שתף קטע נבחר

חוק חובת הצבעה? "זה נשק יום הדין"

בעקבות דבריו של ליברמן - שהבהיר כי יפעל לחוקק חוק חובת הצבעה - אמר פרופ' גדעון רהט מהמכון הישראלי לדמוקרטיה בריאיון לאולפן ynet כי "הבעיה לא תיפתר על-ידי חובת הצבעה, אלא על-ידי תיקון שיטת הממשל באופן שיאפשר לקבוע מיד אחרי הבחירות מי ירכיב את הממשלה". אז איך עובד החוק בעולם?

 

 

 

 

יממה לאחר שיו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיע שמפלגתו תפעל לחוקק חוק חובת הצבעה כבר בבחירות הקרובות, אמר פרופ' גדעון רהט מהמכון הישראלי לדמוקרטיה ומרצה באוניברסיטה העברית בריאיון לאולפן ynet כי הוא "חושב שחובת הצבעה זה נשק יום הדין. לפני זה הייתי מתאמץ להגדיל את מספר המצביעים כי בסך הכול יש לנו פה, בישראל, אחוזי הצבעה שאמנם הם לא גבוהים במיוחד - אבל הם התאוששו".

 

-אתה חושב שחוק כזה יעבוד פה?

"אני חושב שלפני שמאמצים חובת הצבעה, יש עוד כמה דברים לעשות כדי להקל על ההצבעה. אחת ההצעות שעלו היא למשל לתת יום שבתון רק למי שהוכיח שהצביע. אפשר להקל על אזרחים להצביע על-ידי זה שתהיה נגישות בקלפיות בכל הארץ".

 

-איך זה עובד בדיוק? מה המנגנון שאמור לקבוע החוק? באוסטרליה, לדוגמה, איך זה פועל?

"בגדול, יש קרוב ל-30 מדינות בעולם שבהן יש חובת הצבעה - רק שהיא לא נאכפת. איפה שהיא כן נאכפת זה באוסטרליה. שם, אם אתה לא מצביע ולא מביא פתק מהרופא או מוכיח שבאמת לא יכולת להצביע - אתה משלם קנס.

 

"בבלגיה, שזו עוד מדינה שיש בה חובת הצבעה, אתה משלם בקנס פעם ראשונה של 10 אירו ופעם שניה של 25 אירו - וגם נשללת ממך הזכות להיות עובד מדינה. אם אתה עובד מדינה ולא הצבעת - שוללים ממך את זכות הקידום".

 

קלפי ראש העין (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

-בלגיה היא ההוכחה שהחוק לא בהכרח עובד, משום ששם יש משבר פוליטי של ממשלות שלא מורכבות חודשים, אפילו שנים

"כן. זה שהאזרחים מצביעים עדיין לא אומר שהתוצאה היא שהפוליטיקאים מסתדרים ביניהם, אבל אחוזי ההצבעה באוסטרליה ובבלגיה עומדים על 90 אחוזים, זאת אומרת שחובת ההצבעה, כשהיא נאכפת, מעלה את אחוזי ההצבעה.

 

-וכשאתה רואה את המדינות האלה ואת ישראל, אתה רואה איזושהי קונסטלציה שזה יכול לעבוד או שהתרבות הפוליטית כל כך שונה?

"כמו שאמרתי, אני חושב שחובת הצבעה זה אולי נשק יום הדין. אחת ההפתעות הכי גדולות שלי בתור מי שמכיר נתונים על הצבעה היה שאחוז ההצבעה בבחירות השניות באותה שנה לא נפל מאחוז ההצבעה בבחירות הראשונות, זאת אומרת, הנתונים פה לא כאלה גרועים. היינו מצפים שהאזרחים לא יגיעו להצביע בפעם השנייה והם הגיעו. הייתה עלייה קטנה, במיוחד במגזר הערבי, וזה היה מאוד מרשים מבחינת השתתפות בבחירות אז לחשוב כרגע, לאמץ את נשק יום הדין של חובת הצבעה? אני הייתי מחכה עם זה ומנסה לראות אם יש דרכים אלגנטיות ופחות ברוטליות לעודד השתתפות של אזרחים בבחירות".

 

-אתה מאמין בחוקים שהמדינה או הפוליטיקאים קובעים בכל מה שנוגע להשתתפות בתהליכים דמוקרטיים?

"החוק הזה של חובת הצבעה זה לא דבר כזה נורא. זה הרי בסופו של דבר הצבעה חשאית. אני אוכל גם לשים פתק לבן ואני אוכל לקחת פתק ולצייר עליו סמיילי ולשים אותו. הרעיון שמחייבים את האזרחים להגיע עד הקלפי הוא לא כזה נורא, ועדיין ברוב המדינות לא מאמצים את זה. ויש הרבה מאוד אנשים גם שחושבים שהמדינה לא יכולה לחייב את האנשים לבוא להצביע. האם המדינה יכולה עם חוקים לפתור את הבעיות שלה? הבעיה לא תיפתר על ידי חובת הצבעה, הבעיה תיפתר על-ידי תיקון שיטת הממשל באופן שיאפשר לקבוע מיד אחרי הבחירות מי הולך להרכיב את הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים