שתף קטע נבחר

פרס א.מ.ת יוענק החודש ל-11 חוקרים מהאקדמיה

הפרסים יוענקו במעמד ראש הממשלה לחוקרים ממכון ויצמן למדע, האוניברסיטה העברית, הטכניון ואוניברסיטת חיפה - על הישגים יוצאי דופן בתחומים מדעיים

פרס א.מ.ת יוענק החודש ל-11 כלות וחתנים שזכו השנה בפרס הישראלי, השני בחשיבותו אחרי פרס ישראל. הפרס מוענק זו השנה ה-18 על הצטיינות והישגים יוצאי דופן ובעלי השפעה מרחיקת לכת ותרומה מיוחדת לחברה. בראש ועדת הפרס עומד שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל. הוועדה הכריזה על הזוכים בחודש יוני, אך הפרס עצמו יוענק החודש על ידי ראש הממשלה נתניהו על הצטיינות והישגים אקדמאיים או מקצועיים בעלי השפעה מרחיקת לכת ותרומה מיוחדת לחברה.

 

שלושה מזוכי הפרס השנה נמצאים על סף פריצת דרך עולמית שתביא למציאת תרופה למחלות קטלניות וחשוכות מרפא - סרטן אלצהיימר ודמנציה. בחודש הבא יחלו ניסויים קליניים, בבני אדם, בשתיים מהתרופות שפותחו על בסיס המחקר של המדענים הישראלים זוכי הפרס. מדובר בפרופ' ינון בן נריה מהאוניברסיטה העברית, שהביא לפיתוחה של תרופה ביולוגית ללוקמיה. התרופה כבר רשמה הצלחה של 50 אחוז בניסויי מעבדה ובחודש הבא יחל הניסוי בבני אדם במרכז הסרטן ממוריאל סלואן קטרינג, המרכז הרפואי לטיפול ולמחקר במחלות סרטן, בניו יורק.

 

פרופסור יאיר רייזנר ממכון ויצמן למדע, שיקבל גם הוא את הפרס, הביא אף הוא לפריצת דרך בטיפול בחולי לוקמיה ופיתח אסטרטגיות להתגברות על התנגדות הגוף להשתלת מח עצם . גם הם נוסו בבית החולים הנודע בניו יורק.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יעניק את הפרסים. ארכיון ( צילום: אמיל סלמן) ( צילום: אמיל סלמן)
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יעניק את הפרסים. ארכיון( צילום: אמיל סלמן)

 

הפרס יוענק גם לפרופסור מיכל שוורץ, גם היא ממכון ויצמן למדע, שהביאה לתגליות מעניינות ופורצות דרך בתחום הטיפול באלצהיימר ובדמנציה - שתי מחלות שעולם הרפואה עדיין לא מצא להן מענה.

 

בתחום הפיזיקה והחלל יקבלו את הפרס: פרופ' מרדכי שגב מהטכניון ופרופ' צבי פירן מאוניברסיטה העברית; בתחום מדעי המדינה ואסטרטגיה יקבלו פרופ' עזר גת מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' אבנר דה שליט מהאוניברסיטה העברית; בתחום ההיסטוריה הכללית יקבלו את הפרס: פרופ' זאב קדר מהאוניברסיטה העברית ופרופ' מיכל סובל מאוניברסיטת חיפה. בתחום התרבות ואומנות יקבלו את הפרס ד"ר חנה עמית כוכבי וד"ר דוד ויינפלד.

 

פרס א.מ.ת הינו פרס מיסודה של קרן א.מ.נ - לקידום האמנות, המדע והתרבות בישראל, שנוסדה בשנת 1999 על ידי אלברטו מוסקונה ניסים ז"ל ידיד ישראל ממקסיקו. כמעט כל חתני פרס נובל הישראלים שזכו בקטגוריית במדעים, זכו קודם לכן בפרס א.מ.ת: 2004 אברהם הרשקו נובל כימיה (חתן פרס אמת למדעי החיים בשנת 2002); 2004 אהרן צ'חנובר נובל כימיה (חתן פרס אמת למדעי החיים בשנת 2002); 2005 ישראל אומן נובל כלכלה (חתן פרס אמת למדעי החברה בשנת 2002); 2009 עדה יונת נובל כימיה (כלת פרס אמת למדעי החיים בשנת 2006); 2011 דן שכטמן נובל כימיה (חתן פרס אמת למדעים מדויקים בשנת 2002).

 

אריה דובסון, מנכ"ל קרן א.מ.נ התומכת במוסדות אקדמיים ומחקר בישראל ומממנת את הפרס, אמר כי "מטרת קרן פרס אמת היא להכיר באלו שבחרו במצויינות כדרך חייים ובמימוש הפוטנציאל האנושי כחיוני ליצירת עולם טוב יותר עבור הדורות הבאים".

 

הזוכים בפרס לנדאו

וזה לא הפרס היחיד לחוקרים. מפעל הפיס הכריז בשבוע שעבר על הזוכים בפרס לנדאו. הפרס בתחום המדעים מציין לשבח את המחקר המדעי ואת החוקרים הישראלים, שהגיעו להישגים ראויים בתחומם, ותרמו בכך תרומה רבת ערך לקידום המדע והמחקר.

 

פרופ' עמי איילון זוכה בפרס בתחום המדעים המתמקד בחקר המזרח התיכון. מנימוקי הזכיה: "פרופ' איילון הינו מרצה נערץ החתום על שורה ארוכה של מחקרים פורצי דרך ומעוררי מחשבה בהוצאות לאור יוקרתיות ובכתבי עת מובילים בעולם. כמו כן, מקדיש זמן רב ומשאבים לתלמידיו הזוכים להנחיה צמודה ומקצועית ומהווים את דור ההמשך של לימודי המזרח התיכון בישראל".

 

פרופ' מאיר טייכמן זוכה בפרס בתחום המדעים המתמקד בחקר ההתמכרויות. מנימוקי הזכיה: "פרופ' טייכמן מראשוני החוקרים בתחום והמכורים בארץ. כבר מתחילת שנות ה-80 מחקריו תרמו להבנת תופעת ההתמכרות והשימוש בחומרים ממכרים בקרב מתבגרים ובקרב מבוגרים".

 

פרופ' רן נתן זוכה בפרס בתחום המדעים המתמקד בחקר האקולוגיה. מנימוקי הזכיה:"לפרופ' רן נתן תרומה מדעית בולטת בתחום האקולוגיה, הן בזירה המקומית והן בזו הבינלאומית. פרופ' נתן הוא דמות מובילה בעולם בתחום אליו הקדיש עצמו ולמעשה תרם לבנייתו-אקולוגיה של תנועה. תחום מחקר מורכב זה כולל אלמנטים מתחומי הביומכניקה, ההתנהגות והפיזיולוגיה, וקשור קשר הדוק לתת תחומים אחרים של אקולוגיה".

 

פרופ' מיכל אירני זוכה בתחום המדעים המתמקד בחקר בינה מלאכותית. מנימוקי הזכיה:" פרופ' מיכל אירני היא חוקרת מובילה עולמית בתחום הראייה הממוחשבת. מחקריה מתמקדים בניתוח תמונות ווידאו והשפיעו רבות על טכנולוגית ראיה ממוחשבת בישראל ובעולם. היא תרמה רבות לניתוח מידע ויזואלי והרחבתו במרחב ובזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תאים סרטניים. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים