על פלייאוף ליגת האומות

    למרות הקמפיין השוקע, לישראל יש סיכוי נהדר להתברג בפלייאוף ולהתייצב במרחק שני ניצחונות בלבד מהיורו

    ההפסד של נבחרת ישראל באוסטריה חיסל למעשה את סיכויי הנבחרת להעפיל ליורו 2020 דרך המוקדמות, למרות שנשארו עוד 9 נקודות בקופה. אבל לפני שמסכמים עוד קמפיין מאכזב של הנבחרת, ולפני שמעלים את צוות האימון על הטיסה הראשונה בחזרה לאוסטריה, כדאי להיזכר, למי ששכח, בפלייאוף ליגת האומות. אותה ליגה שהוקמה רק לפני שנה, וככל הנראה תציב את הנבחרת בסוף חודש מרץ הקרוב במרחק שני משחקים בלבד מעלייה ראשונה אי פעם לטורניר היורו. אז האם עדיין יש מקום לאופטימיות? ואיך כל הפורמט אמור לעבוד? ההסבר המלא לפניכם.

     

    ראשית, אי אפשר בלי תזכורת קטנה איך נגמרה ליגת האומות בשנה שעברה. פורטוגל ורונאלדו חגגו זכייה ראשונה בפורמט (שמעבר לעלייה בדירוג פיפ"א ו-2.25 מיליון אירו לא הבטיחה כלום), גרמניה שהייתה המדורגת הבכירה ביבשת, איכזבה וסיימה במקום האחרון בבית ללא ניצחון ורק במקום ה-11 הכללי, וכמובן ישראל, שאמנם לא הצליחה לסיים במקום הראשון בבית, אך עשתה קמפיין לא רע שהבטיח לה את המקום ה-30 הכללי (ותודה לשער המצמק של ערן זהבי מול סקוטלנד) ואפילו עלייה לדרג ב' בפורמט החדש של ליגת האומות 2020/21.

     

    ערן זהבי (צילום: ראובן שוורץ)
    צריכים להתאמן לדבר האמיתי(צילום: ראובן שוורץ)

     

    אז ככה, נבחרת ישראל מתחרה על אחד מ-16 הכרטיסים לפלייאוף ליגת האומות שיחולקו לנבחרות שלא יצליחו להעפיל ליורו דרך המוקדמות. נתחיל מהסוף, למרות קמפיין מוקדמות טוב של קוסובו וצפון מקדוניה, נראה שאף אחת מהן לא תצליח לתפוס את אחד משני המקומות הראשונים, אך מקומן בפלייאוף מובטח. אליהן יצטרפו נבחרות בלארוס וגיאורגיה שהבטיחו את השתתפותן בפלייאוף דרג ד', מה שאומר שישראל נאבקת על אחד מ-12 כרטיסים שנותרו. כמו שאמרנו, ישראל מדורגת במקום ה-30, ו-20 נבחרות מעפילות אוטומטית. המשמעות: כדי להיות בפלייאוף, אסור שיותר משתי נבחרות המדורגות מתחתינו יעפילו אוטומטית מהמוקדמות.

     

    כעת נעבור להסתכל על בתי המוקדמות ועל תמונת העולות המסתמנת כרגע. מבית א' עלתה אנגליה וכנראה צ'כיה תצטרף אליה. בבית ב' אוקראינה כבר עלתה, ופורטוגל תעשה את העבודה במחזורי הסיום מול נמושות הבית ותעפיל גם היא ליורו. בבית ג', אחרי פתיחה מדהימה וארבעה ניצחונות רצופים שנבעו בעיקר מהגרלת המשחקים הנוחה, נראה שצפון אירלנד תסתפק במקום השלישי. הולנד וגרמניה יסיימו בשני המקומות הראשונים ויעלו ליורו. בבית ד' שווייץ עדיין תלויה בעצמה. ניצחון על אירלנד, בצירוף משחקים קלים מול גיאורגיה וגיברלטר, יספיקו לעלייה. מבין דנמרק ואירלנד, אחת תצטרף לשווייץ והשנייה תקבל כרטיס לפלייאוף ליגת האומות. בבית ה', אחד הצפופים, קרואטיה נמצאת במצב מצוין והיא פייבוריטית ברורה לעלות. וויילס וסלובקיה משחזרות את מקרה דנמרק ואירלנד. אם הונגריה תחולל סנסציה ותתפוס את המקום השני על חשבונן, נבחרת ישראל תתרחק מפלייאוף ליגת האומות.

     

    מבית ו', ספרד תיהיה ביורו הקרוב והשאלה היחידה היא מי תצטרף אליה. שבדיה פייבוריטית, אך גם רומניה נמצאת בעמדה מצוינת ואפילו נורבגיה בתמונת העלייה. התרחיש הריאלי: שבדיה תעשה את העבודה בשלושת המחזורים שנותרו ותצטרף לספרד. במקרה כזה ישראל עדיין חזק בתמונת הפלייאוף. התרחיש הפסימי: רומניה תופסת את המקום השני ומרחיקה את ישראל מפלייאוף ליגת האומות. התרחיש האופטימי: נורבגיה מפתיעה בשלישי הקרוב את רומניה בחוץ, מנצלת משחקים קלילים מול מלטה ואיי פארו ומעפילה ליורו. במצב כזה, יש סיכוי טוב שנבחרת ישראל ונבחרת בולגריה יצטרפו לסרביה וסקוטלנד (בהנחה שפינלנד גם תעלה) בפלייאוף ליגת האומות דרג ג' ואחת מהן תקבל כרטיס ליורו. למעשה זהו התרחיש האופטימי ביותר, שכן נבחרת ישראל תתמודד בפלייאוף מול נבחרות בדרג שלה. בבית ח', צרפת וטורקיה אמורות לעלות. בבית ט', בלגיה ורוסיה לא השאירו עניין למחזורי הסיום. בבית י', ממנו עלתה איטליה, נראה שפינלנד בעמדה טובה יותר לעלות. גם אם בוסניה תעלה, סיכויי הנבחרת לקבל כרטיס לפלייאוף לא ישתנו.

     

    זהו התרחיש הריאלי ביותר אבל לא היחיד. חשוב לזכור שגם ברוב התרחישים הנוספים, ישראל תקבל את הכרטיס לפלייאוף ליגת האומות (הודות לקמפיין הקודם), ורק דרג הפלייאוף יכול להשתנות. כמו שכבר ציינתי, אם פינלנד ונורבגיה יעפילו אוטומטית דרך המוקדמות, ישראל תמצא את עצמה על הנייר בדרג הפלייאוף הנוח ביותר, דרג ג', בלי קשר לשאר הנבחרות האחרות. ועד שתמונת הבתים תיסגר באופן סופי (עוד קצת יותר מחודש) והחישובים יסתיימו, נותרו לנבחרת עוד שלושה משחקים (לטביה ופולין בבית, צפון מקדוניה בחוץ). שלושה משחקים שכרגע הם רק לפרוטוקול, אבל צריכים להיות הכנה לדבר האמיתי. זה בדיוק המאני-טיים של הרצוג וחבריו למצוא את המערך וההרכב הטוב ביותר, לנסות שיתופי פעולה חדשים בין שחקנים שעד היום היו בגדר רעיון בלבד ואולי אפילו לזנוח את שיטת האגפים שלא ממש הוכיחה את עצמה במשחקים האחרונים. כי אם הכל יסתדר, נבחרת ישראל תמצא את עצמה בחודש מרץ 2020 מרחק שני ניצחונות באצטדיון ניטרלי מהיורו, וזאת ככל הנראה תיהיה ההזדמנות האמיתית (וגם האחרונה) של הרצוג וחבריו האוסטרים לעשות היסטוריה לפני שהמצב שוב הופך להיסטרי.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ראובן שוורץ
    אנדי הרצוג
    צילום: ראובן שוורץ
    מומלצים