שתף קטע נבחר

מכת הפה והגפיים חוזרת: איך לזהות ומתי להגיע למיון?

גם החורף: מחלת הפה והגפיים התפרצה בשבועות האחרונים בקרב מאות תינוקות. מה התסמינים? איך מטפלים? האם זה באמת מסוכן ומתי כדאי ללכת למיון?

כמדי שנה, בשבועות האחרונים התפרצה מחלת הפה והגפיים  בקרב מאות תינוקות. גם הפעם - אין ממה לחשוש, מדובר במחלה ויראלית קלה יחסית שאמנם אין לה תרופה, אך במרבית המקרים אינה מסוכנת וחולפת מאליה.

 

מחלת הפה והגפיים (לא "הפה והטלפיים" הקיימת בבקר, צאן וחזירים), נגרמת בעיקר על ידי נגיפי המעיים קוקסאקי או אנטרווירוס, וההדבקה בה מתרחשת לרוב כתוצאה מבליעת הנגיפים שעברו מאדם נגוע. כלומר באמצעות נשיקה בפה, נשיקה על פני התינוק, שימוש בכלים משותפים, או מגע עם רסיסים מחלל הפה או מערכת הנשימה.

 

קיראו עוד:

"למה חשוב שאחוז הילדים המתחסנים בישראל יגדל"

מדריך להורים: איך מזהים סממנים של החיידק האלים

רופא ילדים: "גננות מזעיקות הורים להוציא הילדים מהגן - גם כשהם בריאים"

 

הנדבקים בווירוס מפרישים אותו למשך כשישה חודשים, ולעתים גם למשך חודשים רבים לאחר הזיהום. במרבית המקרים, ההדבקה מתרחשת מתחת לגיל חמש, אבל היא עשויה להדביק גם מבוגרים.

 

הפה והגפיים. פריחה אופיינית ואפטות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפה והגפיים. פריחה אופיינית ואפטות(צילום: shutterstock)

 

תסמיניה של המחלה כוללים פריחה סביב הפה, בידיים וברגליים - ומכאן שמה. בנוסף עלולים להופיע גם חום גבוה, אפטות מכאיבות בחלל הפה, וסירוב של הפעוט לאכול ולשתות, מה שעלול להוביל לסכנה האמיתית של המחלה: התייבשות.

 

למרות זאת, מחלת הפה והגפיים נחשבת לתסמונת קלה החולפת מאליה, כאמור, בתוך 10 ימים. מאחר שמדובר במחלה ויראלית, אנטיביוטיקה (הפועלת נגד חיידקים ולא נגד נגיפים) לא תעזור. הטיפול הוא תמיכתי, וכולל בידוד הילד והשארתו בבית עד להחלמה המלאה. כאשר מופיעים תסמינים חריגים, יש צורך באשפוז.

 

איך תבדילו בין מחלה חיידקית לווירלית? צפו:

 

מתי לפנות לחדר מיון

כאמור, ברובם המוחלט של המקרים מחלת הפה והגפיים היא מחלה קלה שחולפת מאליה. אם מופיעים התסמינים הבאים – יש צורך לפנות לחדר מיון:

 

  • חום הנמשך 3 ימים ומעלה.
  • ישנוניות.
  • הקאות מרובות.
  • סירוב לשתות.
  • כאבי ראש - בעיקר כאלה המעירים מהשינה.
  • רתיעה מאור

 

כיצד ניתן להימנע מהדבקה?

היגיינה: שמירה על היגיינת ידיים היא הדרך המרכזית להימנע מהדבקה. הקפידו לרחוץ ידיים היטב לאחר ביקור בשירותים, ובמידת האפשר חטאו את ידיכם בתמיסת אלכוהול. אם יש אדם חולה בבית, הקפידו על אוורור מתאים, בקשו ממנו להתעטש או להשתעל אל מגבון או אל המרפק ולא באוויר, הימנעו משימוש בכלים או מגבות משותפות, וחטאו מעת לעת משטחים שבאו עם החולה במגע.

 

בגן הילדים: ילדים חולים צריכים להישאר בביתם עד שהנגע האחרון מתייבש, הילד אינו מרייר, ללא חום 24 שעות, חיוני, עירני, אוכל ושותה. מטפלות וגננות שמחליפות חיתולים לילדים שחלו, צריכות להקפיד הקפדת יתר על היגיינה, כיוון שהווירוס ממשיך להיות מופרש בצואת הילד - לעתים למשך חודשים.

 

האם קיים חיסון נגד המחלה?

במספר מחקרים נמצא כי חיסון נגד הנגיף אנטרווירוס A71, הנגיף האלים מכל הזנים הגורם למחלה, הצליח להגן מפני הדבקה. עם זאת מדובר במחקרים ראשוניים, ועדיין לא ברור האם ישווקו בעתיד חיסונים נגד נגיפי הפה והגפיים.

 

האם חלב עזים עוזר?

לא רק שאין כל הוכחה שחלב עזים לטובה בדרך כלשהי על מהלך המחלה או על אפטות בפה, הוא גם עלול להיות מסוכן: חלב עזים לא מפוסטר עלול להדביק את מי ששותה אותו בחיידקים אלימים. המסוכן בהם הוא חיידק הרוצלה, שעלול לגרום לשורת סיבוכים ובהם דיכאון, דלקת מיפרקים, דלקת עצמות, דלקת כבד, הפלות, פגיעה בפוריות, דלקת קרום המוח ודלקת בלב. לעתים נדירות המחלה אף עלולה לגרום למוות.

 

חיידק אלים נוסף שעלול לעבור בחלב עיזים לא מפוסטר נקרא ליסטריה. זה חיידק שמצוי באדמה, בעיקר בהפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב, ובמזונות שונים. לחיידק ליסטריה העובר בחלב, יש תכונות ייחודיות שמאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור – הוא מצליח לשרוד גם בקור של 4 מעלות צלזיוס, האופייני למקררים רגילים, וגם במזונות המכילים ריכוזי מלח גבוהים.

 

החיידק גורם לתסמינים דמויי שפעת ובמקרים קשים חודר לזרם הדם, גורם לדלקת קרום המוח בעיקר אצל ילדים ותינוקות, הפלות בנשים הרות, לידה מוקדמת, פגיעה קשה בעובר, דלקת ריאות ודלקת קרום הלב. משרד הבריאות מזהיר מפני הדבקה זו ומפני השימוש בחלב עזים שאינו מפוסטר.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מאות תינוקות נדבקים: איך נמנעים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים