שתף קטע נבחר

אחרי הודעת התובעת בהאג: הושהו תוכניות הסיפוח

בעקבות ההודעה בבית הדין הבינלאומי שלפיה קיים חשש כי ישראל ביצעה פשעי מלחמה, בוטלה ברגע האחרון ישיבה של הצוות הבין-משרדי לקידום סיפוח הבקעה. גורמים המעורבים בסוגיה: "הסיפוח ייכנס להקפאה עמוקה"

פאטו בנסודה (צילום: AP)
אחרי הודעת התובעת בהאג - תוכניות הסיפוח מושהות. בנסודה(צילום: AP)

זה התחיל בהצהרה חגיגית של ראש הממשלה בנימין נתניהו ערב הבחירות האחרונות, המשיך בתמיכה מוצהרת מסיעות רבות בכנסת, ובהקמת ועדה בין-משרדית לקידום סיפוח בקעת הירדן. כעת נראה כי לא מן הנמנע שהתוכנית תיכנס להקפאה, מחשש מבית הדין הבינלאומי בהאג. הישיבה הראשונה של הצוות הבין-משרדי להחלת הריבונות בבקעה, שהייתה אמורה להתקיים בשבוע שעבר - בוטלה.

 

לישיבה שבוטלה כבר הוצאו זימונים, אך כמה שעות לפני שהחלה קיבלו כל המוזמנים הודעה שהדיון בוטל. הסיבה: ההערכה שהתובעת הכללית בהאג עומדת לפרסם את תוצאות הבדיקה המקדמית שלה. החשש היה שכינוס של הצוות בעיתוי הזה יעצים את העימות עם בית הדין הבינלאומי.

 

 

רה
ראש הממשלה נתניהו בישיבת הממשלה בבקעת הירדן בספטמבר(צילום: AP)

בחוות הדעת של התובעת בהאג, פאטו בנסודה, מוזכר שישראל לא רק שלא הפסיקה את פעילות הבנייה ביהודה ושומרון, אלא שהיא מתכוונת לספח חלק מהשטחים. בנסודה גם הזכירה את הצהרתו של נתניהו בדבר כוונתו לספח את הבקעה. גורמים המעורבים בעניין אמרו כי "בגלל החלטת התובעת בהאג, סוגיית סיפוח הבקעה תיכנס להקפאה עמוקה".

 

בראש הוועדה עומד מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, וחברים בו נציגים של משרד החוץ, המינהל האזרחי, יועמ"ש איו"ש, פיקוד מרכז והמטה לביטחון לאומי. מטרת הצוות היא להניע את מהלך החלת הריבונות על הבקעה ולתרגם אותו להצעת החלטה בממשלה או להצעת חוק שתובא לאישור הכנסת.

 

אתמול (יום ב') התייחס ראש הממשלה נתניהו להחלטת התובעת, ואמר כי "הטענה לפיה אין ליהודים זכות לחיות במולדת העם היהודי היא אנטישמיות טהורה. כך גם הטענה שליהודים אין את הזכות להגן על עצמם מפני אלה המבקשים את השמדתם". מאוחר יותר שוחח ראש הממשלה עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, והודה לו על העמידה לצד ישראל מול החלטת התובעת בבית הדין.

 

 

ישראל כץ (צילום: אבי מועלם)
"חאן אל אחמר לא פונה מחשש שזה יהיה הקש האחרון". השר כץ(צילום: אבי מועלם)

החשש מבית הדין בהאג לא התחיל רק בהחלטה הזו. השבוע אמר שר החוץ ישראל כץ כי ישראל לא פינתה את חאן אל אחמר בעקבות החשש שמבחינת בית הדין זה יהיה "הקש האחרון".

 

"אנשים צועקים 'מדוע לא לפנות את המקום?' בקבינט הגענו למסקנה שזו נקודה רגישה שיכולה להיות הגורם המכריע בקבלת ההחלטה של התובעת מגמביה לפתוח בחקירה נגד ישראל. ראש הממשלה ידע אלא שכל הזמן עקבנו בדיונים איפה עומד במשוער התהליך הזה של התובעת", אמר כץ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נתניהו בבקעת הירדן
צילום: AP
מומלצים