שתף קטע נבחר

אפידורל אאוט

במרכז הרפואי "שיבא" תמצאו שירותי לידה טבעית, לידת מים, דיקור ושיאצו בזמן הצירים

לפני חמישה חודשים ילדה ענבר ורדי (39), יועצת עסקית מצור יצחק, את בתה הרביעית אורן בלידה טבעית, במרכז הלידה הטבעית ב"שיבא". לצידה הייתה מיילדת המתמחה בלידות טבעיות, שתמכה בה מתחילת הלידה ועד סופה. השוס העוד יותר גדול: ורדי לא הייתה צריכה לשלם על זה דבר. "את כל ילדיי ילדתי בלידה טבעית", מספרת ורדי. "הבכור שלי בן 10 וכבר איתו ידעתי שאני לא מעוניינת לקבל אפידורל, כי אני מעדיפה להיות בשליטה. גם שמעתי שלידות עם אפידורל יכולות לקחת זמן ורציתי לידה מהירה. כמובן שלא ידעתי אם אצליח לעמוד בזה אבל אמרתי שאנסה ולשמחתי הצלחתי. מה שכן, הלידה שלו ושל שני ילדיי הבאים, הייתה בחדר לידה רגיל. היא הייתה טבעית במובן שלא קיבלתי חומרי אלחוש, ובמקום לשכב על המיטה ילדתי בכריעה. אבל הלידה האחרונה הייתה חוויה מטורפת לגמרי. שונה ומדהימה לחלוטין".

 

ענבר ורדי - ילדה בלידת מים (צילום: פרטי)
ענבר ורדי - ילדה בלידת מים(צילום: פרטי)

 

- מה היה השוני?

"עוד לפני הלידה ביררתי עם 'שיבא' לגבי לידה טבעית. נאמר לי שקיימים היום אצלם שני חדרי לידה טבעיים, שלא צריך להירשם אליהם מראש. מגיעים בזמן הלידה ומבקשים. כשהגעתי, הכניסו אותי לחדר שנראה ממש כמו צימר. היה קשה להאמין שמדובר בחדר בית חולים. בנוסף, בניגוד ללידות הקודמות שלי, הייתה אפשרות לבצע בו לידת מים. בחדר ניצב אמבט ענק שהמיילדת דאגה למלא אותו במים עוד לפני שנכנסתי. כמו כן, המוניטור היה אלחוטי, מה שאיפשר לי לשהות בתוך האמבט לאורך כל הלידה. זה הקל באופן משמעותי על הצירים. המים החמימים, שגם נשאו את משקל גופי, שיככו מאוד את הכאב. בנוסף, אחרי הלידה, הורשיתי להישאר עם התינוקת שלי שעה נוספת בתוך מי האמבט. אין לי ספק שזה עזר רבות גם לה ולהסתגלות שלה לעולם. החדר היה חשוך והיא יצאה ממים למים, ממש כמו תנאי הרחם. זו הייתה חוויה קסומה".

 

המרכז הרפואי "שיבא", הוא מבין בתי החולים היחידים בארץ שמאפשרים את שירותי הלידה טבעית, לידת מים, דיקור ושיאצו בזמן הצירים. "במשך שנים נוהגים אצלנו בשיבא לחשוב על שירותים וטיפולים מחוץ לקופסה", אומר פרופ' אייל סיון, מנהל אגף נשים ויולדות. "שיבא הינו בין בתי החולים הראשונים שהכניסו חדרי לידה אינדיווידואליים. בעבר היה אולם יולדות גדול שכולן היו יולדות יחדיו. בהתאם, בשנים האחרונות זיהינו יותר ויותר את הצורך של נשים ללדת באווירה טבעית, ומנגד את הסיבוכים הרבים שנלוו לנשים שהחליטו ללדת לידה טבעית בבית. במהלך הקריירה שלי נתקלתי ביולדות רבות שהגיעו לבית החולים במצב שבו הן או העובר שלהן היו בסכנת חיים. זה נבע משום שלא הייתה אופציה ללידה טבעית בבית החולים. זו הסיבה שכבר לפני 16 שנה הקמנו בבית החולים שני חדרי לידה טבעיים, כשבשנה האחרונה שניהם עברו מתיחת פנים מאסיבית".

