שתף קטע נבחר

לא הטרור: הרוצח מספר 1 באפגניסטן

במדינה מוכת הטרור יש יותר מקרי מוות מזיהום אוויר מאשר מפיגועים. בין הסיבות: תושבים שורפים אשפה בבתיהם כדי להתחמם

יוסוף נמלט לפני שמונה שנים עם בני משפחתו ממזרח אפגניסטן בשל המלחמה, אבל הוא לא הצליח לברוח מהטרגדיה. בבירת אפגניסטן קאבול, לשם הוא נמלט, חמישה מילדיו מתו. הם לא נהרגו בפיגועי טרור, אלא מתו בשל זיהום האוויר הכבד השורר בעיר.

 

שורפים פסולת לחימום ולבישול (צילום: AP)
שורפים פסולת לחימום ולבישול(צילום: AP)

 

יוסוף הוא אחד מתושבי מחנה העקורים, לשם הוא נמלט עם בני משפחתו. במקום זה הפליטים מתחממים ומבשלים מזון על ידי שריפת האשפה שאותה הם אוספים במזבלות. במשך השנים מאז נמלט יוסוף, אב לתשעה ילדים ששרדו, מתו חמישה מילדיו - שלקו במחלות שנגרמו כתוצאה מחשיפה לזיהום אוויר כבד. כל אותם ילדים היו בני פחות משבע. "לא היה לנו מספיק כסף לרופאים או לתרופות... אני בקושי יכול לקנות אוכל לילדים שלי", אמר יוסוף העובד כשומר בשוק בעיר. הוא מרוויח פחות מדולר ליום.

 

הזיהום החמור השורר בירת אפגניסטן, אומרים במדינה, קטלני עוד יותר מהמלחמה האחרונה - שהחלה ב-2001. אמנם אין נתונים רשמיים כמה תושבים מתו ממחלות הקשורות בזיהום אוויר, אך קבוצת מחקר בינלאומית טוענת כי בשנת 2017 מתו במדינה יותר מ-26 אלף בני אדם כתוצאה ממחלות שנגרמו מזיהום אוויר. לעומת זאת, על פי נתוני האו"ם, בשנת 2017 נהרגו 3,483 בני אדם בלחימה ובפיגועי טרור במדינה.

 

 

אחת הערים המזוהמות בעולם

קאבול, עיר שבה מתגוררים כ-6 מיליון בני אדם, נמצאת ברשימת הערים הכי מזוהמות בעולם. היא נמצאת ברשימה של ערי בירה הסובלות מזיהום אוויר כבד יחד עם ניו דלהי ובייג'ינג. עשרות שנים של מלחמה מאז מלחמת אפגניסטן גרמו לגל של עקורים ולתנאי מחיה ירודים של התושבים.

 

יוסוף ובני משפחתו בקאבול (צילום: AP)
יוסוף ובני משפחתו בקאבול(צילום: AP)

 

ברוב הימים מכסה את העיר ערפיח. כלי רכב ישנים פולטים לאוויר חומרים רעילים וכך גם גנרטורים לייצור חשמל, שאותם מפעילים התושבים בדלק ברמה ירודה. ואם זה לא מספיק, התושבים גם שורפים פחם, אשפה, פלסטיק וגומי על מנת לחמם את הבית או לבשל מזון. בבנייני דירות רבים אין מערכת תברואה מתאימה ולכן אשפה נערמת על צדי הדרכים והמדרכות.

 

למעשה, רוב הקורבנות מורעלים מזיהום האוויר בבתיהם, כיוון שהם שורפים מכל הבא ליד על מנת להתחמם בחורף הקשה של קאבול, שבו יורד שלג והטמפרטורות צונחות אל מתחת לאפס. ילדים וקשישים פגיעים במיוחד. לפחות 19,400 מקרי מוות בשנת 2017, לפי State of global air, מיוחסים לזיהום הביתי. היתר לזיהום האוויר הנגרם ממקורות אחרים.

 

מחפשים חומרים לשרוף באשפה

במחנה שבו מתגורר יוסף, המסרב לומר מה שם משפחתו, מתגוררות יותר ממאה משפחות. במקום אין מערכת מים או סניטציה מתאימה והוא מוקף במזבלות. ילדיו והתושבים האחרים במחנה מחפשים באשפה אחר חומרים, שאותם ניתן לשרוף על מנת להתחמם.

 

מחפשים מה לשרוף במזבלה (צילום: AP)
מחפשים מה לשרוף במזבלה(צילום: AP)

 

"אנחנו כל כך עניים, ויש לנו כל כך הרבה בעיות, ואין לנו כסף לתרופות, עץ או פחם לחימום. אלו החיים שלנו, הילדים שלי אוספים חומרים באשפה ואנחנו משתמשים בהם כדי לבשל וגם כדי שהילדים יתחממו", סיפר יוסוף.

 

הסוגיות הסביבתיות אינן נמצאות בראש סדר העדיפויות של ממשלת אפגניסטן, המתמודדת עם סוגיות ביטחוניות, טרור, שחיתות משתוללת וכלכלה שאינה מתפקדת.

בקאבול מנסים לנסות לצמצם את הזיהום בין היתר על ידי אכיפה נגד כלי רכב מזהמים. "מאבק בזיהום האוויר הוא דבר חשוב, כמו המלחמה בטרור", אמר מוחמד קזים עומון, מנהל המחלקה לאיכות הסביבה בקאבול.

 

הרשויות במדינה מזהירות כי החורף הקרוב צפוי להיות קר מהרגיל ובאפגניסטן חוששים שהדבר יגביר את השימוש בדלקים ובאשפה לחימום, דבר הגורם לזיהום אוויר כבד. עיריית קאבול קראה לתושבים, על מנת לצמצם את זיהום האוויר, שלא לשרוף אשפה. אך במציאות היומיומית ספק אם מישהו יקשיב לבקשה.

 

דלק ברמה ירודה, זיהום אוויר גבוה (צילום: AP)
דלק ברמה ירודה, זיהום אוויר גבוה(צילום: AP)

 

דובר העירייה, נרגיס מוחמנד, אמר כי אם התושבים יבצעו את ההוראות של עיריית קאבול, ניתן יהיה לשלוט בזיהום האוויר. "אבל אם לא, ייתכן שנחיה עוד שנים רבות עם הפצע שלא ניתן לטפל בו", הוא אמר בכאב. במדינה מנסים בכל דרך לפנות אל התושבים על מנת שיצמצמו את שריפת הפסולת – מתוכניות בטלוויזיה, דרך לימודים בבתי הספר ועד לדרשות במסגדים.

 

לתושבים עצמם אין דרכים אחרות לחמם את הבית. הדלק יקר מאוד או שאינו זמין עבור רבים מהתושבים. גם מחיר תנורי החשמל הוא גבוה והעיר סובלת מהפסקות חשמל תכופות.

 

בבית החולים לילדים בעיר אומרים כי מספרם של החולים הסובלים ממחלות הקשורות לזיהום גדל בשנים האחרונות. למרות זאת, הם לא יכלו לספק נתונים מדויקים על מספר החולים. בבית החולים הוסיפו כי לפעמים בחורף מגיעים למקום מאות ילדים מדי יום, הסובלים ממחות בדרכי הנשימה - הנגרמות מזיהום האוויר.

 

ארה"ב, נזכיר, פלשה לאפגניסטן ב-2001 ופתחה במערכה נגד הטליבאן אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר. שלטון הטליבאן נפל, אך מאז הגדיל הארגון את כוחו וכיום הוא שולט כמעט בחצי משטח המדינה. לעתים קרובות מבצעים מחבלים פיגועי התאבדות בבירת אפגניסטן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מכינים אוכל בקאבול
צילום: AP
מומלצים