שתף קטע נבחר

החלטה תקדימית בתחום הניכור ההורי

אם לקטינה שמסרבת לפגוש את אביה טענה שלא מדובר במקרה של ניכור ואין בסיס להעברתו לשופט שמתמחה בתחום. היא נדחתה במחוזי

השופט שאול שוחט דחה בשבוע שעבר בקשת רשות ערעור שהגישה אם לילדה על החלטת בית המשפט למשפחה בתל אביב להעביר את התיק לטיפול השופט ארז שני. שני הוא "שופט מוקד" שמונה לטפל באופן אישי בכל תיקי הניכור ההורי בבית משפט זה. טענותיה של האם כי ההחלטה תתייג אותה כאם מנכרת ללא הצדקה ותגרום נזק לילדה נדחו.

 

התיק עסק בסכסוך בין הורים לילדה שמסרבת לפגוש את אביה. ההחלטה להעביר את התיק לשופט שני התקבלה כשבוע קודם לכן. בבקשת רשות ערעור על ההחלטה טענה האם שהעברת המקרה לשופט ניכור הורי תתייג את המקרה ככזה בעוד שזה לא המצב, שכן היא אינה "אם מנכרת".

 

היא הוסיפה שיש חשש שהחזרת הקטינה למעגל הסכסוך ההורי באמצעות העברת התיק לשופט מוקד, על כל הכרוך בכך, תדרדר את מצבה ותסכן את שלומה הנפשי והפיזי. היא ציינה שהעברת התיק תחשוף את בתה לבדיקה או להערכה נוספת של בית המשפט עצמו או של מומחים מטעמו שלא לצורך.

 

מדובר לדבריה ב"הדחקה לקרן זווית של צרכים נפשיים אחרים של ילד לרבות יציבותו הנפשית, צרכיו החברתיים, דימויו העצמי, לימודיו וכיוצ"ב". היא הוסיפה שלבית המשפט אין סמכות להעביר תיקים משופט רגיל לשופט מוקד וההחלטה נוגדת את הוראות חוק בית המשפט לענייני משפחה.

 

אבל השופט שוחט דחה את הבקשה מבלי לבקש תשובה. הוא כתב כי אינו סבור שיש בהחלטה כדי לתייג את המקרה כמקרה של ניכור הורי, וציין כי בהחלטה לא נאמר ואף לא נרמז שהמבקשת היא אם מנכרת המסיתה את הקטינה נגד אביה, אלא מדובר בתיק ישן שמתאפיין בהיעדר קשר בין הקטינה לאביה במשך תקופה ממושכת.

 

נקבע כי טענת האם, שלפיה העברת התיק לשופט מוקד תדרדר את מצב הקטינה, אינה עולה בקנה אחד עם העובדה שבהתאם להמלצות המקצועיות בתיק, ממילא אמורה הייתה להתקיים בקרוב הערכה מחודשת של פקידת סעד לסדרי דין או גורם אחר. בנסיבות אלה, צוין, לא ברור למה המבקשת מניחה שהעברת התיק לדיון אצל שופט המוקד הממונה לנושא היעדר קשר טומנת בחובה בהכרח פגיעה בילדה.

 

השופט הסביר כי החוק מסמיך את נשיא בית משפט השלום או סגנו לענייני משפחה להורות שתביעות בענייני משפחה יידונו בבית המשפט לענייני משפחה שיקבע ובאותו אזור שיפוט, ובפרקטיקה הצורך בהתמקצעות יוצר לעתים פיצול דיון בענייניה של משפחה אחת בין מותבים שונים באותו בית משפט.

 

בפסק הדין הוא הוסיף שחוק בתי המשפט מקנה לנשיאי בתי המשפט ולסגנים סמכויות שונות. בין היתר יש בידם הסמכות לקבוע את השופט (או השופטים) שידון בעניין מסוים ואת המועד שבו יתחיל לדון בעניין. שימוש בסמכויות אלה אינו בעל אופי שיפוטי ולכן אי אפשר לערער על הפעולות הנעשות מכוחן, לא בזכות ולא ברשות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים