שתף קטע נבחר

דירוג ארצי: הרשויות הבזבזניות והחסכניות בחשמל

תל אביב היא אחת משיאניות צריכת חשמל לתאורת חוץ, לעומת זאת במצפה רמון כמעט שלא משתמשים בחשמל ברחוב. לפי נתוני משרד האנרגיה, בכפר שמריהו מוציאים כמעט פי 50 יותר מכפר מנדא בצריכת חשמל למבני ציבור, לפארקים ולמתקני ספורט. ומה אומרות הרשויות ה"בזבזניות"

כמה חשמל הרשות שבה את מתגוררים צורכת? הממוצע הארצי לצריכה של רשות מקומית לתושב (הכולל תאורת חוץ, מבנים ציבוריים דוגמת מתנ"סים, איצטדיונים, גני שעשועים, מגרשי ספורט ועוד) עומד על 210 קוט"ש ואילו הממוצע לצריכת חשמל לתאורת חוץ עומד על 260 קוט"ש לקמ"ר. כך עולה מנתונים שפרסם משרד האנרגיה. בין הרשויות שבהן צריכת החשמל הרשותית לתושב גבוהה: כפר שמריהו ואילת. בתחום תאורת הרחוב: בתל אביב ובקריית עקרון הצריכה גבוהה מאוד ואילו במצפה רמון כמעט שלא משתמשים בתאורת רחוב.

 

איפה היישוב שלכם נמצא? הרשימה המלאה

 

משרד האנרגיה מפרסם לראשונה מדד, שמאפשר השוואה בין צריכת החשמל לתושב של הרשויות המקומיות בישראל. המדד מתבסס על נתונים שמילאו כ-120 עיריות ומועצות מקומיות באמצעות דיווח הצריכה השנתי, ומוצגים בו שני פרמטריים מרכזיים: סך צריכת החשמל הרשותית לתושב וסך צריכת החשמל של תאורת החוץ לקמ"ר. המדד מאפשר לגורמים המקצועיים ברשות ואף לתושבים, להעריך את שיעור צריכת החשמל הרשותית לתושב ביחס לממוצע הארצי של שאר הרשויות, לנתח טוב יותר את מאפייני הצריכה ואת הפוטנציאל לחיסכון, וכך - לקדם התייעלות וחיסכון באנרגיה.

 

  ()

 

לא כל הרשויות סיפקו את הנתונים. בין 94 הרשויות שלא שלחו למשרד האנרגיה פרטים היו רשויות רבות במגזר הערבי, בהן כפר קאסם, ג'וליס, אל קסום, רהט ועוד. בנוסף, רשויות דוגמת קיסריה, מזכרת בתיה, סביון, הוד השרון, חיפה ורעננה לא שלחו אף הן נתונים. הרשויות שלא סיפקו נתונים נקנסו ב-1,000 שקלים, קנס אשר מתחדש בכל תקופה שבה לא מעוברים הנתונים למשרד.

 

שמונה הרשויות שדיווחו על צריכה נמוכה מאוד לתושב הן אלעד, טייבה, כפר מנדא עם הצריכה הנמוכה ביותר של 25 קוט"ש לתושב, רחובות, אלפי מנשה, כסייפה, עילוט ורכסים.

 

הרשויות בעלי הצריכה הגבוהה ביותר לתושב הן: כפר שמריהו (1,189 קוט"ש לתושב), אילת (441 קוט"ש), הר אדר (380 קוט"ש), כפר תבור (412 קוט"ש), מטולה (376 קוט"ש), עומר (435 קוט"ש), קריית ארבע (343 קוט"ש), בית אל (479 קוט"ש), להבים (379 קוט"ש), רג'ר (343 קוט"ש), קדומים (497 קוט"ש) וריינה (742 קוט"ש).

 

 

33 רשויות דורגו כרשויות בעלות צריכת חשמל נמוכה מאוד לתאורת חוץ. מצפה רמון היא בעלת הנמוך ביותר עם צריכה של רק 6 קוט"ש לקמ"ר. הסיבה לכך היא העובדה שביישוב ביקשו למשוך תיירים ולהפוך את המקום לשמורת אור לכוכבים. במצפה רמון ביקשו להפחית את זיהום האור כדי לראות את כוכבי הלילה והחליפו את כל התאורה לחסכונית.

 

רשויות חסכוניות אחרות הן רשויות ערביות דוגמת אום אל-פחם, ערערה, עראבה, כסייפה ועוספיה. אם כי הדבר לאו דווקא מעיד על שימוש בתאורה חסכונית, אלא עלול להעיד על רשות שלא משקיעה ומטפלת בתאורת רחוב.

 

שלא במפתיע תל אביב היא אחת משיאניות צריכת חשמל לתאורת חוץ (738 קוט"ש), ויחד איתה קריית עקרון (954 קוט"ש), ריינה (801 קוט"ש), קריית מוצקין (715 קוט"ש) ובני ברק (714 קוט"ש).

 

  ()

 

כ-50% מצריכת האנרגיה של הרשות הינה בגין תאורת הרחובות; כ-30% מהצריכה מתבצעת במוסדות חינוך והשאר - במבני ציבור. על פי תקנות מקורות אנרגיה, על כל רשות מקומית למלא דיווח שנתי של צריכת האנרגיה. מדד הרשויות שהופק על בסיס דיווח הצריכה השנתי, מאפשר מעקב אחר מגמות ושינויים במשק האנרגיה המוניציפלי, והשוואה בין כלל הרשויות, במטרה להוביל לחיסכון משמעותי באנרגיה ובתקציב המופנה לצורך כך ברשות.

 

בשנים האחרונות מקדמות רשויות מקומיות רבות פרויקטים לחיסכון באנרגיה. הפרויקטים כללו למשל החלפת תאורת החוץ בתאורה יעילה וחסכונית באנרגיה והחלפת מזגנים ישנים ובזבזנים במזגנים יעילים בבניין הרשות ובבתי הספר. מדובר, בסופו של דבר, בחיסכון לתושבים. סך התשלום של כ-120 הרשויות המקומיות שדיווחו על צריכת החשמל השנתית שלהן, הוא כ-600 מיליון שקל.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר כי "המדד שמפרסם משרד האנרגיה, מאפשר לכל רשות מקומית לדעת כמה היא בזבזנית או חסכונית בצריכת חשמל ביחס לרשויות אחרות". כאמור, כ-120 רשויות מקומיות מילאו את דוח הצריכה כנדרש, כ-60% מכלל הרשויות בארץ. מעבר לקנס שמוטל על רשות מקומית שלא מילאה את הדוח כנדרש, הרי שהדבר מעכב ביצוע פרויקטים להתייעלות וחיסכון באנרגיה. במשרד האנרגיה מציינים, שהצעד הראשון לחיסכון, הינו מודעות: רשות מקומית, שמודעת לסך הוצאות החשמל שלה, תוכל לבצע פעולות לחיסכון ותקטין את ההוצאות בגין צריכת החשמל.

 

יובל שטייניץ באולפן ynet (צילום: עידן ארבל)
שר האנרגיה יובל שטייניץ(צילום: עידן ארבל)

 

למה הצריכה גבוהה?

ומה אומרים ברשויות שבהן יש צריכה גבוהה מאוד? ראש המועצה עומר, פיני בדש, הסביר מדוע היישוב אינו חסכוני: "יש לנו מגרשי ספורט ופארקים בכמות של פי 10 מהממוצע הארצי. יש אולמות ספורט שפועלים כל הזמן עם מיזוג אוויר, רחובות רחבים עם תאורת רחוב כפולה ובנוסף גם את פארק ההיי טק עם 3,000 דונם ואלפי עובדים שאין ליישובים להבים או כפר שמריהו".

 

ראש מועצת כפר שמריהו סרג' קורשיא מסר: "עם כניסתי לתפקיד, לפני כמעט שנה, התחלתי במהלכי התייעלות. תקציב המועצה קוצץ ב-7%, לעומת התקציב האחרון של קודמי בתפקיד (תקציב 2019 לעומת תקציב 2018). טרם בחנתי את נושא ההתייעלות האנרגטית במועצה. על מנת להחליף את התאורה לנורות חסכוניות יש צורך בהוצאה חד פעמית גבוהה אשר נדרש לה מקור תקציבי. בנוסף, בית סניור ובית וייל (המתנ"ס של המועצה) נמצאים תחת המועצה ולא תחת חברה למתנ״סים כך שהוצאת החשמל בגינו נספרת תחת המועצה בניגוד למועצות אחרות".

 

קורשיא הוסיף: "לאור הממצאים הנושא ייבדק לעומק. השערתי בנוגע להוצאה הגבוהה בגין חשמל הינה כי הצפיפות בכפר שמריהו אינה גבוהה וייתכן שהיא גורמת לנתון הגבוה ובנוסף ייתכן שההבדל הוא בכך שהוצאות החשמל של המועצה כוללות גם את המבנים הציבוריים".

 

אילת. "עיר חמה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילת. "עיר חמה"(צילום: shutterstock)

 

מהמועצה המקומית ריינה שליד נצרת נמסר: "המועצה שידרגה את התאורה בכל הכפר בעלות של מעל 2 מיליון שקל, דבר שהביא לחיסכון רב בצריכת החשמל. במוסדות הציבור אנו עוברים אט אט לנורות לד. חלק גדול מהמוסדות כמו בתי הספר כבר שודרגו. במבנים שיוקמו נעבוד לפי תקן חדש כדי להביא לחיסכון".

 

מעיריית אילת נמסר: "אילת היא עיר חמה, תרתי משמע, הקיץ באילת נמשך כמעט כל השנה וכעיר תיירות מובילה, מארחת אילת במהלך השנה כ-2.8 מיליון נופשים מהארץ ומחו״ל. לנתונים אלה יש השלכה ישירה גם על צריכת החשמל. אולם כיוון שהצריכה מחושבת לפי חלוקה במספר התושבים, הנתונים המוצגים מעוותים. בפועל, הצרכנים הגדולים באילת הם בתי המלון, לכן חישוב צריכת כלל משקי הבית באילת, כולל בתי המלון וחלוקה במספר התושבים (67,000) מעוותת את המציאות".

 

עוד נמסר מעיריית אילת: "צריכת החשמל של משקי הבית באילת גבוהה בכ-30% לעומת הממוצע של משקי הבית בישראל וזה נובע מתנאי האקלים הקיצוניים. לגבי צריכת החשמל הציבורית, במסגרת תוכנית 'עיר חכמה', שמיישמת העירייה משנת 2012 מבין הראשונות בארץ, פועלת העירייה בין היתר לחסוך בצריכת החשמל הציבורית כולל ייצור חשמל באופן עצמאי על ידי אנרגיה מתחדשת. אחת הפעולות במסגרת זו הייתה החלפת תאורת הרחוב לתאורת לד והצריכה קטנה בהתאם בכ-55%. לא מיותר לציין, כי כיום מייצרת אילת באופן עצמאי, כ -75% מצריכת החשמל ביום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תל אביב בלילה
צילום: shutterstock
מומלצים