שתף קטע נבחר

"זקוקים לתקציב נוסף": ועדת הבחירות במרוץ נגד הזמן

ועדת הבחירות המרכזית החלה בהיערכות לבחירות לכנסת ה-23, כשהיא סובלת ממחסור בציוד ומקשיים בגיוס כוח אדם. בוועדה יבקשו מהכנסת לאשר תוספת תקציבית מיוחדת כדי להתמודד עם האתגר של קיום מערכת הבחירות שתימשך 81 יום בלבד. המנכ"לית עדס: "זו סיטואציה חריגה והיסטורית"

An Israeli voter (photo: Reuters)
ארכיון(photo: Reuters)
 

לאחר פיזור הכנסת ה-22, ועדת הבחירות המרכזית החלה אתמול (ה') להתמודד עם אחד האתגרים המורכבים בתולדותיה – קיום מערכת בחירות מקוצרת, שלישית בתוך פחות משנה, כשטרם התאוששה באופן מלא משתי מערכות הבחירות הקודמות. במסגרת החוק להקדמת הבחירות, אושר אתמול גם תקציב הוועדה לבחירות לכנסת ה-23, שיעמוד על סכום של 329 מיליון שקלים, זהה למערכת הבחירות הקודמת.

 

אך עם זאת, בוועדה מבהירים כי יזדקקו לתוספת תקציבית מיוחדת, בשל המורכבות הרבה שבניהול מערכת הבחירות הקרובה, שתימשך 81 יום בלבד, לאחר שקוצרה בשמונה ימים מפרק הזמן המינימלי שהיה קבוע בחוק עד לתיקונו.

 

כמעט בכל מערכות הבחירות הקודמות עמדו לרשות הוועדה יותר מ-100 ימים להכנות הנדרשות. במערכת הקודמת פוזרה הכנסת 114 ימים לפני יום הבחירות.

 

השופט ניל הנדל, שמונה השבוע ליו"ר הוועדה במקומו של השופט חנן מלצר, והמנכ"לית הוותיקה, עו"ד אורלי עדס, יצטרכו להתניע את התהליך מחדש ובאופן מזורז, למרות המחסור החמור בציוד ובכוח אדם. עדס הסבירה כי "אין לנו מטות, משרדים וציוד. המחסנים התרוקנו לחלוטין, השתמשנו בציוד והוא מתכלה. צריך להזמין מאות סוגים של פריטים ייחודיים מאוד שלא קיימים בשוק. גם אין לנו אנשים, כי ועדת הבחירות מורכבת מצוות קטן של 30 עובדים קבועים וביום הבחירות אנחנו מגיעים ל-45 אלף עובדים. הם לא מגיעים ביום הבחירות בלחיצת כפתור, אנחנו נדרשים למיין, לראיין ולהדריך עשרות אלפי מועמדים. זו סיטואציה די היסטורית וחריגה".

 

עם זאת, עדס הוסיפה כי "אנחנו יוצאים בביטחון מלא שנעמוד במשימה ונבצע אותה מבלי ששום דבר בהליך הדמוקרטי ייפגע בגלל קיצור תקופת מערכת הבחירות. עד עכשיו לא היה מועד, אז לא יכולנו לפנות לעובדים, לספקים, לבעלי המבנים וכו', אבל עכשיו נשחרר את כל הלחצים - נתחיל בהקמות ובביצוע כל ההכנות שנדרשות על פי החוק".

אורלי עדס, מנכ
דרוש תקציב נוסף. אורלי עדס(צילום: ערוץ הכנסת)

 

 

מערכת הבחירות לכנסת ה-22, שהחלה רק שישה שבועות לאחר אישור תוצאות הבחירות לכנסת ה-21 שהתקיימו באפריל, התאפיינה בכך שהוועדה לא עסקה רק בביצוע הבחירות, אלא גם בביצוע פעולות לסיום מערכת הבחירות הקודמת, תהליך הפקת לקחים בנושאים עיקריים וביצוע של כלל תהליכי הרכש, ההצטיידות וההדפסות באופן מיידי. כתוצאה מכך נדרשה תוספת תקציבית, שעמדה על 46 מיליון שקלים ביחס לבחירות באפריל. כעת, כאמור, תידרש אף תוספת גדולה יותר.

 

בוועדה הסבירו כי התוספת נחוצה לצורך רכישת עשרות פריטים, חלקם ייחודיים לוועדת הבחירות, כגון תיבות קלפי ופרגודים, שזמן האספקה המקובל לחלקם הינו שלושה חודשים לכל הפחות. על מנת שניתן יהיה להתחיל באריזת ערכות הקלפי במועד, נדרש זמן אספקה קצר מאוד ויש לכך משמעויות בתמחור גבוה יותר של חלק מהמוצרים על ידי הספקים. במערכת בחירות רגילה הליך ההצטיידות וההדפסות של כל הטפסים נפרס על פני שלוש שנות תקציב, בכדי שלא להעמיס על תקציב הוועדה, אך בבחירות האחרונות, וגם בבחירות הקרובות - כל עלויות ההצטיידות וההדפסות מועמסות על התקציב הנוכחי.

 

כמו כן, העובדים שהועסקו בוועדת הבחירות לכנסת ה-21 וה-22 ויצאו לחופשה ממקום עבודתם הקבוע כבר פעמיים השנה, שבו למקום עבודתם רק לפני כמה שבועות. חלקם עבדו גם במערכת הבחירות לרשויות המקומיות, באוקטובר 2018, כך שעבורם מדובר במערכת בחירות רביעית בפרק זמן של כשנה וחצי. בוועדה מסבירים כי העבודה במערכת בחירות רגילה מתאפיינת בתנאי עבודה בלתי שגרתיים, המאופיינים בשעות עבודה רבות ובלחץ מיוחד, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר במערכת בחירות שלישית בפרק זמן כה קצר.

 

לכן, כמו בבחירות בספטמבר, גם בבחירות הקרובות יעלו קשיים משמעותיים בגיוס עובדים לתקופת בחירות נוספת והוועדה מעוניינת לתת להם תוספת שכר שנועדה לתמרץ אותם ליטול חופשה ממקומות עבודתם.

ערך שעת עבודתם של עובדי יום הבחירות בבחירות לכנסת ה-21 עמד על כ-60 שקלים ובבחירות הקודמות עלה ב-30%. בוועדת הבחירות נימקו זאת בכך שהעבודה במבצע ספירת הקולות שמתחיל במוצאי יום הבחירות ומסתיים כעבור יומיים בשעות הצהריים, הינה במשמרות, חלקן בלילה, כאשר ביום שלמחרת נדרשים העובדים ליום חופשה ממקום עבודתם הקבוע וכי המועסקים במשמרות היום נדרשים לקחת חופשה ממקום עבודתם ולכן נוצר מצב שבו עובדים אינם מעוניינים לעבוד בתשלום המקורי.

 

במערכת הבחירות האחרונה גם שכרם של חלק מחברי ועדות הקלפי עלה בכ-20%, מאחר שהוועדה דיווחה כי מזה מספר מערכות בחירות שסיעות הכנסת מתקשות באיוש המשמרת השנייה והשלישית בוועדות הקלפי, שכן שעת סיום העבודה אינה ידועה מראש וברוב המקרים גולשת אל השעות הקטנות של הלילה. התוספת התקציבית בסך כ-315 שקלים, משכר של 1,575 שקלים ל-1,890 שקלים, ניתנה למי שכיהן במשמרת האחרונה או במשך כל היום.


פורסם לראשונה 12/12/2019 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים