שתף קטע נבחר

אישום: חברות בנייה גרמו ברשלנות למותו של צעיר שנפגע מקרש בחולון

כשנה וחצי אחרי שמאיר פלשתייב (21) נהרג מפגיעת קרש שנפל ממרפסת באתר בנייה בעיר, הוגשו בעלי כתבי אישום נגד שתי חברות בנייה ושישה מנהלים ופועלים. לפי כתב האישום, ניתן היה למנוע את האסון אם הייתה מותקנת רשתות למניעת נפילת חפצים

מאיר פלשתייב (צילום: תיעוד מבצעי מד
מאיר פלשתייב ז"ל והקרש שפגע בו, מסומן בעיגול, ליד אתר הבנייה(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

פרקליטות מחוז תל אביב הגישה היום (ג') לבית משפט השלום בעיר כתב אישום נגד שתי חברות ושישה מנהלים ופועלים בגין גרימת מותו ברשלנות של מאיר פלשתייב, שרכב על אופניו ברחוב בחולון ונהרג מפגיעת קרש שנפל ממרפסת של אתר בנייה.

 

החברות המואשמות הן בלאור בע"מ וג'יפ עבודות פיתוח ובניין בע"מ. בלאור היא חברה קבלנית העוסקת בעבודות בנייה כולל בפרויקטים של תמ"א 38. האישומים הוגשו נגד שלושה מבעלי החברות, מיכאל אולוביץ (69), דימיטרי בלכבסקי (71) וגרגורי פולישצ'וק (58). מיכאל גלוזמן (55) מנהל בחברת בלאור, ושני פועלים שעבדו באתר הבנייה - טלעת קאמש (40) ומחמד דראמנה (51).

 

 

 

על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד ניר ביטון, נציגי ועד הבית של בניין מגורים בחולון חתמו עם גלוזמן וחברת בלאור על הסכם לבניית מרפסות במסגרת פרויקט תמ"א 38 המתבצע בבניין.

 

כחלק מההסכם הוחלט בין היתר כי סידורי הבטיחות באתר יבוצעו על ידי הקבלן ועל חשבונו. העבודות ינוהלו על ידי מנהל עבודה מוסמך ואחראי בטיחות מאושר בדין מטעם הקבלן ועל ידי בעלי מקצוע מיומנים למלאכות השונות. כמו כן, הקבלן מתחייב לספק על חשבונו גידור, שילוט ושאר מצעי בטיחות באתר.

 

בנוסף, בתנאי ההיתר שניתן לגלוזמן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בחולון לביצוע תוספות של מרפסות צוין בין היתר, כי על הקבלן להקים גדר בטיחות לפני תחילת העבודה באתר וכי בנוסף, ייבנה גגון מעל מעברי הולכי רגל במידת הצורך.

מנהל החברה הצהיר בפני הוועדה המקומית כי הוא ממנה את חברת בלאור לשמש כקבלן המבצע, ואילו זו התחייבה לבצע את עבודות הבנייה על פי ההיתר ועל פי דין.

 

בהמשך חתמו חברת בלאור וחברת ג'יפ על "הסכם לביצוע עבודה בקבלנות משנה" ולפיו חברת בלאור שוכרת את שירותיה של חברת ג'יפ לביצוע כלל העבודות הנדרשות בהסכם. עוד סוכם כי חברת ג'יפ תבצע את עבודות השיפוצים בהתאם ובכפוף לדיני בטיחות שונים. כפועל יוצא מכך, שימשה חברת בלאור כמבצעת הבנייה באתר כהגדרתה בתקנות הבטיחות בעבודה.

גבר נפגע בראשו מחפץ שנפל מגובה כשרכב על אופניים חשמליים סמוך לאתר בנייה ברחוב אצ
שוטר מרים את הקרש שפגע ברוכב האופניים

בתקופה הרלוונטית לכתב האישום ובהתאם להסכמים, ביצעו חברת בלאור וחברת ג'יפ את עבודות בניית המרפסות בשתי חזיתות באתר, והיו בעלות השליטה בפועל על הנעשה באתר. נטען כי החברות לא מינו מנהלי עבודה, כמתחייב מהם על פי התקנות ועל פי החוזה.

 

האסון עצמו התרחש ב-4 ביולי 2018, אז עסקו הפועלים בפירוק טפסה של מרפסת בקומה 8 באתר. עבודת פירוק הטפסה באתר התבצעה מבלי שנעשה שימוש ברשתות למניעת נפילת חפצים או באמצעים אחרים למניעת התמוטטות מקרית של חלקים, מבלי שנקטו בזהירות הנדרשת.

 

במהלך העבודות נפלו קרשים אשר שימשו חלק מהטפסה, מגובה רב אל תחתית הבניין. פלשתייב, בן 21 במותו, רכב באותה שעה על אופניו במדרכה הסמוכה לאתר. קרש שנפל פגע בראשו, הוא פונה לבית החולים כשמצבו אנוש ומותו נקבע בסמוך לאחר מכן.

 

 

באישום נטען כי התאונה נגרמה כתוצאה ממעשיהם וממחדליהם של המעורבים. נטען שחברת בלאור לא מינתה מנהל עבודה בהתאם לדרישות תקנות הבטיחות בעבודה ובניגוד להסכמים, ובעליה לא פיקחו בעצמם על עבודות הבנייה כמתחייב מהם.

 

עוד נטען כי כל הנאשמים לא נקטו מידה סבירה של זהירות למניעת הסכנה הנשקפת מנפילת קרשים ולא דאגו לפרק כל קרש בנפרד, דבר שהיה מונע את נפילת הקרש מחוץ למרפסות וכן התרשלו בכך שלא השתמשו ברשתות למניעת נפילת חפצים.

 

בנוסף, לא נעשה וידוא שלא יושלכו חומרים מגובה ולא נבנה גגון מעל מעבר הולכי רגל וזאת בניגוד למתחייב מהם על פי היתר הבנייה. בעלי שתי החברות וכן מנהל חברת בלאור לא הדריכו את העובדים כלל בנוגע לסיכונים באתר, בניגוד לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה.

 

עו"ד עודד סבוראי, סנגורו של גרגורי פולישצ'וק, מסר: "מרשנו מבקש להביע צער רב על מותו של מאיר פלשתייב. לא בכל תאונה אשמים המנהלים. מהחקירה עולה, כי התאונה נגרמה בעטיו של כשל מקומי, אשר אינו קשור למרשנו. ייחוס אוטומטי של אחריות פלילית למנהל של חברה בשל טעות שביצע פועל, היא מרחיקת לכת וחוטאת למטרות ההליך הפלילי".

 

עו"ד אמיר מורשתי, המייצג את חברת בלאור ומנהליה, מסר בתגובה: "מרשיי מביעים צער רב על מותו הטראגי של מאיר פלשתייב ז"ל. לצערנו, נראה כי ריבוי האסונות בענף הבנייה והלחץ הציבורי שנוצר בעקבות כך הוביל להגשת כתב אישום נמהר כנגד חברת בלאור ומנהליה וזאת הגם שהאחריות לביצוע העבודות באתר ושמירה על כללי הבטיחות הועברו כדין לחברת גיפ ובהתאם אף הפועל אשר הפעיל שיקול דעת מוטעה, הועסק באתר ע"י גריגורי פולישצ'וק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תיעוד מבצעי מד"א
הקרש במקום התאונה בחולון
צילום: תיעוד מבצעי מד"א
מומלצים