שתף קטע נבחר

זאת לא טעות, זה מעקב מודיעיני: מה עשתה צוללת רוסית מול חופי ישראל?

ניתן להניח שהצוללת שאותרה כ-15 ק"מ מחופי גוש דן עסקה באיסוף מודיעין אחר הכוחות במים הטריטוריאליים של ישראל, בין אם על שגרת ההגנה של חיל הים או על שדות הגז. זוהי לא הפעם הראשונה שהרוסים עוקבים אחרינו, אך הם מעולם לא עשו זאת בשטחנו. פרשנות, רון בן ישי

 

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הצוללת הרוסית, שדבר גילויה במים הטריטוריאליים של ישראל מול חופי גוש דן נחשף אמש ב-ynet, הייתה במצב צלילה - כלומר מתחת לפני המים. לנו לפחות, לא ברור באיזה עומק היא הייתה - אבל ככל הנראה שבחיל הים יודעים זאת, כיוון שספינת טילים שאיתרה את הצוללת הייתה מצוידת באמצעי לגילוי צוללות - ויצרה קשר עם מרכז התיאום בין חיל הים הישראלי לזה הרוסי.

 

ידוע כי לספינות חיל הים ישנם אמצעי גילוי הפועלים באמצעות גלי קול - סונאר - שנגרר כשרשרת של חיישנים קוליים ואלקטרו-מגנטיים מאחורי הספינה באזורים שחושדים כי יש בהם צוללות. אך עם זאת, צה"ל מחזיק גם אמצעי גילוי צוללות מהאוויר.

 

לא מן הנמנע שגילוי הצוללת הרוסית, לפני כשלושה חודשים, התבצע בעקבות הערכות מוקדמות על כך שישנה תנועה של צוללות רוסיות שיוצאות מנמל טרטוס שבסוריה, או שמגיעות מהים השחור לאזור מזרח הים התיכון, שם משייטות ספינות נאט"ו.

צוללת רוסית נמצאה במקביל לחופי ישראל ()
  

ועדיין לא ברור, מה עשתה צוללת רוסית במרחק של כשמונה מייל ימיים (כ-15 קילומטר) מחופי ישראל. קיימת אפשרות שהצוללת טעתה בניווט, אבל זוהי אפשרות קלושה וכנראה שגם לא סבירה. אפשרות אחרת היא שהצוללת הייתה במעקב אחרי תרגילים ואימונים ימיים של חיל הים או אחרי שגרת הסיורים של חיל הים במסגרת הגנת החופים, במסגרת איסוף מידע כללי על הזירה שבה הצי הרוסי מיעט להפעיל צוללות עד כה.

 

כמו כן, ידוע שבישראל מבקרות מדי פעם ספינות קרב אמריקניות וספינות קרב של נאט"ו במסגרת תרגילי הגנה מפני טילים, שמבקרות בנמלים. לרוסים יש עניין באיסוף מידע על תנועות גם של הצי הישראלי וגם של הציים הזרים, על-מנת להבין כיצד נפרסות אוניות המלחמה הזרות, דוגמת המשחתות האמריקניות "איגיס" בעת תרגילי ההגנה מפני טילים.

 

 

יכול להיות גם שהצוללת הרוסית מנסה לעקוב אחרי פיצוח שדות הגז הטבעי של ישראל, ואחרי תנועות הצוללות הישראליות מתחת למים במשימות השונות מדרום לנמל הבית שלהן בחיפה. על כל מקרה, אפשר להניח שהצוללת הרוסית עסקה באיסוף מודיעין ומידע, ובאותה הזדמנות גם בדקה את מידת הכוננות והיכולת של ישראל לגלות פעילות צוללות מול חופיה.

 

בעבר עסקו אוניות שטח רוסיות במשימות ביון מול חופי ישראל במסווה של ספינות דיג או ספינות סוחר קלות, ולעתים בצורה די גלויה גם כספינות ביון. אולם הפעילות הזאת תמיד התנהלה מחוץ למים הטריטוראליים של ישראל.

 

ייתכן שלרוסים היה אינטרס וצורך להתקרב לחוף הישראלי כדי לבצע את משימת המודיעין שהוטלה על אנשי הצוללת, ועל כן נבחר כלי שיט תת-ימי, שקיים סיכוי שלא יתגלה.

תרגיל ימי נובל דינה (צילום: דובר צה
לרוסים יש עניין באיסוף מידע על תנועות של הצי הישראלי ושל ציים זרים. סטי"ל נירית סער 4.5(צילום: דובר צה"ל)
 

הצוללת נתגלתה כאמור לפני כשלושה חודשים על ידי ספינת טילים של חיל הים. עם זיהוי הצוללת שוחחו קציני חיל הים עם מקביליהם הרוסים, תוך הפעלת מנגנון התיאום הימי בין הצבאות דרך אגף התכנון במטכ"ל. הצוללת עזבה לבסוף את המקום ושטה מערבה לכיוון עומק הים התיכון.

 

בצה"ל לא השיבו לשאלת ynet אם נגרם נזק לביטחון המדינה ולא ציינו כמה זמן שהתה הצוללת הרוסית במקום. מדובר צה"ל נמסר: "מעת לעת מתגלות מטרות בתווך הימי על ידי זרוע הים, אשר עשויות להיתפס ככלי שיט של צבא זר. אין בכוונתנו להתייחס לפרטים המובאים בכתבה".

 

בעבר נרשמו כמה אירועים דומים בין כלי שיט ישראליים לרוסיים, אך רובם ככולם היו בנתיבי שיט בינלאומיים בים התיכון. אותם אירועים הסתיימו בתיאום מקומי בין צוותי כלי השיט. באחד המקרים התקרבה ספינת טילים של חיל הים לנושאת המטוסים "קוזניצוב" של צבא רוסיה מרחק של כמה מאות מטרים.


פורסם לראשונה 11/11/2019 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים