שתף קטע נבחר

שופט הורה להרחיק חתולים מבית סכיזופרנית

אישה המתמודדת עם בעיות נפשיות מתגוררת בדירה מלאת אשפה וחתולים. ביהמ"ש דחה דרישה להעבירה למוסד, וקבע שהדבר עדיין לא הכרחי

בית המשפט למשפחה בנצרת מינה לאחרונה בן 34 כאפוטרופוס לאמו המתמודדת עם סכיזופרניה וכמעט לא ניתן להיכנס לדירתה מפאת החפצים והחתולים שממלאים אותה. עם זאת, השופט אסף זגורי דחה את בקשתם של גורמי הרווחה להעביר את האישה למוסד סיעודי נגד רצונה מאחר שלא מוצה האפיק הטיפולי בקהילה.

 

האם, גרושה ואם לאחד, גרה עם בנה בדירת עמידר ועבדה במהלך חייה בעבודות מזדמנות. היא בעלת רקע פסיכוטי ואובחנה כסובלת מסכיזופרניה. ביוני התקבלה בעניינה חוות דעת של פסיכיאטר גריאטרי שהמליץ על מינוי אפוטרופוס לאחר שמצא כי היא סובלת מהזנחה עצמית קשה ונתונה לאלימות והתעללות מצד השכנים בשל ריבוי החתולים שהיא מחזיקה.

 

עובדת סוציאלית שביקרה בביתה גילתה אישה מוזנחת, מבולבלת, ללא מודעות למצבה ושאינה מסוגלת לדאוג לצרכיה. על רקע זה ביקש בנה להתמנות כאפוטרופוס שלה. הוא סיפר שאמו נוהגת למשוך כספים מהחשבון והכניסה אותו לחובות. בין היתר, היא קנתה אוכל ומוצרים אחרים לחתולים ב-8,000 שקל.

 

בדיון שנערך בנוכחות הבן סברו בא כוח היועמ"ש, האפוטרופא לדין שמונתה לאישה והעובדת הסוציאלית כי יש לנקוט צעד דרמטי של הוצאתה מביתה למוסד סיעודי. מאחר שההנחה הייתה שהיא לא תסכים למעבר, הם ביקשו להסתייע באמבולנס או במשטרה כדי לכפות עליה את המהלך.

 

השופט זגורי שלח את העוזרת המשפטית שלו לבקר אותה, וזו סיפרה שבכניסה לדירה היו צחנה וריחות חזקים, והבית כולו היה מלא בזבל, אשפה וחפצים שנאספו במהלך השנים. בדירה היו מספר רב של חתולים בכל מקום אפשרי, מה שגורם לריח החריף ולהיגיינה נמוכה מאוד. כששאלה העוזרת המשפטית את האישה לגבי האפשרות לעבור למוסד סיעודי היא הביעה התנגדות נחרצת.

 

השופט ציין כי יש להימנע מהתייחסות שיפוטית כלפי אורח חייה של האישה, שבחרה לחיות באופן כך. "רוב האנשים אינם אגרנים. אז מה?", הדגיש, וציין שכל התערבות בחיי אדם שהחברה חושבת שהוא חי בדרך מזעזעת עשויה לטלטלו מן הקצה אל הקצה. "היא יכולה להציל את גופו אך להרוג את נשמתו", הוסיף.

 

לדבריו, לנוכח ההזנחה המתמשכת זקוקה האישה למינוי אפוטרופוס, אך אין להעבירה למוסד סיעודי בכפייה. "אם יש אפשרות לקיים את רצונה תוך שמירה על חייה, זו האפשרות הראשונה והיחידה שיש לבחור בה", כתב.

 

בפסק הדין הודגש שהוצאת אדם למוסד סיעודי מהווה טראומה עבורו ואף סיכון לבריאותו הנפשית ולא ניתן לאשר מהלך כזה בשוויון נפש.

 

בסופו של דבר מינה השופט זגורי את בנה של האישה כאפוטרופוס על ענייניה האישיים, הרפואיים והרכושיים. הוא הדגיש כי אין לעשות שינוי במקום המגורים של האם בלי אישור בית המשפט. הוא הורה לבן להביא חברה חיצונית לפינוי כל הפסולת מהדירה ולהסתייע בעירייה כדי להרחיק את החתולים, למעט שניים שהאם תוכל לבחור להשאיר. "היא כמעט לא תשים לה שהתערבתי", חתם השופט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים