שתף קטע נבחר

חלופה לאנטיביוטיקה: פרס לסטודנטים מאוני' ת"א

הפיתוח של הסטודנטים, שזכו בפרס בתחרות יוקרתית בבוסטון, מנסה לתת מענה לאיום הגדול ביותר על הבריאות העולמית: בעיית העמידות לאנטיביוטיקה

נבחרת סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב זכתה במדליית זהב בתחרות בינלאומית IGEM. הנבחרת, שפיתחה מערכת אלטרנטיבית לאנטיביוטיקה, הייתה היחידה מישראל שנמנתה עם חמש המשלחות שהגיעו לגמר תחרות הפוסטר המצטיין. במדליות זהב זכו גם הנבחרות של הטכניון ואוניברסיטת בן גוריון. נבחרת הסטודנטים של מכללת תל חי חזרה לארץ עם מדליית הכסף.

 

הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב  (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב (צילום: אוניברסיטת תל אביב)

הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב TAU iGEM זכתה במדליית זהב, שמבטאת ניקוד והערכה גבוהה ביותר של ביצועי הנבחרת על ידי השופטים, בתחרות הבינלאומית בבוסטון לביולוגיה סינתטית. במסגרת התחרות השתתפו כ-400 צוותים ממיטב האוניברסיטאות בעולם כדוגמת MIT והרווארד, שהתבקשו לבנות מערכות חדשניות בתחום הביולוגיה הסינתטית במטרה ליצור השפעה חיובית על הקהילה שלהם ועל העולם.

 

זו השנה הראשונה שבה אוניברסיטת תל אביב שלחה קבוצה רב תחומית של סטודנטים לתחרות. הקבוצה מנתה 13 סטודנטים מהפקולטות למדעי החיים (ביולוגיה), הנדסה ומדעים מדויקים (ביה"ס למדעי המחשב). הנחיית הנבחרת בוצעה על ידי שלושה מנחים מפקולטות שונות: פרופסור תמיר טולר (הנדסה), ד"ר דור סולומון (רפואה), ד"ר יוהאן אלבז (מדעי החיים).

 

הפרויקט מאוניברסיטת תל אביב כלל פיתוח מערכת אלטרנטיבית לאנטיביוטיקה המבוססת על הינדוס פיוצינים (קומפלקסים של חלבונים שמיוצרים בטבע על ידי בקטריות מסוג Pseudomonas aeruginosa) כך שתחת אות מולקולרי מסוים יעברו אקטיביזציה ויהרגו זן חיידקי מסוים. בכך, הפיוצינים מהווים מענה אנטיבקטריאלי ספציפי, שלא פוגע בחיידקים הטובים שבסביבה, אלא רק באלו שיש צורך להשמידם.


הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב  (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב (צילום: אוניברסיטת תל אביב)

 

הפיתוח של המשלחת מנסה לתת מענה לאיום הגדול ביותר על הבריאות העולמית: בעיית העמידות לאנטיביוטיקה. ארגון הבריאות העולמי, הגדיר את בעיית העמידות של פתוגנים לאנטיביוטיקה כאחד האיומים הגדולים ביותר על הבריאות העולמית.

 

ייחודיות הפרויקט, שגם נתמך ממלגות ממשרד המדע, היה בכך שהוא התבסס על כלים רב תחומיים מביולוגיה סינתטית, ביואינפורמטיקה והנדסה. צוות TAU iGEM תיכנן להנדס את הפיוצין האנטיבקטריאלי כך שניתן לשנות ולשלוט בטווח היעדים החיידקיים שלו; תכנון זה יאפשר ייצור "אנטיביוטיקה בהתאמה אישית".

הסטודנטים מאוניברסיטת תל אביב פיתחו את הפרויקט מאפס - גייסו כספים לציוד ולתחרות, הקימו את המעבדה, תכננו את העבודה לאורך השנה והוציאו אותה לפועל.

 

המערכת שהציעה הנבחרת עוררה עניין רב כולל עניין מקרנות הון סיכון בתחום הביוטק. בימים אלה תוגש בקשה לרישום פטנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוניברסיטת תל אביב
הנבחרת הישראלית
צילום: אוניברסיטת תל אביב
מומלצים