שתף קטע נבחר

עם אגרוף מונף: נשיא ברזיל לשעבר לולה יצא מהכלא

איש השמאל שהורשע בשחיתות שוחרר עקב פסיקה תקדימית של העליון בברזיל, ולפיה אין לכלוא מורשע עד שמוצו כל אפשרויותיו לערער. עוד 5,000 אסירים עשויים להשתחרר. המשקיעים חוששים, אך אם לא תבוטל הרשעתו – לולה הפופולרי לא יוכל להתמודד שוב

 

 

נשיא ברזיל לשעבר לואיז אינסו דה סילבה שוחרר אמש (ו') מהכלא, לאחר שבית המשפט העליון בארצו קבע שאדם יכול להיכלא רק לאחר שהתקבל גזר דין סופי וחלוט בעניינו. שחרורו של איש השמאל, שהורשע בשוחד ובהלבנת הון, הבהיל את המשקיעים – בעוד תומכיו וגם מתנגדיו קראו לאנשיהם לצאת לרחובות ולהפגין.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

דה סילבה, הידוע בכינוי "לולה", שוחרר מכלאו בעיר קוריטיבה – שם שהה מאז אפריל אשתקד – יום לאחר הפסיקה התקדימית של העליון בברזיל. בפסיקה נקבע כאמור כי כליאת עבריינים מורשעים לא תיעשה אלא אם מוצתה לחלוטין אפשרותם להגיש ערר על פסק הדין נגדם. הפסיקה צפויה להוביל לשחרור אסירים רבים בברזיל, חלקם בכירי ממשל לשעבר כמו לולה שהורשעו בשחיתות. בסוכנות הידיעות AP ציינו כי ייתכן ש-5,000 אסירים ישוחררו בעקבות הפסיקה הזו.

  (צילום: רויטרס)
הניף אגרוף לאות ניצחון. לולה מחוץ לכלא(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפוליטיקאי בן ה-74 מערער בימים אלו על הרשעתו בפרשה שבה הואשם בקבלת שוחד מחברת הנדסה ותשתיות, ששיפצה לכאורה את דירת החוף שלו בתמורה לעזרה בהשגת מכרזים לעבודה עם חברת נפט ממשלתית. לולה מכחיש את הטענות הללו, ולדבריו הן נובעות מרדיפה פוליטית.

 

מאות תומכיו של לולה ממפלגת הפועלים שאותה הוביל הריעו לו עם יציאתו מהכלא הפדרלי – והוא הניף אגרוף לאוויר לאות ניצחון. "לא חשבתי שאוכל להיות פה היום ולדבר לגברים ולנשים שבמשך 580 יום צעקו בוקר טוב, צהריים טובים ולילה טוב, לא משנה אם ירד גשם או אם היו 40 מעלות בחוץ", הודה לולה לתומכיו.

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לולה, שכיהן כנשיא ברזיל בין 2003 ל-2010, נותר פופולרי מאוד בדעת הקהל חרף הרשעתו בשחיתות. שחרורו, כך מעריכים במדינה, צפוי להגביר את הקיטוב הפוליטי בה. בשנה שעברה, נזכיר, נבחר איש הימין הקיצוני ז'איר בולסונרו לנשיא – הראשון זה 14 שנה שאינו חבר במפלגת הפועלים.

 

לולה נבחר למועמד מפלגת השמאל לנשיאות בבחירות אשתקד, אך בעקבות הרשעתו וכליאתו מנע ממנו בית המשפט העליון להתמודד מול בולסונרו. הנשיא החדש, אגב, מינה את השופט ששלח את לולה לכלא לשר המשפטים שלו – מהלך שבו משתמשים תומכי לולה כדי לחזק את הטיעון שלהם ולפיו החקירה הייתה למעשה רדיפה פוליטית.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו (צילום: AFP)
לולה לא היה יכול להתמודד נגדו בשנה שעברה בגלל ההרשעה. הנשיא הנוכחי ואיש הימין הקיצוני, ז'איר בולסונרו(צילום: AFP)

עדות לחשש בברזיל מההשלכות של שחרור לולה – בין היתר האפשרות שיוביל אופוזיציה נושכת לממשלתו הידידותית-לעסקים של בולסונרו – הגיעה אמש בדמות ירידות בשווקים, מיד עם פרסום החלטת השופט הפדרלי לשחרר את לולה. כך למשל, מדד הבווספה של ברזיל ירד ב-1.8%, וגם ערך המטבע ירד בשיעור דומה.

 

"זה יחזק את מפלגת הפועלים, אבל גם את מתנגדיה ואת תנועתו של בולסונרו. זה לא ישפיע על הרפורמות הכלכליות שמקודמות כעת", אמר לוקאס ד'ארגדו, מחברת הייעוץ הפוליטית ARKO שמושבה בבירה ברזיליה. "השאלה הגדולה עבור השווקים היא האם הוא יכול לרוץ ב-2020, וזה מאוד לא סביר", ציין ד'ארגדו. ב-BBC דיווחו כי עקב הרשעתו, שעליה הוא כמובן מערער, לולה לא יורשה לרוץ לתפקיד ציבורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הניף אגרוף לאות ניצחון. לולה
צילום: רויטרס
מומלצים