שתף קטע נבחר

מדינה בחוב

איך מתמודדת ארגנטינה עם חובות העתק?

בשיתוף מימון ישיר

 

לפני כמה ימים נכנס ללשכת נשיא ארגנטינה מועמד השמאל הפופוליסטי, אלברטו פרננדס, שניצח בבחירות. הוא יחליף בתפקיד את מאוריסיו מאקרי, איש הימין הכלכלי, שבתקופתו התמודדה המדינה עם אינפלציה שוברת שיאים בערך הפסו, ועם גרעון שהוביל אותה לקחת את אחת ההלוואות הגדולות בהיסטוריה המודרנית.

 

ההלוואה, שאותה ביקשה ארגנטינה מקרן המטבעה הבינלאומית בשנת 2018, עמדה בתחילה על 50 מיליארד דולרים אמריקנים. מספר חודשים לאחר מכן, ההלוואה צמחה ב-6.3 מיליארד דולרים נוספים, לסכום חסר תקדים של 56.3 מיליארד דולרים אמריקנים. ארגנטינה נאלצה לערוך שינויים בתוכנית הכלכלית שלה על מנת לקבל את ההלוואה, וביניהם התערבות בשוק המטבע רק תחת תנאים מסוימים והצגת תקציבים ממשלתיים שיאפסו את הגירעון הממשלתי.

 

ארגנטינה אלברטו פרננדס מועמד בחירות נשיאות (צילום: רויטרס)
אלברטו פרננדס, נשיא ארגנטינה החדש(צילום: רויטרס)
 

 

עם זאת, מהר מאוד התברר כי ארגנטינה תתקשה להחזיר את ההלוואה, שמופקדת לחשבונה מדי מספר חודשים בהתאם לעמידה באבני דרך, והערכות על תספורות או על ארגון מחדש של תנאי ההלוואה החלו לצוץ בתקשורת ובמסדרונות הממשל. עם בחירתו של פרננדס לפני כמה חודשים, המשקיעים המחזיקים באגרות החוב של ארגנטינה אף הפכו להיות סקפטיים יותר לגבי ההחזר על אגרות החוב שלהם, שכן המנהיג החדש מהצד השמאלי של המפה הפוליטית צפוי להיות שותף קשוח יותר למשא ומתן מאשר קודמו, שתמך בהתערבות זרה כדי להציל את כלכלת המדינה ולמנוע מצב של פשיטת רגל.

 

פרננדס נתן איתות ראשון לגבי היחסים הצפויים שלו עם קרן המטבע הבינלאומית בשבוע שעבר, כאשר הכריז כי ימנה את מרטין גוזמן לשר האוצר. גוזמן, בן 37 בסך הכל, נחשב למתנגד חריף ביותר של קרן המטבע הבינלאומית - ובעבר אף הצהיר כי על ארגנטינה להפסיק להחזיר חובות, לפחות עד לשנת 2022, בתקווה שעד אז המצב יתייצב, ולהשתמש בכספים שהמדינה קיבלה אך ורק עבור השקעות שיגדילו צמיחה, ולא עבור החזרי חובות.

 

עם זאת, יש כאלה שדווקא נשמעים אופטימיים ממינויו של השר החדש. גוזמן נחשב למומחה בעל שם עולמי לחובות, והוא צפוי להביא גישה אקדמית יותר למשרד, אחרי שלמד באוניברסיטת קולומביה האמריקנית וקיבל דוקטורט מבראון יוניברסיטי.

 

הוא צפוי להוביל תוכניות כלכליות שייתמקדו בהחזר החוב על ידי הגדלת צמיחת הכלכלה המקומית, ולאו דווקא על ידי קיצוץ בהוצאות הממשלה המרכזי. ״אף אחד לא רוצה להביא את המדינה למצב של פשיטת רגל", הוא אמר בראיון רדיו באוקטובר. "אם הכלכלה הארגנטינאית לא תצליח לצאת מהמצב הזה של נסיגה בצמיחה-– המדינה גם לא תוכל לשלם את חובותיה".

 

בשיתוף מימון ישיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הבחירות בארגנטינה
צילום: רויטרס
מומלצים