שתף קטע נבחר

סיבוב שלישי

בתוך פחות משנה ישראל בדרך לבחירות בפעם השלישית. האם סיעת כחול לבן אכן מתכוונת להוריד את הכפפות ולנהל קמפיין בחירות לוחמני? מה מתכנן נתניהו לעשות הפעם, והאם הישראלים יגיעו שוב את הקלפי? ניתוח מיוחד

לפני פחות משנה התקיימה בישראל מערכת בחירות לכנסת ה-21, שהייתה מהמכוערות שידענו. בבחירות שהתקיימו בתשעה באפריל 2019 היה תיקו בין שתי המפלגות הגדולות, כאשר הליכוד וכחול-לבן השיגו תוצאה נאה של 35 מנדטים כל אחת, אך כשבנימין נתניהו כשל במימוש המנדט, הוא בחר במחטף לפזר את הכנסת ולגרור את מדינת ישראל לסבב בחירות נוסף שאכן התקיים בשבעה עשר בספטמבר 2019.

 

בסבב בחירות זה, לכנסת ה-22, נשחק כוחן של המפלגות הגדולות, כאשר כחול לבן הפכה למפלגה הגדולה ביותר, עם 33 מנדטים ואילו הליכוד קיבל רק 32. והנה, למרות זאת, בנימין נתניהו קיבל את המנדט לנהל ראשון את המשא ומתן להקמת הממשלה לאחר שעוד בערב הבחירות דאג לחשק את שותפיו הטבעיים, למעט אביגדור ליברמן מישראל ביתנו, ולקבלת את תמיכת ה"בלוק" למועמדותו.

 

למרות כל המהלכים שהוביל והנסיונות לייצר גוש, לא הצליח נתניהו להרכיב ממשלה. גם בני גנץ, אשר קיבל את המושכות מיד אחרי נתניהו לנסות ולגבש ממשלה, לא הצליח במשימה שהפכה מורכבת מאי פעם.

 

מי שבמובן מסוים אחראי לשני סבבי הבחירות, הוא יו״ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, אשר מההתחלה הצהיר כי לא ייתן ידו לממשלה שאינה ממשלה רחבה של הליכוד וכחול לבן, בלי החרדים וה״משיחיים״. רבים פקפקו בהצהרותיו (גם הח"מ מודה, כי בשלב מסוים היה בטוח כי ליברמן ילך בסופו של יום עם נתניהו כדי למנוע סבב בחירות נוסף) וליברמן כליברמן, עקץ את הצדדים מדי פעם עם הצהרות שערערו את ביטחונם בו, אבל ליברמן עמד במילתו ונשאר מחוץ לקואליציה זו או אחרת שיכולה הייתה להיווצר עמו, אך אינה כוללת את מה שהבטיח לבוחריו.

 

אביגדור ליברמן בני גנץ ביבי נתניהו  (צילום: רויטרס, AFP, אבי מועלם)
הולכים לבחירות. שוב(צילום: רויטרס, AFP, אבי מועלם)

 

ליברמן היה גם מהמנצחים הגדולים של הבחירות לכנסת ה-22, כאשר מפלגתו ישראל ביתנו, זכתה בשמונה מנדטים, שלושה מנדטים יותר ממה שקיבלה רק חמישה חודשים קודם לכן. כעת, ליברמן עשוי להיות קורבן של הצלחתו, שכן יתכן מצב בו המפלגות הקטנות יקטנו וחלקן אף ימחקו מהמפה הפוליטית בסבב הבחירות לכנסת ה-23 וכלל לא בטוח שהבוחרים אכן יתגמלו אותו על עמידתו במילה בשלב זה.

 

אביגדור ליברמן זכה לתמיכה של שני מנדטים מהשמאל ואחד מהימין בסיבוב שעבר ויתכן והמנדטים יחזרו אל כחול לבן. ואולם, יתכן וכי דווקא עמידתו האיתנה כחומה בצורה כנגד כינון ממשלת ימין או שמאל דווקא יסייעו לו בדרך אל הקלפי. בכל מקרה, כמעט ומובטח שליברמן יהיה לשון המאזניים גם בבחירות הבאות.

 

יום רביעי, אחד עשר בדצמבר 2019, יירשם בהיסטוריה של מדינת ישראל, כיום שבו כנסת ישראל פיזרה את עצמה בפעם השנייה בתוך פחות משנה. שעות ספורות לפני שעל-פי חוק יסוד הממשלה, עמד לפקוע המנדט והכנסת הייתה מפוזרת אוטומטית מכורח החוק, הגישו הליכוד וכחול לבן הצעת חוק לפיזור הכנסת. הצעה זאת הוגשה כדי לקבוע את מועד הבחירות בהסכמה לתאריך השני במרץ 2020 ולא למועד אחר שהיה לכל המוקדם בעשרה במרץ, ולזרז את כל הליך הבחירות.

 

בשתי המפלגות הגדולות כבר מחממים מנועים, כאשר המהלך הגדול שייך לכחול לבן. כזכור, במפלגת כחול לבן היה קיים הסכם רוטציה בין בני גנץ ליאיר לפיד, אשר גרס כי במידה וכחול לבן יקימו את הקואליציה, בני גנץ יקיים רוטציה עם יאיר לפיד בתפקיד ראש הממשלה. גם כותב שורות אלה גרס כי על יאיר לפיד לוותר על הרוטציה עם בני גנץ, אם ברצונם לנצח את נתניהו, שכן ליאיר לפיד מעריצים רבים (אך לא מספיק מהם ), ומאידך, גם שונאים רבים, או לפחות מצביעים שהתנהלותו מעוררת בהם אנטגוניזם.

 

ובכן, נראה כעת שמהלך זה זוכה לגב מהציבור כאשר על-פי הסקרים שהתפרסמו בשבוע האחרון, סיעת כחול לבן מתייצבת על 40 מנדטים, בעוד הליכוד שומר על כוחו. כוחם של סקרים יפה רק על הנייר את זה כבר כולנו יודעים ועדיין, עושה רושם כי היה זה צעד בכיוון הנכון מבחינת כחול לבן והפתעה לראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

מצבו של נתניהו קשה, אך ההיסטוריה מלמדת שהוא נמצא ב"מיטבו" כאשר הוא עם הגב אל הקיר. כבר כעת, הוא ראש ממשלת מעבר המכהן עם שלושה כתבי אישום מעל ראשו. לו היה מוותר על החסינות עליה התעקש, הייתה מושבעת ממשלה חדשה בישראל והבחירות היו נמנעות מאזרחי המדינה. נתניהו נלחם על מקומו ויודע כי ה"בייס" שלו מאמין שלא משנה אם עשה ומה עשה, הוא האדם המתאים להמשיך ולהוביל את מדינת ישראל ועל-כן אינו חושש לפעול בצורה בה הוא פועל.

 

בפני נתניהו עומדות מספר משוכות שיעכבו במעט את מסע הבחירות. בתאריך העשרים וששה בדצמבר יתקיימו בחירות מקדימות לראשות הליכוד. מולו מתייצב גדעון סער, שנראה כי הוא היחיד שעשוי לאתגר את נתניהו בבחירות הבאות. גדעון סער נהנה מפופולריות גדולה בליכוד וקשה לנתניהו ולתומכיו להדביק לו תגיות של "בוגד" ו"שמאלן". אם לא אמירות אלה, יש גם דרכים אחרות לערער את מעמדו. הם בחרו במסר לפיו גדעון סער מנסה לבצע הפיכה שלטונית. במדינה דמוקרטית, בחירות הן הדרך לקיום הדמוקרטיה, אך לתומכיו של נתניהו נדמה כי בדמוקרטיה בסגנון הליכוד של נתניהו ככל הנראה, בחירות הן דבר מיותר.

 

יותר מסביר להניח שנתניהו ינצח את סער בבחירות הפנימיות, אך סער יהיה שם בעמדת הובלה ליום שאחרי נתניהו (ולכך הוא כנראה גם התכוון מלכתחילה).

ימים יגידו אם סיעת כחול לבן אכן מתכוונת להוריד את הכפפות ולנהל הפעם קמפיין בחירות לוחמני כדי ל"עצבן" אנשים. המפתח לניצחון עובר דרך אחוז השתתפות גבוה והדרך להוציא מצביעים מהבית היא בסופו של יום, לגעת להם ברגש. האם יהיו מספיק אנשים שילכו להצביע או שאפקט מערכת הבחירות השלישית יפגע באחוז ההצבעה? ימים יגידו. בליכוד בטוח יקצינו את הטון עוד יותר ויהפכו את הקמפיין של נתניהו לסוג של משפט דרייפוס.

נמשיך לעדכן.

 

Kobi.cohen@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן, איתמר אייכנר
בדרך לכנסת ה-23
צילום: רועי עידן, איתמר אייכנר
מומלצים