שתף קטע נבחר

סרטן ותאים: מדליית כסף לסטודנטים ממכללת תל-חי

בנוסף למדליות הזהב שהוענקו לסטודנטים מהטכניון, אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת תל אביב - זכו סטודנטים ממכללת תל חי במדליית כסף בתחרות יוקרתית בבוסטון על פיתוח גנטי שיהפוך תאים סרטניים לתרכיב חיסון

הישגים לישראל בתחרות הבינלאומית לסטודנטים בבוסטון: נבחרת הסטודנטים של המכללה האקדמית תל-חי ומכון המחקר מיגל בגליל העליון. זכתה השבוע במדליית כסף בתחרות הבינלאומית לביולוגיה סינטטית iGEM 2019, שהתקיימה בבוסטון, בהשתתפות 355 נבחרות ו-3,500 סטודנטים מהאוניברסיטאות הטובות מכל העולם. הנבחרת של תל-חי - מיגל הציגה טיפול לסרטן: פיתוח כלי גנטי אשר יהפוך תאים סרטניים של המטופל לתרכיב חיסון כנגד התאים הסרטניים עצמם.

 

בתחרות זכתה במדליית זהב קבוצה של סטודנטים מהטכניון, שפיתחו דבש ללא דבורים וקבוצה מאוניברסיטת בן-גוריון, שפיתחה יתוש טרויאני וגם סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב על פיתוח שכלל בקטריות. בסך הכול חולקו בתחרות 163 מדליות זהב, 77 מדליות כסף ו-57 מדליות ארד.

 

המשלחת מהמכללה האקדמית תל-חי לתחרות בבוסטון (צילום: המכללה האקדמית תל-חי)
המשלחת מהמכללה האקדמית תל-חי לתחרות בבוסטון(צילום: המכללה האקדמית תל-חי)

 

נבחרת תל-חי - מיגל, בהובלת ד''ר הדס וינשטיין-מרום, מנתה 16 סטודנטים לתואר ראשון ותואר שני בתחומי הביוטכנולוגיה, מדעי המזון, מדעי התזונה, מדעי המחשב וכלכלה וניהול.

 

הפיתוח המדעי התבצע בשיתוף פעולה עם המעבדה לאימונולוגיה במכון המחקר מיגל, בראשות פרופ' גידי גרוס ועיקרו יצירת "שער לוגי" חדשני ובו מתג חישובי מסוגל לעבד מספר אותות (קלט) ולתרגם אותם לפעולה הנדרשת (פלט). הפתרון של נבחרת תל-חי - מיגל מתרגם שער לוגי זה לכלי גנטי, שנועד להגביל את ביטוי הגנים אך ורק לתאים הסרטניים מבלי לפגוע בתאים בריאים, שכן אלה יהיו התאים היחידים בגוף אשר יוכלו לספק למתג הבקרה את שני אותות הקלט הנחוצים להפעלתו. השם שנבחר לכלי החדש - ‘LoGENEgate’, משקף את העקרון הזה.

 

"במחקר המכין שבצענו בשיתוף פעולה עם ד"ר ליאור ניסים מן האוניברסיטה העברית בירושלים, בנינו אב-טיפוס של הכלי הגנטי החדש והדגמנו באופן ברור את יכולתו לאפשר ביטוי ספציפי של גן ייעודי בתאים הרצויים בלבד. מחקר זה סולל את הדרך ליצירת פלטפורמה אוניברסלית חדשה המתאימה לכל המטופלים, לכל סוגי הסרטן ולכל הגנים הייעודיים. זאת ועוד, ניתן להסב כלי זה ליישומים רפואיים נוספים רבים, הן בתחום הסרטן והן במגוון רחב של מחלות", הסבירה ד"ר וינשטיין-מרום. "עברנו שנה של מסע מאתגר, שבו השקענו את הלב ואת כל המאמצים להשפיע בקהילה ולייצר מדע חדשני ואיכותי. אנחנו מתרגשים מאוד בזכייה במדליית כסף, עברנו במהלך התחרות שלושה ימים של חשיפה בינלאומית אדירה עם קבוצות מכל העולם, באווירה סוחפת ומלאת השראה".

 

ארגון ה-iGEM מקיים תחרות שנתית בינלאומית בתחום ההנדסה הגנטית, שבה לוקחים חלק מיטב המוחות הצעירים מכל האוניברסיטאות הטובות בעולם, מתוך מטרה לייצר מאגר מידע אדיר אשר בעתיד ישמש את האנושות לפתירת בעיות קיומיות. האוניברסיטאות המשתתפות בתחרות נבחנות על פיתוח מדעי חדשני ובמדדים נוספים כמו הנגשת מדע לציבור, פעילות בקהילה, שיתוף פעולה מדעי, שיווק, יזמות ועוד.

 

במכללת תל חי אמרו כי על הפיתוח המדעי הוגש, בימים אלה, פטנט משותף על ידי מחלקות המסחור של מכון המחקר מיגל בגליל העליון והאוניברסיטה העברית בירושלים. המחקר עצמו נעשה בתמיכת משרד המדע והטכנולוגיה.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המכללה האקדמית תל-חי
הסטודנטים הלומדים בגליל העליון
צילום: המכללה האקדמית תל-חי
מומלצים