שתף קטע נבחר

בעקבות פרשת הזיהום בבתי הקפה: כך תזהו הדבקת ליסטריה

חודש אחרי פרשת הרעלת הטונה בארומה ת"א, נחשפים ממצאים מטרידים בעוד בתי קפה באזור המרכז: חיידק הליסטריה המסוכן נמצא במנות ברשתות כמו לנדוור וארומה ת"א. מהו אותו חיידק, מהם תסמיני ההדבקה וכיצד תימנעו מהדבקה?

חיידק הליסטריה חוזר לכותרות: פרשת הזיהום שנחשפה אתמול (א')  ב"תוכנית חיסכון" חשפה זיהום ליסטריה מונוציגטוגנס בשניים מסניפי רשתות הקפה ארומה ת"א ולנדוור עזריאלי בתל אביב. התוצאות אושרו בידי משרד הבריאות.

 

קיראו עוד:

לא רק בארומה ת"א: נבדקים מקרי הרעלות טונה ברחבי הארץ

לא רק סלמונלה: 10 החיידקים המסוכנים שנכנסים לכם לאוכל

6 טעויות בבישול - שגורמות לאוכל שלכם לצבור חיידקים

 

חיידק הליסטריה הוא אחד החיידקים המסוכנים ביותר לאדם, נחשב לעמיד ביותר בתנאים קשים, ועלול לגרום למחלות קשות ובמקרים חריגים גם למוות. לחיידק הליסטריה תתי זנים רבים, כשהמסוכן והשכיח ביניהם הוא החיידק שנמצא בבדיקות המעבדה - ליסטריה מונוציטוגנס. מדובר בחיידק סביבתי המצוי באדמה, בעיקר בהפרשות של בעלי חיים נגועים או במי ביוב, ובמזונות שונים.

  

לחיידק תכונות ייחודיות המאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור (החל ב-4 מעלות צלזיוס) ואף במזון המכיל ריכוזי מלח גבוהים כמו דג מלוח או מעושן. זאת בניגוד למרבית החיידקים הפתוגניים שאינם יכולים להתפתח בתנאים שכאלה.

 

את החיידק ניתן למצוא במוצרי דגים ובשר שעברו עישון קר או שלא עברו טיפול מספק בחום. כמו כן ניתן למצוא את החיידק במוצרי חלב שלא עברו פיסטור, בירקות שלא נוקו כראוי ובחומוס. כך למשל, ניתן למצוא אותו במזון שבושל כראוי אך טופל על קרש חיתוך שלא נוקה היטב לאחר שבא במגע עם מזון גולמי מזהם, כמו ירקות או בשר לפני בישול.

 

תסמיני החשיפה לחיידק מופיעים שלושה ימים עד חודשיים מרגע צריכת המזון המזוהם. המחלה מתחילה לרוב בסימפטומים דמויי שפעת (חום, עייפות, בחילה, הקאות ושלשולים). במקרים קשים החיידק חודר לזרם הדם, ועשוי לגרום לזיהום דם, דלקת קרום המוח (בעיקר אצל ילדים ותינוקות), הפלות בנשים הרות, לידה מוקדמת, דלקת ריאות ודלקת קרום הלב.

 

צפו: תגובת משרד הבריאות להרעלת הטונה בארומה ת"א

 

 

כיצד נמנעים מהדבקה?

כדי להימנע מהדבקה יש לבשל מוצרים מהחי, כמו בשר עוף ודגים, ב-72 מעלות צלזיוס לפחות במרכז התבשיל. מומלץ להימנע מרכישת וצריכת מזונות ממקורות לא ידועים ובמיוחד מוצרי בשר, דגים וחלב שלא עבר פיסטור, ולרחוץ ידיים במים וסבון לפני ואחרי הכנת המזון. בנוסף, יש לנגב במגבת נקייה ירקות ופירות לפני אכילתם או אחסונם, ולהימנע מאכילת מוצרים שעמדו זמן רב במקרר ומוצרים שפג תוקפם.  

 

במקרים של תחלואה בליסטריה, הטיפול כולל תרופות אנטיביוטיות, כשבמחלה קשה הן ניתנות לתוך הוריד באישפוז. לרוב ניתנות אנטיביוטיות ממשפחת הפניצילינים הכוללות פניצילין או אמפיצילין, ובמקרי אלרגיה לפניצילין ניתנת התרופה רספרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
סכנת ליסטריה: ארומה תל אביב
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים