שתף קטע נבחר

הטורקים לא מבינים למה העולם כועס

גל של פטריוטיות שוטף את טורקיה מתחילת הפלישה לצפון סוריה והמבצע נגד הכורדים. הספורטאים מצדיעים, וברחובות מניפים דגלים ותמונות של ארדואן: "אנחנו גאים במבצע, למה אירופה ואמריקה מתנגדות?". התמיכה בפלישה גורפת, אבל גם כי אין ברירה: מי שמותח ביקורת עלול להיעצר

 

השחקנים של נבחרת הכדורגל מצדיעים במשחקים לאות תמיכה בחיילים, דגלי המולדת תלויים במרפסות. בכניסה לחנויות ומהרמקולים בקרבת הגבול בוקעים שירים שמתרפקים על ימי האימפריה העותמאנית. גל של פטריוטיות שוטף את טורקיה מאז הפלישה לסוריה ופתיחת מבצע "מעיין השלום" נגד הכורדים. במקביל הטורקים זועמים על התגובה הבינלאומית למבצע.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

"בתקופת מבצעים מהסוג הזה אנחנו כטורקים גאים יותר במדינה שלנו", אומר צ'ומה גונאי, בעל מכולת בן 47 שגר באקצ'קלה, על הגבול עם סוריה. דגל טורקיה מתנוסס מעל הכניסה למכולת שלו. דגל אחר פרוש על השולחן בפנים. "אנחנו גאים בדגל שלנו, ולכן אנחנו תולים אותו בחנויות ובבתים. וזה גם כדי לתמוך בצבא הטורקי על המאבק שלנו בסוריה".

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
המתעמל איברהים צ'ולאק חוגג בהצדעה זכייה באליפות העולם(צילום: AP)
 

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: רויטרס)
ארדואן וחברי מפלגתו מחוץ לפרלמנט באנקרה(צילום: רויטרס)

העיירה שבה גר גונאי נפגעה מירי רקטות אחרי תחילת המערכה. 20 אזרחים טורקים שחיים בקרבת הגבול עם סוריה נהרגו מירי רקטות ופצצות מרגמה. מורדים סורים שתומכים בטורקים במבצע נגד הכורדים חוצים לעיתים את הגבול בטנדרים, מסמנים "וי" לתושבים וקוראים לעברם "אללהו אכבר". מעבר לגבול נמצאת העיירה הכורדית תל-אבייד, שאליה נכנסו הכוחות הטורקיים והמורדים הסורים ביום ראשון. התקשורת הממלכתית בטורקיה הכריזה על נפילתה של תל-אבייד. התושבים בקרבת הגבול יצאו לחגוג ברחובות. הנהגים צפרו במכוניות, והחוגגים הניפו את דגלי טורקיה.

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
גם שחקני הכדורגל של הנבחרת מצדיעים(צילום: AP)
 

נבחרת טורקיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"השמחה מההישג הזה מציפה אותי. כל העולם צריך להכיר בהישג הזה", אומר עבד גולנץ', חבר מועצה בן 60 מאקצ'קלה מטעם מפלגת השלטון של ארדואן. לצד תמונה ענקית של הנשיא הוא אומר שארדואן "הוא המנהיג האמיתי של העולם המוסלמי. כולנו אוהבים אותו". ארדואן יצא למבצע צבאי נוסף נגד הכורדים בסוריה במטרה ליצור רצועת ביטחון שתרחיק את הכורדים מגבול טורקיה, ושואף ליישב במקום את המוני הפליטים שברחו מסוריה לטורקיה.

 

טורקיה הבהירה שהיא לא מוכנה להפסקת אש ולא מעוניינת לעצור את המבצע נגד הלוחמים הכורדים, שאליהם היא מתייחסת כמחבלים וחברים בארגון טרור. בקהילה הבינלאומית גינו בחריפות את הפלישה הטורקית לאוטונומיה הכורדית בסוריה, שגרמה לרבבות של כורדים לברוח מהאזור ולהפוך לפליטים. לאור הביקורת אמר ארדואן לאיחוד האירופי שאם אירופה כל כך מודאגת מהפלישה שלו לסוריה עליה לפתוח את השער ל-3.6 מיליון הפליטים הסורים שנמצאים בטורקיה.

