שתף קטע נבחר

מזונות הופחתו דרמטית: "הם יובילו לקריסת האב"

התקבלה תביעה של אב לתאומים: הסכום שעליו התחייב בהסכם ההורות הופחת מ-4,000 ש' ל-1,000. השופט: האב לא הבין את משמעות התחייבותו

בית המשפט למשפחה בתל אביב הורה לאחרונה לפחית באופן משמעותי את סכום המזונות שמשלם אב לתאומים בהורות משותפת – מ-4,000 שקל בחודש ל-1,000 בלבד – בנימוק שהמעמסה הכלכלית עלולה להביא לקריסתו. השופט ליאור ברינגר קיבל את טענת האב שלפיה אין הצדקה לתשלום הגבוה.

 

ההורים, גבר הומוסקסואל ואישה לסבית, הכירו ב-2010 באינטרנט והסכימו להביא לעולם ילד משותף. בסמוך לתחילת התהליך הם חתמו על הסכם ממון והורות משותפת שבו נקבע שכאשר ייוולד הילד ישלם האב מזונות בסך 2,000 שקל לחודש. באחד הסעיפים התייחסו השניים לאפשרות שייוולדו להם תאומים וקבעו שבמקרה כזה האב ישלם לאם את הסכום עבור כל ילד, כלומר 4,000 שקל בסך הכול. ואכן, ב-2013 נולדו להם תאומים ובעקבות כך האב החל לשלם מזונות חודשיים בסך 4,000 שקל, בתוספת חצי מההוצאות החריגות, כפי שנקבע בהסכם.

 

הסדר זה התנהל במשך עד שבנובמבר 2017 הגיש האב תביעה שבה עתר לביטול המזונות. באמצעות עו"ד רועי חלפון הוא טען שאינו יכול לעמוד בתשלום הגבוה וכי שני ההורים צריכים לשאת בצורכי הקטינים באופן שווה. הוא התבסס בעיקר על ההלכה המשפטית החדשה שקבעה שנטל המזונות בהורות משותפת צריך להיות בעיקרו שווה (בע"מ 919/15), וכי המזונות שהוסכמו נקבעו ללא בדיקת צרכי הילדים.

 

האב הבהיר כי לא יכול היה להבין את משמעות התחייבותו הכספית שכן לא היו לו באותה תקופה ילדים, והוסיף ששכרו עומד על כ-7,500 שקל, כך שתשלום המזונות החריג לא מאפשר לו לכלכל את עצמו.

 

האישה התנגדה לתביעה ועתרה לאכיפת ההסכם. היא טענה שאין שינוי נסיבות מהותי המצדיק הפחתת סכום המזונות ועל האב להוסיף ולשלם לה מידי חודש את הסכום שעליו התחייב בהסכם.

 

אבל השופט ליאור ברינגר קיבל את עמדת האב. נקבע כי אמנם בהעדר שינוי נסיבות מהותי אין לכאורה מקום לקבל את התביעה לשינוי סכום המזונות, אולם יש להביא בחשבון שהמזונות שנקבעו לא לקחו בחשבון את צורכיהם הממשיים של הקטינים. מהעדויות עלה שהסכום נקבע לאחר שהצדדים עיינו בהסכמים של חברים והעתיקו משם את הסכום. זאת, מבלי לבחון את צורכי הילד שעתיד להיוולד להם ואת יכולתו הכלכלית של כל אחד מהם.

 

השופט ציין ששני הצדדים אינם "עשירים" ואינם בעלי רכוש רב. עם זאת, לאם דירה בבעלותה והאב חסר דירה, ועליו להוציא סכום גבוה יותר לצורכי דיור, מה שמקטין את הכנסתו הפנויה.

 

עוד התרשם השופט שמדובר בשני הורים מסורים מאוד לילדיהם שחולקים את זמני השהות באופן כמעט שווה. לדבריו, הוא מבין היטב את תסכולו של האב, שבמשך שנים משלם לאם סכום מזונות גבוה. "זה מצב שקשה לקבלו וניתן להבין את המצוקה אליה נקלע התובע", נכתב בפסק הדין.

 

השופט הוסיף שנראה שהאב לא הפנים את משמעות התחייבותו הכלכלית כפי שנרשמה בהסכם וכי אכן יש חשיבות לקיום הסכמים אך טובת הילד גוברת.

 

בסופו של דבר נקבע שיש צורך להפחית באופן משמעותי את סכום המזונות. השופט העמיד את החיוב על 500 שקל לכל ילד, כך שבסך הכול ישלם האב 1,000 שקל מדי חודש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים