שתף קטע נבחר

סקר: 40% מתושבי הפריפריה חשים לא בטוחים

סקר של הכנסת מעלה כי 31% מתושבי הפריפריה שוקלים לעזוב את מקום מגוריהם, וכי לאחד מתוך שבעה תושבים אין מרחב מוגן בביתו או סמוך לו. שיעור הערבים שלא חשים ביטחון גבוה משיעור היהודים

 

 

40% מתושבי הפריפריה אינם חשים בטוחים, ו-31% מהם שוקלים לעזוב את מקום מגוריהם. כך עלה מסקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהתפרסם היום (ג') לרגל כנס "הפריפריה במרכז" שמתקיים בכנסת. מהסקר עלה עוד כי ל-42% מתושבי הדרום אין ממ"ד בבית, וכי לאחד מתוך שבעה תושבי הפריפריה חסר מרחב מוגן בביתו או בקרבה אליו. במגזר הערבי, לאחד מתוך ארבעה תושבים אין ממ"ד או מקלט ציבורי סמוך.

 מקלטים רמת הגולן  (צילום: אביהו שפירא)
לאחד מתוך שבעה תושבים חסר מרחב מוגן ליד ביתו. מקלט בצפון(צילום: אביהו שפירא)

מפילוח הנתונים עלה כי כמחצית מתושבי הדרום אינם חשים בטוחים במקום מגוריהם, כשהחשש העיקרי שעלה בקרבם הוא ירי טילים ורקטות. בצפון, כ-30% מהתושבים אינם חשים בטוחים במקום מגוריהם, אך שיעור היהודים שאינם חשים ביטחון נמוך יותר משיעור הערבים שאינם חשים ביטחון באזור. עם זאת, עלה כי שיעור התושבים שרוצים לעזוב את מקום מגוריהם בצפון הוא 31% מול 28% שרוצים לעזוב את מקום מגוריהם בדרום.

 

קריאת השכמה למדינה: אנחנו לא מוכנים ל-1,200 טילים ביום / רון בן ישי

 

כמו כן, עלה כי רוב התושבים הערבים נשארים במקומות מגוריהם בשל שיקולי משפחה, בעוד שרוב התושבים היהודים בדרום ובצפון נשארים בשל שיקולים כלכליים.

 

בתוך כך, 49% מתושבי הפריפריה דיווחו כי הנגישות למקלטים הציבוריים לוקה בחסר. יותר ממחצית משיעור התושבים שדיווחו על חוסר נגישות הם תושבי הצפון, בעוד שקצת פחות ממחצית מהם הם תושבי הדרום. ההבדל העיקרי בעניין הנגישות הוא בין האוכלוסייה היהודית לערבית. מהסקר עלה כי שיעור הנגישות של האוכלוסייה היהודית למקלטים ציבוריים עומד על פי 2 מאשר אצל האוכלוסייה הערבית. שליש מהמשיבים היהודים דיווחו על נגישות נמוכה ומטה בעוד שבקרב המשיבים הערביים כשני שלישים.

מקסיקו סיטי רעידת אדמה כוחות חילוץ ישראליים יחצ
רוב התושבים מרוצים מהתפקוד. פיקוד העורף(צילום: משרד החוץ)

תמונה זהה התקבלה גם כאשר נבחנה שביעות הרצון מהמצב הפיזי של המקלטים: בקרב האוכלוסייה היהודית נרשמה שביעות רצון גבוהה יותר מהמצב הפיזי של המקלטים מאשר בקרב האוכלוסייה הערבית.

 

בסקר נבחנו גם תחושות התושבים בפריפריה מתפקוד פיקוד העורף ועלה כי רובם מרוצים מתפקודו בשעת חירום. שיעור היהודים שמרוצים מתפקוד פיקוד העורף גבוה משיעור הערבים שמרוצים, אולם גם בקרב האוכלוסייה הערבית – שיעור המרוצים גבוה משיעור אלו שאינם מרוצים, למעט בנושא הזמינות, שבו שיעור הלא מרוצים בקרב הערבים גבוה מאלו שמרוצים.

 מקלטים רמת הגולן  (צילום: אביהו שפירא)
מקלט ברמת הגולן (צילום: אביהו שפירא)

באשר לשביעות רצונם של תושבי הפריפריה משירותי הרווחה בשעת חירום, ענו 48% מבני האוכלוסייה הערבית כי הם לא שבעי רצון ממתן הפתרונות לאוכלוסייה הנזקקת. מנגד, ענו 32% מהאוכלוסייה היהודית כי הם לא מרוצים. בתוך כך, גם בקרב הערבים וגם בקרב היהודים חשים שביעות רצון בינונית (55%) מהזמינות וממהירות המענה של שירותי הרווחה.

 

מהסקר עלה עוד כי 85% מתושבי הדרום מרוצים מהזמינות וממהירות המענה של שירותי הבריאות, בעוד ששיעור של 73% מתושבי הצפון מרוצים מכך. כמו כן, 71% מתושבי הדרום ציינו כי הם שבעי רצון ממתן הסיוע של הרשויות המקומיות לנפגעים, לצד 62% מתושבי הצפון. 75% מתושבי הדרום אמרו כי קיבלו הנחיות ומידע ברור מהרשויות המקומיות בזמן אמת, ו-65% הצהירו על כך בצפון.

 

בסקר השתתפו כ-1,400 תושבי הדרום והצפון, בני 25 ומעלה, שמהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה. הנשאלים הם תושבי אזור אשדוד ודרומה עד אילת, ובצפון – מעכו, עפולה ובית שאן עד לאזור מטולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
מקלט בצפון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים