שתף קטע נבחר

חדשו זאת בעצמכם: טיפים לצביעת רהיטים

מברשת, רולר או ספריי? לשייף עם נייר שיוף או מלטשת? רגע לפני שאתם הורסים לעצמכם רהיט בעל ערך סנטימנטלי, אתר "המקצוענים" עם מדריך למתחילים

בשנתיים האחרונות יש התעוררות של חידוש הרהיטים. זהו אחד הנושאים הפופולאריים בקבוצות עיצוב ברשתות החברתיות, והוא מתווסף לטרנד הקיימות, המחזור ורכישת בגדי יד שנייה.

 

דווקא בעידן של ריחוק, מסכים ואפליקציות, הרצון לחזור ולעבוד עם הידיים, להתלכלך ולהתאמץ מעט, גורם לרבים לקחת חלק פעיל בעיצוב הבית.

 

עם קהילות שלמות בפייסבוק שמקדשות את התחביב, מעניקות השראה ומעצימות את כל מי שמעלה תמונה של פריט שעבר מהפך.

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

באילו מקרים כדאי לחדש את הרהיט?

מרבית רהיטי העץ מתאימים לחידוש. למעט במקרים קשים של ריקבון ועובש, תוכלו לתת לרהיט הישן חיים מחודשים. לחידוש רהיטים ארבעה יתרונות עיקריים.

 

היתרון הראשון והמשמעותי הוא חיסכון כלכלי: עלות צביעת רהיט זניחה ביחס לקניית רהיט חדש. קיימות לא מעט חנויות בדרום תל-אביב שמציעות למכירה רהיטים במחירי רצפה. רהיטים שכמו מחכים שמישהו יתייחס אליהם ויצבע אותם.

 

"היופי הוא ששימוש בצבע הוא בר השגה לכולם", אומרת הדס כהן, מנהלת תחום אדריכלים והשראה בנירלט. "בעלויות זניחות, כל אחד יכול להשיג עיצוב בקלות. בנוסף, המעבר של צעירים לפריפריה, והמרחק ממרכזי הערים מטעמים של מרחב מחייה ושיקולים כלכליים, אפשרה שקט וזמן ליצירה. רגעים פנויים שהתווספו לנו כאשר הרעש העירוני נעלם, ומאפשרים לרבים לעסוק ביצירה, תוך הנאה גם מהתהליך, ולא רק מהתוצאה".

 

"העלות הנמוכה של חידוש רהיטים, היא משמעותית ביותר כשמדובר בחדרי ילדים", אומרת ניבה אחיאב, מנהלת עיצוב ותחום אדריכלים בטמבור. "ילדים גדלים מהר, ואנחנו מוצאים את עצמנו מנסים לחדש להם מדי כמה שנים ולהתאים את הריהוט הקיים לגילם. חידוש בצבע, הוא דרך חסכונית מאוד, שמונעת את הצורך לרכוש ריהוט חדש לעתים קרובות".  

 

    (צילום: יניב שמידט, באדיבות טמבור)
(צילום: יניב שמידט, באדיבות טמבור)
 

היתרון השני הוא שמירה על רהיט עם ערך סנטימנלי: "זה יכול להיות רהיט שקיבלנו בירושה, במתנה, פריט אספנות או כל סיבה שהופכת אותו לבעל ערך רגשי עבורנו, שכבר נראה פחות מעודכן או שהוא פחות מתאים לעיצוב הבית הנוכחי שלנו", אומרת אחיאב. "לעתים הוא פשוט זקוק לרענון בצבע בגלל פגמים או קילופים שקרו לו במשך השנים".

 

"אם עד היום היינו 'מקדשים' את הרהיט ולא מעיזים לגעת בו למעט ברק ופוליש עדין, כיום הצורך באמירה אישית, בביטוי ובעדכון הרהיט, נהיה לגיטימי ומרתק", אומרת כהן. "זה המקום של המעזים והיצירתיים, רהיטי הווינטג' וכל אותם אובייקטים וסגנון העיצוב הנוסטלגי מקבלים ביטוי ביזארי, חדשני ומפתיע".

 

היתרון השלישי הוא הייחודיות: דווקא בעידן שבו הכל זמין, לכולם יש הכל מהכל, והטרנדים מאוסים וחוזרים על עצמם ברשתות הגנריות, יצירת פריט משלך, גם אם הוא רק צביעה של פריט סתמי ובנאלי שנרכש ממש עכשיו, הופכת אותו למרענן, חד-פעמי, וכזה שלא נמצא בסלון של אף-אחד.

 

    (צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)
לפני: שידה שידעה ימים טובים יותר(צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)

    (צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)
אחרי: הקשר לרהיט המקורי מקרי בהחלט(צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)

 

היתרון הרביעי טרנד המיחזור: בשביל מה לקנות חדש כשיש כל-כך הרבה רהיטים שמסתובבים ומחפשים את הבית הבא שלהם. טרנד זה מצטרף לטרנד הקיימות גם בתחום בגדים וחפצים יד שנייה ולטרנד המינימליזם.

