שתף קטע נבחר

משבר האקלים: "מקורות מים יצטמצמו, צפוי מחסור במזון"

ההידרולוג ד"ר עמיר גבעתי הזהיר בריאיון לאולפן ynet מפני התייבשות מקורות מים ומחסור במזון בכמה אזורים בעולם כתוצאה משינוי האקלים. "זה בפירוש משבר אמיתי, אלו לא סתם הפחדות", הוא אמר

בשנים האחרונות סובלים אזורים רבים ברחבי העולם מירידה בכמות הגשמים ומבצורת. החשש הגדול הוא שכתוצאה משינוי האקלים, מאגרי מים גדולים יתייבשו והתוצאה תהיה הרסנית.

 

צפו בריאיון באולפן ynet:

 

בריאיון לאולפן ynet פירט ההידרולוג ד"ר עמיר גבעתי על המצב אצלנו בישראל כעת, ועל מה שצפוי בעשורים הבאים: "המים השפירים שקיימים בארץ, החלוקה בין האזורים השונים תשתנה", הוא אמר. "אנחנו רואים את נובמבר היבש הזה, שאין משקעים, ואת ההשלכות על החקלאות. אז אם אנחנו מסתכלים קדימה, על טווח של 50-20 שנה - על הטמפרטורות הגבוהות, על ההתאדות שתלך ותגבר - התוצאה תהיה שיהיו מקומות שבאמת היו נשענים על נהרות גדולים ועל מים מתוקים כמו באזור שלנו, באזור של אפריקה, בדרום אסיה, באזור של הודו - מקורות שלמים של מים מתוקים אמורים להצטמצם או אפילו להיעלם לגמרי".

 

ד"ר גבעתי הוסיף כי החקלאות תיפגע מאוד. "המשמעות היא שגידולים שבאזורים האלה היו רגילים לגדל, כמו למשל אורז, כמו חיטה, יהפכו כמעט לבלתי אפשריים - והתוצאה הישירה של דבר כזה הוא משבר מזון".

 

הוא אמר כי ייתכן שמשבר המזון, שהוא תוצאה ישירה של ההתחממות הגלובלית, יתרחש מוקדם יותר מכפי שחשבנו. "דיברנו על טווחים של 2050, אבל זה יכול לקרות הרבה יותר מוקדם - ב-2030, 2040 - אם רואים מה קורה היום במקומות כמו הודו, שהם כבר מגיעים למצב שכמויות המים שלהם לא מספיקות לגידולים האלה. צריך להבין שהחקלאות המסורתית צרכה כמויות אדירות של מים, זה לא כמו אצלנו שמשתמשים בטפטפות בצורה יעילה. הם פשוט לוקחים נהר ומטים אותו לגידולי אורז, וזה לא רק הודו, זה כל האזור של דרום-מזרח אסיה".

 

שדה אורז בהודו (צילום: shutterstock)
שדה אורז בהודו(צילום: shutterstock)

 

ד"ר גבעתי סיפר כי לאחרונה התפרסמה בעיתונות העולמית ידיעה שלפיה האזור של תאילנד, מלזיה, ויאטנם וקמבודיה עומד בפני בצורת חמורה. "צריך להבין שאלה אזורים שאם אין שם אפשרות לגדל - אז או שנוטשים את האזור או שמגיעים למצב של רעב, אז אני אפילו לא מדבר על 2050, אני מדבר על השנה הזאת", הוא אמר. "אם הטמפרטורות עולות וההתאדות עולה והנהרות הולכים ומצטמצמים, אז אי אפשר לגדל. לכן משבר האקלים הוא לא רק משבר סביבתי, הוא גם משבר מזון, אבל פחות מדברים על זה".

 

לדבריו, יש צורך להיערך למשבר: "מקומות שלא ייערכו ולא יאמצו טכנולוגיה שתאפשר להשתמש בפחות מים כמו שאנחנו עושים כאן, באזור הקטן שלנו, אכן יגיעו לסף רעב, לסף מוות", הוא אמר. "זה כבר קורה באזורים מסוימים, אנשים מתים היום מרעב בגלל האקלים, לכן זה תלוי ברמת ההתאמה שהאנושות תעשה. אם היא תצליח לצמצם את משבר האקלים ותצליח להסתגל אליו - אז יוכלו להימנע מחלק מהבעיות". 

 

הוא הזהיר מפני משבר קיומי, בעיקר במדינות באפריקה ובאזורים מסוימים באסיה: "צריך להבין שלשנות כלכלה ולשנות חקלאות זה משהו שהוא מאוד קשה", אמר ד"ר גבעתי. "במדינות מתפתחות באסיה ובאזורים באפריקה 90% מצריכת המים הולכת לחקלאות. עכשיו צריך להבין את זה, בעצם תשע מתוך עשר טיפות שיורדות הולכות לחקלאות. אם לא יהיה הגשם הזה ולא יהיו המים, פשוט לא תהיה שם חקלאות, ובאמת יגיעו למשבר קיומי. ממש אפשר להגיד את זה ככה".

 

ד"ר גבעתי הדגיש כי מדובר במשבר אמיתי, הצפוי להגיע בעשורים הקרובים: "השנה המונסון בדרום אסיה פשוט לא מגיע, אז נחשוב מה יקרה ב-2050, כשהטמפרטורות יגיעו ל-50 מעלות וגלי החום יהיו יותר חריפים ויותר תכופים, אז גם יש פחות מים וגם הביקוש למים הולך ועולה. הצמחים צריכים יותר מים, ולכן זה בפירוש משבר אמיתי, אלו לא סתם הפחדות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שדה אורז בהודו
צילום: shutterstock
מומלצים