שתף קטע נבחר

מי מתאים לנבחרות ישראל במדעים?

לקראת המיונים לנבחרות ישראל במדעים, ניסינו להבין מה היכולות הנדרשות ומי התלמידים שיכולים להתאים. "הכול עניין של תשוקה לתחום, התמדה והשקעה", אומר רועי סיני שזכה בשתי מדליות

בשיתוף נבחרות ישראל במדעים

 

החגים מאחורינו, אנחנו חוזרים לשגרה וגם הילדים לשגרה של לימודים, מבחנים, עבודות וחוגים. גם נבחרות ישראל במדעים (פיזיקה, כימיה, מתמטיקה ומדעי מחשב) חוזרות לשגרה, עולות שלב ופותחות את השער לקראת שלב המיונים הראשון בבתי הספר.

 

לרועי סיני בן ה-19, יש ניסיון רב בנבחרות: "הקיץ האחרון היה השנה החמישית שהשתתפתי בנבחרת מדעי המחשב ושנה רביעית במתמטיקה", הוא מספר. הלכתי לאולימפיאדה משום זה נראה לי מאתגר ומעניין לפתור בעיות. התקבלתי למשלחות וזכיתי לאורך השנים במדליות כסף וארד".

 

איך נחשפת לתוכנית?

"בכיתה ח' המורה שלי אמר שיש חידה אינטרנטית ונרשמתי. עברתי את השלב הראשון במדעי המחשב. בשלב השני, דרגו את כולם ויצאתי מקום שני, הבנתי שיש פוטנציאל וכדאי להמשיך".

 

סיני מדגיש, כי הזכייה מעולם לא היה המטרה. "המטרה שלי הייתה ללמוד מתמטיקה, לפגוש ולדבר עם אנשים מהתחום, לשמוע הרצאות ולשחק משחקי חשיבה", הוא אומר.

 

רועי סיני: "הכול עניין של התמדה והשקעה" (צילום: אלבום פרטי)
רועי סיני: "הכול עניין של התמדה והשקעה"(צילום: אלבום פרטי)

מה זקוק לדעתך תלמיד שרוצה להצליח?

"תשוקה לתחום, עניין וסקרנות, לדעת להקשיב ולחשוב מחוץ לקופסה. חשוב לזכור שגם אם בהתחלה קשה, לכולם קשה. אני מכיר תלמידים שהתחילו בלי המון ידע, אבל בזכות עבודה קשה זכו במדליות כסף וזהב, הכול עניין של התמדה והשקעה. יש הרבה אתגר להתמודד לאולימפיאדה. מי שלא מחפש אתגר, שלא יבוא. כל הזמן לומדים חומר חדש. צריך לחשוב, אין שאלות קלות".

 

אם זה לא מספיק, במקביל לההשתתפות בנבחרת, סיני למד תואר דו חוגי במתמטיקה ובמדעי המשב, מסלול סייבר של מדעני העתיד, באוניברסיטת ת"א. את התואר התחיל בכיתה ט' והוא עתיד לסיימו בקרוב. ההשתתפות בנבחרת מאחוריו, אבל הוא בהחלט שוקל בעתיד להדריך את הנבחרות.

 

לא הרגשת שאתה מוותר על דברים?

"אני לא מרגיש שוויתרתי, הצלחתי לשלב את הכול. חלק מהלימודים היו על זמן בית הספר. הצלחתי לשלב נגינה על פסנתר, להפגש עם חברים, הרבה צחוקים וכיף".

 

יכולות ומוטיבציה ללמוד

"זו חוויה משמעותית. התלמידים שמשתתפים מהווים הון אנושי של מדינת ישראל. הם אלו שיקדמו את הטכנולוגיה, מדע, כלכלה ותחומים נוספים", מסביר אלי פריד, מנכ"ל מרכז מדעני העתיד. "בכל נבחרת יש תמיכה משמעותית מנטלית: יועצת חינוכית מלווה ןמסייעת לתלמידים להגיע לתוצאה מקסימלית ולאזן בין לחץ להישגים. הם מקבלים הרבה, ולא רק אלו שמצליחים להיכנס למשלחת, אלא כל חברי הנבחרת.

