שתף קטע נבחר

תיעוד: כך חילצו תלמידים סלמנדרות נדירות

במהלך סיור של תלמידי כיתה ז' מבית הספר אלאום בבית ג'אן בגליל העליון, הבחינו בקבוצת סלמנדרות נדירות שנקלעו למצוקה לאחר שלא הצליחו לצאת מבור מים עתיק. בסיוע פקח רשות הטבע והגנים והמדריכה, הם חילצו 15 פרטים בשלום

 

 

תלמידי כיתה ד' בבית הספר אלאום בבית ג'אן, שבגליל העליון, הצילו בשבוע שעבר 15 לטאות מסוג סלמנדרה, שעמדו לטבוע בבור מים בגת עתיקה בסמוך ליישוב.

 

הגת נמצאת על שטח פרטי, ומדי שנה מגיעות אליה סלמנדרות בתקופת ההשרצה. התלמידים גילו שבעלי השטח ניקה את הגת, והוציא את האבנים שהיו בה.

 

חילוץ הסלמנדרות (צילום: ניווין זידאן, רשות הטבע והגנים, נשואה עמאר, shutterstock)
חילוץ הסלמנדרות(צילום: ניווין זידאן, רשות הטבע והגנים, נשואה עמאר, shutterstock)

 

האבנים האלו שימשו את הסלמנדרות על מנת לצאת מהמים כדי לנשום, ולאחר מכן כדי לצאת החוצה מהגת. הסלמנדרות הן דו-חי שבתחילת חייהן נושמות דרך זימים ולאחר מכן דרך ריאות.

 

סולם חינוכי למען הסלמנדרות

ניקוי הגת והוצאת האבנים בעצם גרמה לכך שהן לא יוכלו לנשום ולא יוכלו לצאת מן הגת. ניבין קיזל, מלווה פרוייקטים חינוכיים במחו"ה גליל עליון ליוותה באותו יום את התלמידים. היא התקשרה לאקולוג רשות הטבע והגנים, יפתח סיני, שהדריך אותה ואת הילדים כיצד לטפל בסלמנדרות שנשארו תקועות בגת.

 

יחד הם אילתרו סולם מגזעים שמצאו במקום, ירדו לגת, חילצו את הסלמנדרות שהיו בו והשאירו את הסולם המאולתר ומצבור אבנים קטן עבור הראשנים שנשארו בגת. במבצע חולצו 15 סלמנדרות ונמצאה סלמנדרה אחת שטבעה לפני שהספיקו להציל אותה. את הסלמנדרות שיחררו בקרבת מקור מים סמוך.

 

חילוץ הסלמנדרות (צילום: ניווין זידאן, רשות הטבע והגנים, נשואה עמאר)
חילוץ הסלמנדרות(צילום: ניווין זידאן, רשות הטבע והגנים, נשואה עמאר)
 

 

לדברי ניין קיזל מדובר ב"פרויקט חינוכי המחבר את הילדים לטבע ולסביבה, מעלה מודעות לחשיבות מיקום הכפר, בלב שמורת טבע, ומכאן חשיבות השמירה על הטבע מסביב. דרך הילדים מגיעים להורים ולקהילה, שנרתמת למען מינים נדירים ואנדימים ולמען סביבה שמורה ומטופחת".

 

בתקופה הקרובה, מתכוונים התלמידים עם קיזל להכין סולם קבוע שיישאר במקום, לדבר עם בעל השטח ולהציב בהסכמתו במקום שלט הסבר על הסלמנדרות ואיך לשמור עליהן.

 

מרשות הטבע והגנים נמסר כי בתי הגידול הלחים מקיימים מגוון עשיר של חיים – מיני ציפורים, יונקים, זוחלים, דו-חיים, דגים, חסרי חוליות וצמחים, ובזכות מאפייניהם הם גם מביאים תועלת עצומה לסביבה ולכלכלה – אספקת מים איכותיים, דיג, כר פורה לגידול עצים, תרומה לחקלאות משובחת, בשל יכולתם להחזיק ביציבות את מפלס המים ואת רמת חומרי ההזנה. כמו כן, מקורות לכבול הם גם בית גידול חיוני לחיות בר ואתר מהנה לתיירות ולבילוי בחיק הטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חילוץ סלמנדרות בבית ג'אן
צילום: shutterstock
מומלצים