 

- כיצד זה בא ליד ביטוי?

"החדרים היום נראים כמו חדרים משודרגים של בית מלון. מעבר לעיצוב והציוד החדשני, הדבר המרכזי הוא שהרכבנו בהם אמבט מיוחד שנועד ללידת מים המאפשר ליולדת לשבת בו בנוחות, ובמקביל מאפשר גישה מאוד נוחה למיילדת לתמוך בה מבחוץ".

 

מתמחה בלידה טבעית

עטרה דה לנגה פילדוס (40), מעצבת טקסטיל ואופנה מרמת גן, ילדה לפני חודשיים ב"שיבא" את בתה השנייה עמליה. היא עשתה את זה בחדר לידה רגיל, כשלצידה, בנוסף למיילדת, הייתה גם מטפלת של הרפואה המשלימה שעשתה לה בין היתר דיקור ושיאצו.

 

עטרה דה לנגה פילדוס - ילדה בדיקור ושיאצו (צילום: אלבום פרטי)
עטרה דה לנגה פילדוס - ילדה בדיקור ושיאצו(צילום: אלבום פרטי)

 

"הגעתי לבית חולים בשבוע 38", היא מספרת. "התינוקת לחצה לי על מערכת העצבים ובקושי יכולתי ללכת. מאחר והיא כבר הייתה מספיק גדולה, הרופאים הציעו להקל עליי ולעשות לי זירוז. נתנו לי פיטוצין אבל הוא לא השפיע ולא התפתחו לי צירים. אחרי יום ארוך של המתנה, המיילדת שאלה אותי אם אני רוצה שהיא תקרא למטפלת רפואה משלימה שתנסה לסייע לי בקידום הלידה. אני זוכרת שהייתי מופתעת. שאלתי 'באמת? זה שירות שבדרך כלל אתם נותנים? הוא בחינם?'. אחרי שהיא ענתה לי בחיוב, כמובן שלא היססתי. שמחתי על כל אופציה שאולי תוכל לסייע".

 

- והיא סייעה?

"באופן מטורף. המטפלת המקסימה שהגיעה אליי עשתה לי דיקור, וממש זמן קצר אחרי זה כבר החלו הצירים. במקביל היא עשתה לי עיסויים, הדריכה אותי איך ומתי לנשום, איפה לשים את היד, מתי ואיך לזוז, מה שהוריד את רמת הכאב של הצירים שלי בחצי. עוד לפני שהגיעה אליי המטפלת חשבתי לנסות ללדת בלי אפידורל. בעיקר בגלל שבלידה הראשונה שלי ילדתי עם אפידורל והרגשתי שהוא תקע לי את הלידה. לשמחתי, בזכות טיפול הרפואה המשלימה, ממש לא הרגשתי שאני זקוקה לו. המטפלת עצמה הייתה האפידורל. שעה וחצי אחרי שהיא הגיעה אליי, התינוקת כבר הייתה בחוץ. אני חושבת שאם בכל לידה הייתה מטפלת רפואה משלימה צמודה, כל הלידות היו מתקצרות משמעותית. בכלל, הרפואה המשלימה יכולה לדעתי לעזור לכל יולדת. לא בהכרח רק עבור מישהי שמפנטזת על לידה עם דולפינים, חולמת על לידה טבעית או חסידה של הרפואה הסינית, או מנגד מישהי כמוני שהלידה שלה לא התקדמה או בחרה לוותר על אפידורל".

 

ב"שיבא" דואגים להצמיד לכל יולדת גם מיילדת שמתמחה בלידה טבעית. "חשוב לציין שלכל יולדת שמגיעה אלינו למרכז הלידה, אנחנו מבטיחים גם שתהיה לצידה מיילדת שמתמחה בלידה טבעית ושתלווה אותה מתחילת הלידה ועד סופה" מדגישה איריס בדרק, המשמשת מיילדת ואחראית מרכז הלידה הטבעית במרכז הרפואי "שיבא". "אנחנו יודעות שכל אישה מסוגלת ללדת בהינתן התנאים האופטימליים שבראשם תחושת ביטחון. מרכז הלידה החדשני שלנו מספק את התנאים".