 

איך עובד תהליך המיון?

"תלמיד שמתעניין, יפנה למורה בבית הספר בו הוא לומד ויבקש להבחן. ישנם כמה שלבים ואחרי פסח בוחרים את הנבחרת. בסופו של תהליך כ-4-6 צערים עולים על המטוס, לקראת האולימפיאדה בקיץ 2020".

 

מדעני העתיד (צילום: יח
"אהבה ונכונות - זה מה שאנחנו מחפשים"(צילום: יח"צ)

פריד מחדד כי הלימודים מתקיימים באוניברסיטאות. "לכל אוניברסיטה ההתמחות שלה. אוניברסיטת ת"א מכשירה במתמטיקה, הטכניון בכימיה, פיזיקה לומדים באוניברסיטת בן גוריון, ואוניברסיטת בר אילן נכנסה השנה לראשונה בתחום של מדעי המחשב". לדבריו, "זו משימה לא פשוטה, ולכן התלמידים שמגיעים הם אלו שאוהבים להתחרות וללמוד חומר ברמה גבוהה. יש להם יכולות וגם המון מוטיבציה להשקיע, כי צריך להתמסר".

 

איך משתלבים האימונים עם שגרת הלימודים?

"אנחנו עובדים בשיתוף עם מערכת החינוך. הם מתאמנים הרבה במחנות אימונים שלרוב מתקיימים בחופש. יש הרבה עבודה פרטנית בבית, עבודות ומשימות. הם לא צריכים להתכונן למבחן כי הם באים עם הידע שלהם ואת זה אנחנו בוחנים. תמיד אפשר לנסות שוב בפעם הבאה ואפשר להתמיין ליותר מתחום אחד".

 

"הדרך לא פשוטה אבל משתלמת"

"אנחנו גאים בקיץ עטור הישגים בכל תחומי המדעים", אומר עופר רימון, סמנכ"ל טכנולוגיה, משרד החינוך. "היה קיץ מיוחד. בפעם הראשונה, אירחנו אולימפיאדה לפיזיקה בארץ. אירחנו 80 מדינות ועכשיו אנחנו נערכים מחדש לשנה החדשה".

 

כדי להיערך לשלב הראשוני של המבחן ממליץ רימון להיכנס לאתרים לדוגמה, וזאת כדי להכיר את אופי השאלות. "השאלות במבחנים הן שאלות שונות מאלו שמכירים התלמידים בבית הספר, צריך הרבה יצירתיות", הוא אומר. "כל תלמיד תיכון עם מוטיבציה ורצון להגיע לפסגה בתחומי המדעים - מוזמן לנסות".

 

כל אחד יכול?

"צריך יכולת למידה מנטלית, לעבוד קשה. נדרשת השקעה, מתרגלים הרבה ויש לא מעט שעות לימוד, וכמובן חייבים לאהוב את זה. אהבה ונכונות - זה מה שאנחנו מחפשים".

 

לדבריו, "התלמידים לומדים לאהוב את הדרך, להעריך מאמץ ועבודה קשה. הם מתמודדים עם אתגרים ומלמדים אותם המורים הכי הטובים שיש - פרופסורים, דוקטורים ודוקטורנטים. זו חוויה מיוחדת מבחינה לימודית וחברתית. עוד דרך להגיע לפסגה בתחום המדע והטכנולוגיה. מדינת ישראל מובילה בהייטק ואם אנחנו רוצים להישאר בפסגה, מבינים שמה שיסייע לדור הצעיר להתקדם ולכבוש, הוא לעבוד קשה ולהפשיל שרוולים - זה המפתח להצלחה".

 

בשיתוף נבחרות ישראל במדעים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
"צריך יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה"
צילום: יח"צ
מומלצים