"בעיני זהו היתרון המשמעותי ביותר", אומרת אחיאב. "כמובן שכל החומרים המומלצים לעבודה הם צבעים על בסיס מים, שהם נעימים לעבודה, ללא ריח לוואי, ללא עופרת וללא כרומטים".

 

    (צילום: shutterstock)
אפשר להתפרע עם צורות גיאומטריות(צילום: shutterstock)

באילו מקרים אין טעם להשקיע בחידוש ומוטב להיפטר מהרהיט?

"כשמדובר בעץ, כמעט תמיד ניתן לחדש את הרהיט", אומרת אחיאב. "אמנם ייתכן שיהיה צורך בבעלי מקצוע (נגר, רפד וכו'), אך בעזרת חיזוקים, שיופים וחומרים נגד תולעים ומזיקים, ניתן להחליף חלק נגוע ולחדש את הרהיט. ואולם, ישנם שני מקרים שבהם אין טעם להשקיע בחידוש: האחד, הנזקים הקשים ביותר הם נזקי מים (עובש, פטריות וריקבון של העץ – שלא תמיד ניתן להתגבר אליהם). השני, במקרה של חוסר התאמה של הרהיט לצרכים שלכם מבחינת המידות שלו או התאמה לחלל החדש שבו אתם מתגוררים".

 

    (צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)
(צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)

    (צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)
(צילום: ענבר לוי סוברי וענת מאור, באדיבות נירלט)

רגע לפני שמתחילים  

סוף חידוש במחשבה תחילה: "חשוב להחליט מראש מהי התוצאה הסופית שנרצה להשיג", אומרת חן מליניאק, מנהלת שיווק מוצרים בנירלט. "לדוגמה, אם נרצה לשמור על מראה הטקסטורה של העץ, נבחר מראש בגוון שהוא חצי שקוף. לעומת זאת, אם לא אכפת לנו 'להעלים' את הטקסטורה של העץ, נוכל לבחור בצבע אטום שיעניק מראה חלק ואחיד לרהיט".

 

ואולם, אם לא נתכנן מראש, יהיה קשה מאוד (ולעתים אף בלתי אפשרי) להחזיר את הרהיט אל צורתו המקורית. אם אינכם בטוחים, תוכלו לנסות תחילה לצבוע חלק נסתר של הרהיט (מתחת או מאחור), ולראות מהו הגוון שמתקבל.

 

אם צובעים רהיט בצבע אטום, ניתן להתחרט ולהחזירו לצבעו המקורי?

אחיאב: "ברהיטי עץ, כמעט תמיד אפשר לחזור אחורה, אך זה לא אומר שזה יהיה פשוט. יידוש שיוף סיזיפי של הצבע. כמו כן, שיוף יתר, עלול לחשוף את העץ לנזקים שונים".

 

לא להתפשר על חומרים: "כלי העבודה הם הדבר האחרון שכדאי לחסוך עליהם", אומרת מליניאק. "זאת, משום שמברשות ורולרים לא איכותיים ישירו שערות אל תוך הצבע, והתוצאה שתתקבל תהיה ברמת גימור ירודה".

 

אל תזלזלו בהכנת הרהיט לצביעה: "לפני תחילת הצביעה חשוב להסיר את האבק, השמן והלכלוך מהרהיט בעזרת מטלית לחה, להמתין לייבוש ורק אז לשייף ולהחליק אותו", מסבירה מליניאק. "אחרת, שכבת הצבע תהיה מלאה גרגרים, מחוספסת, לא נעימה ולא אסתטית".

 

כסו משטח הרצפה ברדיוס גדול יותר מהרהיט: "אל תסתפקו בהנחת יריעות ניילון עבה רק מתחת לרהיט, אלא השתמשו ביריעה גדולה יותר", מוסיפה מליניאק. "זאת, משום שבמהלך העבודה צבע מטפטף אל כל עבר ויכול להרוס לכם את הריצוף או את הפרקט".

 

    (צילום: באדיבות הגר יואלי)
(צילום: באדיבות הגר יואלי)

שלוש דרכים עיקריות ליישום של צבע

מברשת: צביעה במברשת היא הדרך הנפוצה ביותר ומתאימה לכל סוגי המשטחים, ובעיקר לרהיטים הכוללים פיתוחי עץ. ישנם שני סוגי מברשות: מברשת משיער טבעי, מתאימה בעיקר לשימוש עם לכה או עם צבע על בסיס שמן. מברשת משיער סינתטי, מתאימה בעיקר לצבע על בסיס מים.

 

    (צילום: shutterstock)
למשטחים ישרים, כדאי להתחיל עם רולר(צילום: shutterstock)

רולר: צביעה עם רולר, מתאימה בייחוד למשטחים ישרים (או מעט קעורים או קמורים). רולר לא יתאים לשימוש בהם יש רהיטים עם פיתוחים. ישנם שני סוגי רולר עיקריים: רולר ספוג, המתאים בעיקר למשטחי עץ ולמשטחי פלסטיק. רולר שיער, יתאים בעיקר לצביעת קירות.

