שתף קטע נבחר

הישראלית שלנו בהארוורד

בשבוע הבא יוכרז הזוכה בפרס ״העתיד המזהיר״ של אוניברסיטת הארוורד היוקרתית ופרופ׳ נטלי ארצי הישראלית היא אחת המועמדות, אחרי הישג פורץ דרך שעשוי להוביל לטיפול בסרטן. ראיון מיוחד

השבוע התרגשנו לגלות שמחקר של חוקרת ישראלית לחקר הסרטן מאוניברסיטת הארווארד עלה לגמר בתחרות "פרס העתיד המזהיר", למחקרים פורצי דרך בתחום הרפואה של האוניברסיטה, זאת לצד פרויקטים ממצרים ומברזיל

 

פרס "Bright Future Price" היוקרתי ינתן למנצח לצד מימון בסך 100 אלף דולרים, שיהוו את נקודת הפתיחה עבור פיתוח עתידי של המוצר. המחקר שעלה לגמר הינו בנושא סרטן המוח בקרב ילדים. בראיון ל׳ידיעות אמריקה׳, מספרת פרופ' נטלי ארצי, מראשי המחקר: "המחקר הינו פורץ דרך וישנה את האופן שבו אנחנו תופסים את המחלה. הוא מהווה גישה חדשה לטיפול בסרטן המוח בקרב ילדים ובכלל".

 

התחרות: חדשות, ופריצת דרך

התחרות, "פרס העתיד המזהיר", נערכת זו השנה ה-5 בביה"ח של האוניברסיטה. במסגרתה לקחו חלק כבר עשרות מועמדים מתחומים שונים: רפואה, הנדסה, ביו-רפואה ועוד. הפרויקטים כולם מציגים מחקרים חדשניים ופורצי דרך שונים בתחומם.

 

שלושה פרויקטים נבחרים עלו לגמר שיתקיים ממש בשבוע הבא, ב-7 בנובמבר, ביניהם פרויקטים ממצרים, ברזיל, וישראל. המצרים מנסים לייצר שיפור משמעותי לחיסון השפעת, הברזילאים יצרו ערכה ביתית שתאפשר גילוי ואיתור מוקדם של דחייה לאחר השתלת כלייה, ואילו הישראלים התמקדו בריפוי חדשני של סרטן המוח בקרב ילדים. "אנחנו רוצים להעלות את הפרויקט למודעות הציבור, ולקבל עוד חשיפה כדי לגייס תקציבים נוספים בתקווה שנוכל כך לפתח טכנולוגיה חדשנית מצילת חיים", מסבירה לנו פרופ' נטלי ארצי, חוקרת ראשית בפרויקט. בתחרות הפרויקט בעל מספר ההצבעות הגבוה ביותר מהציבור זוכה.

 

העתיד כבר כאן: תרופה ממוקדת ומותאמת אישית לגנטיקה של החולה

 

בשיחה מבוסטון עם פרופ' נטלי ארצי, חוקרת להנדסה ביו רפואית, בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הארוורד, היא סיפרה לנו אודות המחקר: "המעבדה שלנו עוסקת בחקר הסרטן ובפיתוח טיפולים חדשניים, זאת ע״י שילוב בין כימיה, ביולוגיה ואימונולוגיה (חקר מערכת החיסון). אנחנו מפתחים תרופות למחלות שונות, בדגש על סרטנים "מוצקים" (Solid Tumors) כגון סרטן השד, המעי, המוח. הפרויקט שלנו לתחרות, אשר איתו הגענו לגמר מהווה פתרון טכנולוגי חדיש ויעיל לטיפול בסרטן המוח בקרב ילדים״.

 

דגע ()
פרופ' נטלי ארצי וד"ר שירן פרבר.

 

על הפרויקט עבדה פרופ' נטלי ארצי עם עמיתיה, ד"ר שירן פרבר, פוסט-דוקטורנטית מאוניברסיטת הארוורד, בשיתוף עם פרופ' בוב לנגר מאוניברסיטת MIT וד"ר הנרי ברם מאוניברסיטת ג׳ון הופקינס. בכדי להבין את המוצר המתקדם שפיתחו, יש להכיר תחילה את הרקע, אותו מסבירה לנו פרופ' ארצי: "הטיפול הרווח עד היום במחלה, הינו הזרקה של תרופות ישירות למחזור הדם, כמו כימותרפיה, שהיא למעשה תרופה רעילה שאינה מבחינה בין התאים הסרטניים לתאים אחרים בגוף ולמעשה משמידה אותם ללא אבחנה (דוגמא, תאי השערה, אשר גורמים לנשירת שיער), ורווייה בתופעות לוואי שאנחנו רגילים לזהות עם מחלות הסרטן השונות. בתרופה מסוג זה, לא ניתן להשמיד את הגידול במאה אחוז, ולמעשה, בפועל, רק פחות מאחוז אחד מהתרופה מגיע לגידול עצמו, בעוד ששאר התרופה "מטיילת בגוף".

 

״עושה פלאים״

 

"במחקר שלנו", מסבירה פרופ' נטלי ארצי, "פיתחנו שיטה חדשה שבאמצעותה, דרך הטיפול הינה מקומית, והיא איננה ניתנת באופן סיסטמי דרך הוריד. אנו למעשה מזריקים ספריי עם חומר על בסיס הידרוג׳ל דביק ישירות לרקמת המטרה בסביבת הגידול, בזמן הניתוח. במקום לתת את התרופות לחולה לתוך הוריד, אנו משחררים את התרופה בצורה מקומית. במקום שיגיע פחות מ- 1% מהתרופה לגידול, יש לנו 100% מהתרופה במקום היעד. בנוסף, ניתן לשלוט בקצב של שחרור התרופה לפי הצורך לאורך ימים, או שבועות. יעילות הטיפול עולה פלאים".

 

היא גאה לספר שהטכנולוגיה עליה עומלים ומפתחים, יכולה לעבוד בצורה אוטימלית על המוח: ״המוח מוגן ע״י רקמה אשר מונעת מרוב התרופות לחדור אליו. מכיוון שבסרטן מסוג סרטן המוח, חייבים לעבור ניתוח על מנת להוציא את הגידול, במוח נשאר מעין "חלל" שאותו אנו מנצלים ואליו מזריקים ישירות את התרופה כדי לטפל בגידול בצורה מקומית, במקום להזריק את התרופה לדם. את התרופה נותנים בצורה של ריסוס ג'ל דביק ישירות לאזור המטרה. באופן הזה, ניתן לשחרר 100% מהתרופה באופן ממוקד והוא אף מותאם לחולה באופן אישי. בסרטן״, היא מדגישה, ״מערכת החיסון אינה יודעת להבחין בין תאים סרטניים "רעים", ובין תאים בריאים וכך, למעשה, המחלה מתפשטת והופכת מסוכנת יותר ויותר. אנחנו משלבים קוקטייל של תרופות במטרה לגייס ולעורר את מערכת החיסון מחדש, כך שתוכל לזהות את התאים הסרטניים, להשמיד אותם, ובמקביל לייצר "מערכת של זכרון לתאים הרעים", ולשמש כחיסון למחלה באופן מערכתי לכל הגוף".

 

בשלב זה, הבדיקה טרם נוסתה על ילדים. פרופ' ארצי מסבירה: "אנחנו בודקים כעת את יעילות הטיפול המקומי בחיות מעבדה. פיתחנו את ההידרוג׳ל הדביק והקמנו סטארטאפ מיוחד בתקווה לדחוף את המוצר בתצורה קצת שונה, ולא דווקא לסרטן, אלא להוות הגנה לאיברים לאחר שבוצעו בהם ניתוחים פנימיים שבהם עושים חתכים ויש היתכנות לדליפה מאזור התפרים. כעת אנו בודקים את יעילות הטיפול המשולב. כשאנחנו מפתחים טכנולוגיה חדשנית״, היא מסבירה, ״אנחנו בודקים את יעילות השילוב התרופתי והתאמתו לחולה, וכן על דרכים לשפר את אופן מתן התרופה".

 

 

"רוצים להציל את כולם״

 

השבוע כולנו יכולים לתמוך בזכייתה של ארצי ושותפיה. ולמה לבחור בהם בתחרות? פרופ' ארצי מסבירה: "אנחנו רוצים להציל את כולם, אבל לילדים אנחנו רוצים להעניק יותר שנות חיים. סרטן במוח הוא אחת מהבעיות הכי גדולות, גם בקרב מבוגרים. עבור למעלה מ- 90% מהחולים התרופות לא משפיעות לטווח הארוך והגידול חוזר. לא הייתה שום פריצת דרך בתחום ב-20 השנים האחרונות. הטכנולוגיה שלנו״, היא מסכמת, ״מהווה פלטפורמה ותוכל להיות מיושמת גם עבור חולים בעלי סרטנים מוצקים אחרים על מנת לספק טיפול משנה חיים".

 

משלנו

 

עוד מוסיפה פרופ' ארצי את הפאן האישי, ואיך אפשר בלי גאווה ישראלית: "מבחינתי אני שגרירה של מדינת ישראל בהארווארד. אני נמצאת בסביבה שיש בה אנשים מכל העולם, ואני גאה שאני ישראלית״.

 

ההצבעה לתחרות תיערך עד ל-7 בנובמבר. להשתתפות ותמיכה הקליקו כאן  

למידע נוסף על הפרויקט: https://tinyurl.com/fightBrainCancer


פורסם לראשונה 01/11/2019 15:28

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארצי. הנדסה ביו רפואית בהארוורד
מומלצים