שתף קטע נבחר

מחאה עולמית נגד התחממות כדור הארץ

תומכי מרקל, אנשי שמאל וגם לא מעט ישראלים השתתפו בהפגנה נגד התחממות כדור הארץ שהתקיימה בברלין. החשש של הגרמנים: מיליוני פליטים יגיעו למדינה ממקומות שבהם כבר לא ניתן יהיה לחיות

 

 

קצת מצחיק שקור כלבים שרר ורוח מטורפת נשבה בזמן ההפגנה נגד התחממות כדור הארץ, אבל אני יוצאת מתחנת רכבת תחתית בברלין וכבר שומעת את הרעש מהמגפונים של המפגינים הרבים. הפגנות למען כדור הארץ ונגד ההתחממות הגלובלית התקיימו בעוד כ-2,300 ערים ברחבי העולם, ביניהן בתל אביב. בסך הכול במחאה השתתפו מיליוני בני אדם ברחבי העולם.

 

אני מגיעה מאוחר, אבל נראה שהמחאה נגד חוסר הטיפול במשבר האקלים נמצאת בשיאה. רחוב של חמישה נתיבים נחסם לחלוטין והתמלא במפגינים מכל הגילאים והמינים, עם שלטים שהכינו בבית. מה שבולט לי הוא שכולם כאן כרגע על רקע אנדרטת השואה של גרמניה, בית הקברות הענקי הזה מבטון.

 

מחאת האקלים בברלין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
מחאת האקלים בברלין(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

מחאת האקלים בברלין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
למען עתיד טוב יותר(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

 

גבר ישראלי תפס אותי מביטה באנדרטה ומיד הציע פרשנות. "אחרי שהעיר הזו הייתה הבירה של הנאצים ושל מזרח גרמניה, האנשים כאן יוצאים לרחוב על כל דבר שמבחינתם לא בסדר. אם לא הפגנת - זה כאילו תמכת, אז אל תתלונן".

 

תוך כדי הליכה בין שלטי ענק שמחזיקים לפחות עשרה אנשים, עם מילים בגרמנית שאני יכולה רק לנחש, מספרים לי שבברלין באמת אין כמעט רגע בלי שמישהו מפגין בעד או נגד משהו. יותר גני ילדים, פחות מכוניות, תחבורה ציבורית בפריפריה, הפגנה של הימין הקיצוני ומולו הפגנה של השמאל הקיצוני.

ההפגנה בברלין (צילום: MCT)
המוני מפגינים בברלין(צילום: MCT)

מחאת האקלים בברלין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
צועדים בכמה רחובות בבירת גרמניה(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

 

רק לפני כמה ימים הגיעו לברלין טרקטורים מכל גרמניה על מנת להפגין נגד הפגיעה במחירי הירקות והפירות ונגד הקונצרנים ורשתות השיווק. נשמע מוכר? אבל ההפגנה היום הייתה אחרת. היא לא של גרמניה או לא רק שלה. מעבר לילדים וההורים, שחלקם באו מחופשים, ולסבתות שהגיעו עם שלטים "סבתות למען העתיד", יש כאן ספרדים ואיטלקים, אסייתים ואפריקנים ואפילו לא מעט נשים שלבושות בחיג'אב.

 

השוטרים עצרו אותנו והפנו לרחוב אחר שנסגר לטובת המשך ההפגנה. התהלוכה הזו מלאה בעוצמה, אבל גם משונה. בלונים ענקיים של ארגוני סביבה עפים כמה מטרים מעליי וכמעט פוגעים בכבלים של הרכבת הקלה. המפעיל, שנראה בן 15, מצליח לנווט את בלון הענק ולמנוע את האסון. בזמן שאני צועדת בלב העדר הזה של עשרות אלפי אנשים, נראה לי שאני גם לאט לאט מפשירה. קשה שלא להיות קצת ביקורתית. מה כבר הבעיות שלהם פה אם יש להם אנרגיה לצאת לרחוב על משהו שהוא כל כך לא מוחשי ומלא בעובדות מדעיות. אבל אחת הנשים מתרגמת לי את הצעקות במגפון שלידינו, הם מתארים את השנתיים האחרונות בברלין, שבהן התושבים היו צריכים, לבקשת העירייה, להשקות את העצים ברחובות כי חלק מהם התייבשו מהחום הקיצוני.