 

ספריי: צביעת רהיט בספריי התזה, מתאימה בייחוד לרהיטים עם משטחים ישרים וגדולים, אך יכולה להיות מאוד אפקטיבית בצביעה של סורגים ומעקות. זאת משום שצביעה שלהם עם מברשת, היא מסורבלת יותר.

 

    (צילום: shutterstock)
הרבה פיתוחים ברהיט? עדיף בספריי(צילום: shutterstock)

עוד כתבות בנושא:

להחזיר את הצבע לבית ב-4 שלבים  

חידוש רהיטים: זה השחור כתום יהיה   

כל צבעי הקשת על הקיר שלכם

 

    (צילום: באדיבות הגר יואלי)
לפני: בעבר היו צובעים את כל הרהיטים בגוון אחד(צילום: באדיבות הגר יואלי)

    (צילום: באדיבות הגר יואלי)
אחרי: שיא הטרנד - שילוב של לבן עם משטח בגוון עץ בחלק העליון(צילום: באדיבות הגר יואלי)

צבע על בסיס מים או שמן?

שני סוגי הצבע יספקו תוצאה מצוינת. אז מהם בכל זאת ההבדלים ביניהם? "צבע על בסיס מים, הוא נטול ריח וידידותי לסביבה", מסבירה מליניאק. "מבחינת קלות היישום, הרי שהוא מספק נוחות גבוהה יותר: ראשית, זמן הייבוש שלו קצר משמעותית. שנית, קל יותר לנקות את כלי העבודה ולהסיר מהם את שאריות הצבע".

 

לדבריה, "לגבי צבע על בסיס שמן, שהולך ונעשה פחות ופחות בשימוש בשנים האחרונות, הרי שהוא נוטה להצהיב במשך הזמן (זאת משום שהוא על בסיס שמן, שבמקור יש לו גוון צהבהב). שנית, הוא פחות בריא לנשימה, כך שמי שעובד איתו בקביעות, מעדיף להימנע משימוש בו. מבחינת נוחות, הרי שהוא מצריך פחות שכבות של צביעה".

 

כמה יעלה לחדש רהיט? למחירון המומלץ לחצו כאן

 

    (צילום: יניב שמידט, באדיבות טמבור)
במקום להחליף מטבח: גוון פטרול על חזית הארונות(צילום: יניב שמידט, באדיבות טמבור)

טיפים לשימוש נכון בצבע  

אל תתעצלו, קראו את הוראות השימוש: גם אם יש לכם ניסיון בחידוש רהיטים, הרי שכל חומר מגיב אחרת, ולכל חברה יצרנית יש מגוון גדול של מוצרים. בצביעה, יש חשיבות לבסיס החומר ולחומר המקשר שיש למרוח לפני. לכן, הקדישו מספר דקות להוראות היצרן, ותחסכו מעצמכם טעויות, קילופי צבע ונזקים שיכולים להיגרם לרהיט בשל שימוש לא נכון.

 

עבדו בסביבה מוארת: כדאי מאוד לעבוד בשעות היום או בסביבה המוארת היטב בצורה מלאכותית. זאת, כדי שתוכלו להבחין בקלות בפגמים מיד לאחר הצביעה, לוודא שהצביעה היא אחידה ושלא פספסתם בצביעה של נקודות מסוימות.

 

אין כמו מלטשת: נכון שניתן להגיע לתוצאה טובה עם נייר ליטוש המחפה פיסת עץ, אך זה לא משתווה לאיכות שמתקבלת עם מלטשת. אם אתם מתכוונים לחדש יותר מרהיט אחד, זה גם בהחלט עלות שתחזיר את עצמה.

 

מברשת או רולר? גם וגם: התוצאה הטובה ביותר תתקבל מיישום הצבע תחילת עם מברשת, ולאחר מכן עם רולר.

 

    (צילום: באדיבות הגר יואלי)
יש לכם סבלנות לנייר לטש? עברו למלטשת חשמלית(צילום: באדיבות הגר יואלי)

 

קל להוסיף צבע, קשה להסיר עודפי צבע: "עדיף להשתמש בכמות מועטה של צבע, מאשר למרוח יותר מדי צבע ולהתקשות להיפטר ממנו", מסבירה מליניאק. "תמיד ניתן להוסיף שכבה נוספת, ולכן אין מה למהר להגיע לשכבה אטומה של צבע כבר במריחה הראשונה. יש לחכות לייבוש מלא, שכן רק בסיום הייבוש תוכלו לראות מהו הגוון שהתקבל, ורק אז להמשיך לצבוע שכבה נוספת. שימו לב שכל שכבה נוספת, מעניקה לעץ גוון כהה יותר".

 

צריכים לחדש רהיטים או מטבחים? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים