שתף קטע נבחר

יערות הגשם באמזונס איבדו שטח גדול מקפריסין בשנה

מנתונים רשמיים שפורסמו בברזיל עולה כי בין אוגוסט 2018 ליולי 2019 איבדה הריאה הירוקה של כדור הארץ 9,672 קמ"ר של יערות גשם. בגרינפיס מעריכים כי בתקופה שבין אוגוסט 2019 ליולי 2020 הנתון יהיה גבוה יותר בשל שריפות הענק

לא פחות מ-9,672 קמ"ר של יערות גשם נשרפו או נכרתו בין אוגוסט 2018 ליולי 2019 באמזונס. כך עולה מנתונים רשמיים שפורסמו השבוע על ידי סוכנות מחקר החלל של ברזיל. זהו הנתון הגבוה ביותר של הרס הריאה הירוקה של כדור הארץ מאז 2008. מדובר בשטח הגדול משטחה של קפריסין. קצב בירוא היערות, כך לפי האינדיפנדט הבריטי, הוא יותר מ-2,000 מגרשי כדורגל ביום.

 

 

על פי הנתונים, בין אוגוסט 2017 ליולי 2018 קטן שטח יערות הגשם באמזונס ב-7,536 קמ"ר. כלומר, מדובר בעלייה של כ-30% בהרס בשנה זו. לשם השוואה בשנת 2012 נכרתו ונשרפו "רק" 4,571 קמ"ר של יערות גשם וב-2014 - 5,012 קמ"ר.

 

מדובר בנתון חמור, אך אם מסתכלים בנתונים של תחילת המאה המצב אז היה גרוע בהרבה. על פי הנתונים ב-2004 איבד האמזונס 27,772 קמ"ר של יערות גשם - שטח הגדול משטחה של מדינת ישראל. מאז השתפר המצב ושטח היערות שנהרסו ירד בהדרגה, אלא שבשנים האחרונות חלה עלייה - שעדיין רחוקה מהנתונים של 2004.

 

  ()

"אנחנו קוצרים את מה שהממשלה זרעה מאז קמפיין הבחירות לנשיאות. המדיניות האנטי סביבתית של הנשיא בולסונרו שחקה את היכולת של ברזיל להיאבק בהרס האמזונס, מעודדת פשעים סביבתיים ומעודדת אלימות כנגד שומרי היערות", אמרה קריסטיאן מזטי מנהלת המאבק של גרינפיס לשמירה על האמזונס. "ממשל בולסונרו משליך באופן מעשי את כל העבודה שנעשתה להגנה על היער ועל הסביבה בעשורים האחרונים".

 

מגמת הרס האמזונס רק גוברת. לפי הנתונים של DETER שלושת החודשים הראשונים של מדד השנה הבאה, שיתייחס לאוגוסט 2019 ועד יולי 2020, כוללים את השריפות הכבדות בחודש אוגוסט, מצביע על עלייה של 100% בשיעור בירוא היער לעומת התקופה המקבילה בשנת 2018.

ברזיל שריפת שריפה אמזונס (צילום: רויטרס)
אחת השריפות בקיץ באמזונס(צילום: רויטרס)

 

מזטי מסבירה שלמרות מצבו מעורר הדאגה של האמזונס עם גידול בשריפות, בבירוא היער, בפלישות לשטחים מוגנים ואלימות כלפי שבטים ילידים, ממשלת ברזיל לא הציגה תוכנית רצינית ועקבית להגנה על היער ואנשיו. לדבריה, הממשלה עושה להיפך והיא תומכת באלו הפוגעים בסביבה הירוקה.

 

"השילוב של קצב בירוא היער הגבוה והיעדר המשילות עולה בחיי אדם, מציב את ברזיל בצד שכנגד המאבק למיגור שינוי האקלים ופוגע בכלכלה, מכיוון שהשווקים הבינלאומיים אינם מעוניינים עוד בסחורות שמקורן בהרס סביבתי ואלימות", הזהירה מזטי. "עלינו להפוך באופן מיידי את מגמת ההרס ולדרוש תוכנית אפקטיבית להיאבק בבירוא היער. תאגידים הסוחרים במוצרים כמו סויה ובקר מברזיל חייבים אף הם לנקוט עמדה כנגד המדיניות האנטי סביבתית ההרסנית של ממשל בולסונרו ולהאיץ את תהליך ניקוי שרשרת האספקה שלהן".

 

גם בגרינפיס ישראל התייחסו לנתונים הקשים מדרום אמריקה ואמרו כי מדובר בבעיה של כל העולם. "את המחיר של הרס האמזונס משלמים לא רק הברזילאים, אלא האנושות כולה", אמרו בגרינפיס ישראל. "האמזונס הוא בית גידול של יער טרופי עשיר ביותר עם עשרות אלפי מינים של חי וצומח ואנחנו מתקרבים בקצב מסוכן לנקודה שבה חלקים נרחבים ממנו ייהפכו לערבות שקולטות הרבה פחות גזי חממה, מה שיחריף באופן ניכר את משבר האקלים שאת תוצאותיו אנחנו כולנו חווים יותר ויותר".

 

עוד אמרו בגרינפיס ישראל כי הרס האמזונס נוגע לישראלים כי אנחנו חיים באחד האזורים הפגיעים ביותר בפני שינוי אקלים. "לישראלים גם יישנה השפעה על ההרס שמתחולל שם, 90% מהאמזונס נכרת לצורכי גידול בקר, כשמדינת ישראל היא צרכנית מרכזית של בשר בקר מדרום אמריקה לרבות ארגנטינה וברזיל. על מנת לייצב את מערכת האקלים ולהציל את האמזונס, היקף צריכת הבקר הישראלית, ה-4 בהיקפו בקרב מדינות ה-OECD, חייב לצנוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שריפות הענק באמזונס, בקיץ האחרון
צילום: רויטרס
מומלצים