מחאת האקלים בברלין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
מבוגרים וגם ילדים במחאה(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

מחאת האקלים בברלין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
תומכי מרקל וגם מתנגדיה בהפגנה(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

ההפגנה בברלין (צילום: Getty Images)
והייתה גם מחאה נגד הקנצלרית(צילום: Getty Images)

 

בחורף האחרון לא ירד שלג אמיתי, בזמן שבדרום גרמניה היו סופות שהרסו בתים. מבחינת הגרמנים מזג האויר הקיצוני שגורם משבר האקלים כבר פה. מישהו מצביע על שלושה אנשים עם שלטים צהובים ושחורים. החבר'ה האלה שייכים למפלגת המרכז-ימין של מרקל. הוא מסביר לי שהם מפגינים כי הם הבינו שאם המצב הזה ימשיך, יגיעו בשנים הבאות לגרמניה מיליוני פליטים נוספים ממדינות שכבר אי אפשר יהיה לחיות בהן בגלל החום או גובה פני הים.

 

אני עושה קצת ספורט ומתקדמת לתחילת הצעדה. במרכז רחוב הקניות פרידריכשטראסה המקושט לחג המולד, לצד משאית עם להקה שצווחת למיקרופון, צועדים אלפי אנשים, כמעט כולם בחולצות שחורות. הגוש השחור הוא השמאל הקיצוני של גרמניה. הם נחשבים גם למפגינים הכי אלימים פה. זו החבורה שלפעמים שורפת בנקים וזורקת אבנים על השוטרים תוך כדי ההפגנות של ה-1 במאי, חג הפועלים.

 

בתור ישראלית קשה לומר מי כאן נגדנו ומי בעדנו. השמאל הזה כנראה לא אוהד גדול של ישראל, אבל סיפרו לי שלפני חודשיים היו בברלין אלפי אנשים בהפגנת הזדהות עם הקהילה היהודית אחרי אירוע אנטישמי בעיר אחרת בגרמניה. לפחות חלק מהם הגיעו לשם ישר מחסימת כבישים שהתקיימה בגלל משבר האקלים. no planet b - אין כדור הארץ חלופי. זה השלט שראיתי כאן אולי הכי הרבה.

מחאת האקלים בברלין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
מתאחדים למען האקלים(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

 

מה שמעניין היום במיוחד הוא שהיוזמת של גל המחאה העולמי הזה, גרטה טונברג, הנערה השבדית עם האספרגר, היא בכלל על סירה סולארית בלב ים - בדרך לוועידת האקלים במדריד שתיפתח בשבוע הקרוב. ברחבי העולם, וגם בישראל, הפגינו מיליוני בני אדם נגד המשך מגמת התחממות כדור הארץ. אחרי שהמון מתנגדים כולל טראמפ בחרו להתנגח בנערה השבדית, נראה שהרבה אנשים פה מאוד מרוצים שיש הפגנות בכל העולם והיא באוקיינוס האטלנטי. שיהיה ברור שזו מחאה של מדענים, פוליטיקאים, אנשי עסקים ושהיא קצת גדולה יותר מילדה אחת בת 16.

 

כשמתקרבים חזרה לרייכסטאג, הרוח קצת מתחזקת, אבל מחמם את הלב לראות את המעורב הבינלאומי הזה שכולל גם לא מעט ישראלים וכולם פה פשוט כי הם דואגים לעתיד שלהם, אבל גם לעתיד של הילדים שלנו. אנחנו מסיימים את ההפגנה איך לא, ברחוב יצחק רבין.

המחאה הסתיימה ברחוב יצחק רבין (צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)
המחאה הסתיימה ברחוב יצחק רבין(צילום: ג'ודי ניר מוזס שלום)

 

בליסבון התקיימה גם כן הפגנה גדולה, אך האורחת המרכזית לא הגיעה - כיוון שגרטה טונברג עדיין עושה את דרכה באוקיינוס האטלנטי בדרך לפורטוגל - משם תמשיך למדריד. "היינו שמחים אם היא הייתה פה, אבל המחאה יצאה בלעדיה. אנחנו לוחצים על הנבחרים שלנו, לקראת ועידת האקלים", אמרה מריאנה (14) לסוכנות הידיעות רויטרס בהפגנה בליסבון. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
ההפגנה בברלין
צילום: Getty Images
מומלצים