שתף קטע נבחר

המלחמה מחסלת את "הזהב של התימנים"

למלחמת האזרחים הממושכת יש השלכות קשות על הכלכלה בתימן. תעשיית הדבש, "הזהב" המקומי שמפורסם ברחבי העולם, נמצאת בסכנה

הכוורן (דבוראי) מוחמד מניע מיואש. כבר שנים שהוא מוכר דבש בעיר צנעא בתימן, אך מלחמת האזרחים המתמשכת גורמת נזק קשה לענף שלו - "הזהב של תימן". למלחמה שגבתה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם יש גם השפעה קשה על הכלכלה. תעשיות קטנות כמו דבש, קפה או מלאכת יד נמצאות בסכנה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הכוורנים מספרים שהקרבות בין המורדים החות'ים לכוחות הממשלה והקואליציה הסעודית, והמשבר ההומניטארי שמוגדר כחמור בעולם כיום, מקשים עליהם להתקיים. "כשהגענו לאחרונה לאזור במחוז חאג'ה (בצפון מערב תימן) שהיה במוקד הקרבות בין החות'ים לסעודים, המשאיות שלנו נפגעו בתקיפה אווירית", אומר מוחמד. "כל הדבש שלנו היה במשאית אחת, וכל הדבורים במשאית השנייה".

כוורות כוורנים דבוראים דבש דבורים מחוז חאג'ה תימן (צילום: AFP)
כוורנים במחוז חאג'ה בתימן(צילום: AFP)

כוורות כוורנים דבוראים דבש דבורים מחוז חאג'ה תימן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

תימן ידועה בייצור "דבש סידר", שנקרא על שם העץ שממנו נאסף הצוף. הדבש מכונה "מאנוקה מזרח תיכונית" – התייחסות ל"דבש המאנוקה" של ניו זילנד, עוד מעצמת דבש. לדבש סידר יש סגולות רפואיות והוא פופולארי במיוחד בשווקים במפרץ הפרסי, ואמהות טריות לעיתים משתמשות בו כתוסף תזונה כדי להגביר את תפוקת האם.

 

כוורן נוסף, עלי קאבש, אומר גם הוא שהמלחמה פוגעת קשות בעסקי הדבש. "יש ירידה בייצור", הוא מציין, ומזכיר בין השאר את קשיי הייצוא בתקופת מלחמה ואת הקושי הלוגיסטי לשמור על הדבורים. הוא מעריך שמספר הכוורות לפני המלחמה שפרצה ב-2014 נע בין 800 ל-1,000. היום נותרו בין 100 ל-150 בלבד. אין נתונים רשמיים שחושפים את היקף הנזק שנגרם לתעשייה הקטנה, שלפני המלחמה הביאה גאווה לתימן.

כוורות כוורנים דבוראים דבש דבורים מחוז חאג'ה תימן (צילום: AFP)
בקבוקי דבש במחוז חאג'ה. ירידה חדה בייצור(צילום: AFP)

כוורות כוורנים דבוראים דבש דבורים מחוז חאג'ה תימן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
קאבש אומר שאחת הבעיות המשמעותיות שאיתן הוא מתמודד הוא הקושי לנסוע בחופשיות ברחבי תימן, ולחפש את הפרחים שמהם יאספו הדבורים את הצוף. "עבודתו של כוורן תלויה בעונות השנה. בכל אזור יש תקופה אחרת של פריחה – ולכן הכוורנים צריכים לעבור ממקום למקום כדי לייצר את הדבש", הוא אומר.

 

הייצוא הוא בעיה מרכזית. באזור עבס, שגם הוא נמצא במחוז חאג'ה, הכוורן אחמד עלי אל-עדלי מתקשה לייצא את הדבש שלו למדינות המפרץ הפרסי, בהן סעודיה. שדה התעופה הבינלאומי בבירה צנעא נמצא בידי המורדים החות'ים ומושבת. רוב מעברי הגבול סגורים. "תפוקת הדבש שלי ירדה ב-90 אחוז", הוא אומר.

כוורות כוורנים דבוראים דבש דבורים מחוז חאג'ה תימן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

דוגמה נוספת להשפעת המלחמה על הכלכלה התימנית מגיעה מהעיר תעז, העיר השלישית בגודלה בתימן. לפני המלחמה מכרו בשוק א-שינאייני בתעז בעיקר פריטים בעבודות יד. אחרי שנים של מלחמה השוק מוכר בעיקר כלי נשק: רובי קלצ'ניקוב ורובי סער נמכרים בשוק ביותר מאלף דולר.

 

עשרות אלפי בני אדם, בעיקר אזרחים, נהרגו מאז הצטרפותה למלחמה של הקואליציה הערבית שמובילה לסעודיה. היא מסייעת לממשלה התימנית, שמוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית, במלחמה נגד המורדים החות'ים שנתמכים על ידי איראן. כ-3.3 מיליון תימנים עזבו את בתיהם בעקבות המלחמה. 20 מיליון איש – יותר משני-שלישים מהאוכלוסייה, זקוקים לסיוע הומניטארי כדי לשרוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כוורנים במחוז חאג'ה בתימן
צילום: AFP
מומלצים