 

"הלידה אכן מתבצעת אך ורק על־ידי המיילדת שהוסמכה ללידות טבעיות", מאשר פרופ' סיון. "הרופאים נכנסים לחדר רק במידה ואירע מצב רפואי שמצדיק זאת. זה בעצם היתרון הגדול לחדרי לידה טבעיים בבית חולים. זה מקנה עוד יותר ביטחון לנשים שרוצות ללדת לידה טבעית כי הן יודעות שאם חלילה משהו יסתבך, ישנו צוות רפואי סמוך. בנוסף, הן גם יודעות שאם הן ירגישו שהן לא מצליחות לעמוד בכאב הצירים וירצו לקבל אפידורל, בכל רגע נתון הן יוכלו להתחרט ויועברו מייד לחדר לידה רגיל".

 

אמבטיה ללידה במים (צילום: יחידת הצילום
אמבטיה ללידה במים(צילום: יחידת הצילום "שיב"א")

 

בשיאצו תלדי בנים

בנוסף לחדרי הלידה הטבעיים המודרניים, החל מחודש אפריל האחרון החלו ב"שיבא" לשלב בחדרי הלידה גם טיפולי רפואה משלימה. "אנחנו בית החולים היחיד במרכז הארץ שמספק את השירות הזה", מסר אביב מסינגר, ראש תחום רפואה משלימה ודיקור סיני באגף הנשים ב"שיבא". "השירות התחיל אצלנו למעשה כבר לפני כמה שנים, רק לא באופן מסודר. הודות לפידבקים הרבים והטובים שקיבלנו החלטנו לשלב אותו באופן קבוע. בנינו צוות מיוחד של מטפלות ברפואה הסינית, שלרובן יש כבר ניסיון עבר בחדר הלידה: מיילדות או דולות לשעבר. האחרות עברו קורס מיוחד להיריון ולידה".

 

- זה שירות שניתן לכל יולדת?

"בדומה למתן אפידורל או כל תרופה אחרת, הטיפול של רפואה משלימה ניתן רק אחרי שהאישה נבדקת קודם על־ידי רופא שנותן לכך אישור", מבהיר פרופ' סיון. "הרופא או המיילדת יכולים להציע ליולדת את הטיפול אם הם מאמינים שהוא עשוי לעזור לה, אבל במקביל כל יולדת יכולה לבקש טיפול כזה בעצמה".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

- מה כולל הטיפול?

מסינגר: "אנחנו עושים דיקור סיני, שיאצו, עיסויים, משתמשים בשמנים אתריים ומלמדים טכניקות של נשימה. הכל בהתאם כמובן לצרכי האישה הספציפיים. אם מה שהאישה סובלת ממנו כרגע זה מכאבים עזים, אנחנו נשתמש יותר בטכניקות של לחיצות ועיסויים. אם היא שוכבת זמן רב והלידה לא מתקדמת, נעשה דיקור. אם היא סובלת ממתח וחרדה, נעבוד איתה על הנשימה. במקרים רבים אנחנו עובדים עם כל השיטות הללו יחד".

 

- כיצד מתקבלת הרפואה המשלימה על־ידי הרופאים הקונבנציונליים?

פרופ' סיון: "בשנים האחרונות יש יותר ויותר קבלה מאחר וידוע שזה שילוב ושזה לא בא במקום. זה בדיוק כפי שהרפואה המשלימה נכנסה למרפאות כאב ולמרפאות סרטן. זה רק מאפשר ליהנות משני העולמות".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אביב מסינגר: "אומנם קוראים לשירות שאנחנו מספקים 'טיפול אלטרנטיבי' או 'רפואה משלימה' אבל אני מגדיר אותו יותר כ'טיפול משולב'. אנחנו כלי נוסף בחדר לידה, בדיוק כפי שיש אפידורל או ניתוח קיסרי. השורה התחתונה היא שכולנו במרכז הרפואי 'שיבא' עובדים יחד למען היולדת. המטרה שכל אישה שמגיעה אלינו תקבל מה שהכי נכון וטוב עבורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים