שתף קטע נבחר

בחזרה אל המקומות הנטושים המרתקים בישראל

פארק מים, בית קולנוע, בסיס צבאי ותחנה מרכזית – כולם היו פעם פעילים ושוקקי חיים, עד שננטשו. במסגרת סדרת כתבות חזרנו אל המקומות הנטושים בישראל וראינו כיצד הם נראים כיום, שנים לאחר שנעזבו

 

 

ברחבי הארץ עומדים לא מעט מבנים נטושים. חלקם ננטשו לפני עשרות שנים, חלקם רק לאחרונה. חלקם נותרו ריקים כתוצאה מאסון סביבתי והרעלה של הקרקע ומקומות אחרים ננטשו כתוצאה של בירוקרטיה מסועפת או פשוט שכחה. אל כולם חזרו הטבע ובעלי החיים, אך הביקור בהם הוא לרוב עצוב ובודד. המקומות הנטושים - סיכום ביניים.

אתרים נטושים בישראל (צילומים: אסף קמר וחגי דקל)
מימיין לשמאל: התחנה המרכזית בחיפה, אשקלונה ובית ההארחה על שם יערי(צילומים: אסף קמר וחגי דקל)

 

מאז שנסגר בשנת 2014 עומד פארק המים באשקלון נטוש ומוזנח. הצמחיה צמחה פרא, כל מה שיכול היה להחליד החליד ו"בועת הסנפלינג" הענקית שהייתה לסמל המקום הפכה ליריעת גומי דהויה בשלולית מים עכורים. חיפשנו נוסטלגיה ומצאנו מועקה.

 

מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת ניצב באור יהודה בית הקולנוע גולן, נטוש ומתפורר, לאחר שנסגר בשל מותו של הבעלים אורי גולן ז"ל. לפני שהדחפורים והפועלים מגיעים לבנות פרויקט מגורים, יצאנו לסיור אחרון עם הבן גילי. "זוכר שבגיל 7 אבא נתן לי פנס וביקש ממני להיות להיות סדרן".

 

   

עשרות אוטובוסים, דוכני פלאפל, מסעדות, חנויות, חיילים ואזרחים שממהרים לדרכם – עד שנת 2003 התחנה המרכזית "בת גלים" הייתה מקום הומה ושוקק חיים, אך ביום בהיר אחד היא נסגרה, וכעשור לאחר מכן ננטשה לחלוטין. יצאנו למסע נוסטלגי, אך אסור ומסוכן, בין ההריסות.

 

 

ב-30 ביולי 1992 שני פיצוצים עזים הרעידו את הרצליה וסביבתה. הפיצוצים אירעו במחסן תת-קרקעי של חומרי נפץ במפעל התעשייה הצבאית בנוף ים. אבנים וגושי בטון הועפו למרחק של קילומטרים ופטריית עשן שחורה נראתה בשמיים. בתאונה הקשה נהרגו שני עובדים ועשרות נוספים נפצעו. חומרי הנפץ שהתפזרו לכל עבר גרמו לזיהום סביבתי, וכעבור כחמש שנים נסגר המפעל. המפעל הנטוש עמד שומם במשך עשרות שנים, והטבע ופגעי הזמן השתלטו על המבנים ההרוסים. סכנת הזיהום הכימי הרחיקה את הסקרנים, ובעלי חיים רבים, כמו עדר צבאים, שועלים, נחשים, נמיות ותנים ניצלו את המצב הנדיר והפכו את השטח הפראי לביתם. לכתבה על הסיור במפעל הנטוש - הקליקו.

 

 

סמוך לאחד הצמתים היותר עמוסים באזור המרכז, מול משטרת בית דגן וממערב לכביש 412, מסתתרות חורבותיו של בסיס צבאי גדול שפעל במקום וננטש במסגרת רפורמה בשנת 2000. הממשלה החליטה לפנות את הבסיס ולהעביר את השטח לידיו של מינהל מקרקעי ישראל אלא שמאז פיתוח המקום תקוע. הסיבה: זיהום חמור של הקרקע שנוצר כתוצאה מפעילות צה"ל במקום שכללה בין היתר טיפול ותחזוקה של כלי רכב צבאיים. אסף קמר נכנס למתחם דרך פרצה שמצא במקרה בגדר ויצא לסיור צבעוני בין החורבות.

 

 

 

בית ההארחה על שם יערי נבנה בשנות ה-50 של המאה הקודמת, צמוד למושב ביתן אהרון בעמק חפר. בית המלון המרשים ביופיו משתרע על שטח נרחב של 68 דונם וכולל עשרות חדרים, בריכה מודרנית, מטבח וחדר אוכל, מתקני ספורט, צמחייה עשירה ומבני ציבור נוספים. במשך עשרות שנים הוא מקום נופש לעובדי מדינה – עד שנסגר וננטש. סכסוכים משפטיים עוצרים בינתיים כל סיכוי להתחדשות, וכך הפך המקום למלון רפאים. יצאנו לבדוק כיצד נראה מקום שבו הזמן עומד מלכת.

 

 

פארק המים "אטרקציה" שבחוף קליה בים המלח היווה עבור לא מעט ילדים את המקום אליו פינטזו להגיע בימי הקיץ החמים. לפני 17 שנים המקום ננטש ואריק דנינו, שנהג לבלות שם לא מעט בנערותו, החליט שהוא חייב לראות איך מקום הבילויים הקיצי שלו מהילדות נראה היום. התוצאה לפניכם.

 

 

המקומות הנטושים המצולמים בכתבה מהווים סכנה לציבור והביקור בהם אינו מומלץ. אין בפרסום הכתבה המלצה לציבור לבקר באתרים אלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: אסף קמר וחגי דקל
התחנה המרכזית בחיפה, אשקלונה ובית ההארחה על שם יערי
צילומים: אסף קמר וחגי דקל
מומלצים