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
דגלי טורקיה בבניין שנפגע מפצצת מרגמה בעיירה אקצ'קלה(צילום: AP)

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
(צילום: AP)

במכתב ששלח דונלד טראמפ לארדואן המליץ הנשיא האמריקני לנשיא טורקיה "לא להיות טיפש", והזהיר שארדואן "ייזכר בהיסטוריה בתור שטן". טראמפ הטיל סנקציות על טורקיה בגלל המבצע, וכתב לארדואן: "בוא נעשה עסקה טובה! אתה לא רוצה להיות אחראי לטבח של אלפי בני אדם ואני לא רוצה להיות אחראי להריסת הכלכלה של טורקיה – אך אעשה זאת".

 

הטורקים עדיין עומדים מאחורי הנשיא שלהם. חלקם המומים מהכעס הבינלאומי. "למרות שלטורקיה יש את הזכות להילחם בארגוני טרור, מדינות אירופה ואמריקה מתנגדות למבצע הזה ומתנגדות לטורקיה. למה?", שואל גולנץ', כמו רבים באקצ'קלה. "הם לא יודעים שלארגוני טרור אין בעלות על האדמה בסוריה? הם לא יודעים שאמריקה מביאה את ארגוני הטרור האלה לעזור מסיבה מסוימת?".

 

חוץ מהמפלגה הפרו-כורדית כל המפלגות הטורקיות הביעו תמיכה במערכה נגד הכורדים בצפון סוריה. ביקורת על המבצע לא באה בחשבון. בשבוע שעבר אמר שר הפנים סולימן סוילו ש-121 בני אדם נעצרו אחרי שמתחו ביקורת על הפלישה ברשתות החברתיות. במסגרת חוקי המלחמה בטרור עוד 500 נלקחו לחקירה על פוסטים שמגדירים את הטורקים כ"פולשים" וכוללים "עלבונות" נגד כוחות הביטחון הטורקיים.

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
עם תמונת ארדואן ברחוב. "מנהיג העולם המוסלמי"(צילום: AP)

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

חיילים של צבא טורקיה עם מורדים סורים מחוץ לעיר הכורדית מנביג' סוריה (צילום: AFP)
חיילים טורקים בסוריה(צילום: AFP)

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: רויטרס)
מברכים את הכוחות שיוצאים לסוריה(צילום: רויטרס)

טורקיה טורקים פטריוטים מבצע נגד ה כורדים ב סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  ()

במפלגה הגדולה באופוזיציה, CHP, היו שהביעו התנגדות להלך הרוח במערכת הפוליטית. רבים מאמינים שחברי המפלגה הודיעו שהם תומכים במבצע מחשש שיואשמו על ידי מפלגת השלטון בתמיכה במחבלים ובארגון טרור. ביום שני פתחו הרשויות בחקירה נגד פוליטיקאי מהמפלגה בעקבות כמה ציוצים בטוויטר. "טורקיה צריכה לפתור את הבעיה הכורדית באמצעות דיאלוג, אבל הממשלה גררה את טורקיה לבוץ. מלחמה היא מוות, מלחמה היא כאב, מלחמה היא שפיכות דמים", כתב סזגין טנריקולו.

 

בנוסף הרשתות החברתיות סערו בעקבות ציוצים של מוסטפא אקינצ'י, מנהיג הרפובליקה הטורקית בצפון קפריסין, שתקף את ההתנהלות הטורקית וכתב שלמרות שהמבצע נקרא "מעיין השלום" "מה שנשפך זה לא מים אלא דם". ארדואן רתח מזעם, ואמר שאקינצ'י "צריך לדעת את מקומו" והזכיר לפוליטיקאי הקפריסאי שהוא מכהן בתפקיד "בזכות טורקיה". ביום שני אמר שר ההגנה הולוסוי אקאר שיש תמיכה רחבה במבצע הצבאי בסוריה. "התמיכה של העם נותנת לנו מוטיבציה", אמר השר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כדורגלני הנבחרת הטורקית מצדיעים לאות תמיכה בחיילים
צילום: AP
מומלצים