שתף קטע נבחר

תופסת פיקוד: מיתר שמש היא התגלית של הלאומית

קצינת כושר קרבי, סטודנטית לפסיכולוגיה, ובעיקר שופטת שלא מחשבנת לאף אחד. תכירו - רס"ן מיתר שמש (29): "הגיע הזמן שגם אצלנו יהיו שופטות ראשיות בליגה הבכירה". ויש לה מסר לקורא איביץ'

 

ביום ראשון שעבר התייצבה מוקדם בבוקר רס"ן מיתר שמש (29) על מדי א' במכון וינגייט, להשתלמות מקצועית מתוקף תפקידה כקצינת כושר קרבי בחטיבת כפיר. יומיים קודם לכן היא הספיקה לשלוף בהחלטיות כרטיס אדום במשחק בין הפועל פ"ת לבני לוד.

 

כך מנווטת שמש בין שתי האהבות הגדולות של חייה - הצבא ומגרש הכדורגל. מי שראה אותה העונה שופטת במשחקי הליגה הלאומית, לא יכול היה להתעלם מהכריזמה שהיא מפגינה על הדשא. ההחלטיות, הביטחון, הקשיחות, הכבוד שרוחשים לה השחקנים. שני העולמות האלה מתמזגים בצורה מושלמת עבור השופטת שצפויה על פי התחזיות להגיע לליגת העל.


מיתר שמש (צילום: אלעד גרשגורן)
מיתר שמש. מנווטת בין הצבא והשיפוט(צילום: אלעד גרשגורן)

 

"מאז שאני זוכרת את עצמי אני עם כדור, ומגיל 16 בשיפוט. כשהייתי יוצאת מותשת מהבסיס פעם בחודש, הדבר הראשון שעשיתי היה להחליף בגדים ולהגיע למגרש", היא מספרת בראיון ל"ידיעות אחרונות".

 

לאחר שחרורה מהצבא נקלטה שמש בתפקיד ממשלתי, אך בתום שלוש שנים החליטה לעזוב, מאחר שהובהר לה שהיא צריכה להפסיק עם הכדורגל. "זה היה סוג של אסון בשבילי", היא נזכרת. "הלב והנפש לא היו מסוגלים לעמוד בזה. המחשבה על הרעיון גמרה אותי נפשית - והחלטתי לסיים את תפקידי שם".

 

ואז הגיעה הפנייה לשוב למערך הכושר הקרבי בצבא. שמש התנתה את הסכמתה בכך שתוכל לעסוק בשיפוט בארץ ובחו"ל, ומאז היא משרתת כמדריכת לוחמים.

 

שופטת וקצינה קרבית – שילוב שלא רואים הרבה.

"בארה"ב, למשל, זה ממש לא חריג. הכל עניין של תרבות, אני נבחנת בשטח ובכושר כמו כל גבר. בארץ הכל נמדד על פי המודל הגברי, זה מה שגרם לי לבנות את האופי שלי. אני מאמינה בעצמי ומרגישה שווה בין שווים. לצערי אין הרבה שופטות ואני מקווה שזה ישתנה. יש לנו יו"רית, רונית תירוש, ששמה לעצמה כמטרה לקדם את הנושא, וזה מורגש".

 

רונית תירוש, רועי ריינשרייבר, דניאל בר נתן וגל לייבוביץ' (צילום: עוז מועלם)
רונית תירוש והשופטים(צילום: עוז מועלם)

 

בשטח לא רואים שינוי.

"יש שינוי בתמיכה, ברצון לקדם. בשנה שעברה נכנסתי ל'פרויקט מצוינות', במסגרתו לוקחים שופטים ושופטות מהליגות הנמוכות שצופים להם עתיד ומטפחים אותם. אני עובדת מול זיו אדלר, שהוא המנטור שלי".

 

מה דעתך על ה־VAR?

"בהתחלה הרגשתי שהוא יכול לפגוע בכדורגל, היום אני חושבת שיש בזה הרבה טוב. צריכים עוד ללמוד ולהבין את המערכת".

 

לאיביץ' יש הרבה טענות כלפי המערכת. מה יש לך להגיד לו?

"הוועדה המקצועית קבעה שכל ההחלטות היו נכונות. מאוד קל לבוא בטענות והאשמות כלפי השופטים. ה־VAR בא לתקן, לא להחליף את השופט".

 

הקללה שלא תישכח

שמש גדלה בעמק יזרעאל ולאחרונה עברה להתגורר ביישוב חריש. הרומן עם הכדורגל החל בגיל חמש ("כבר אז בעטתי בכדור בבית ושברתי לאמא שלי חצי סלון"), ומהר מאוד היא הגיעה למסגרת הקבוצתית. היעדר בנות בגילה בענף שלח אותה לכדרר עם הבנים, אבל כשהייתה בת 13 נגוז החלום להיות שחקנית, כי לא אישרו לה להשתייך לקבוצת בנים בהפועל חיפה.

 

איביץ' מרוכז (צילום: ראובן שוורץ)
"מאוד קל לבוא בטענות והאשמות כלפי השופטים". על איביץ' (צילום: ראובן שוורץ)

 

שמש לא ויתרה וחיפשה פתרון שיאפשר לה להמשיך להריח דשא, ובגיל 16 נפתחה בפניה ההזדמנות לחזור למגרש. חבר לעבודה של אביה, שופט העבר שמוליק שטייף, הציע לשלב אותה בקורס שופטים, אותו סיימה בהצלחה, ומשם נסללה דרכה החדשה. "בהתחלה לא היה פשוט לשלב בין השיפוט והצבא, אבל לא ויתרתי. אני שמחה על הדרך שעברתי, היא נתנה לי כלים לחיים".

 

המסלול המאתגר עזר לה גם להתמודד עם ליקויי למידה שאובחנו אצלה כשהייתה בכיתה ב'. "לא הצלחתי לקרוא ולכתוב עד כיתה ה'. סבלתי קשות מהפרעות קשב ודיסלקציה", מגלה שמש. "ההורים עזרו לי מאוד ודאגו לתת לי הרבה ביטחון ולהאמין בעצמי". התוצאה: כיום שמש לומדת לתואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך ומתכוונת להמשיך לתואר שני.

 

ביום האישה לפני שנתיים החליט איגוד השופטים לשבץ במשחק אימון בין הנבחרת הלאומית לצעירה צוות שיפוט נשי, ובראשו שמש, שהעריכה את ההזמנה, אבל משהו בכל זאת הפריע לה ב"מחווה" הזאת. "תמיד תהיתי למה צריך 'אירוע' כדי לשלב אותנו, הרגשתי שאפשר לעשות את זה ממקום אמיתי".

 

בכל זאת, יש פערים פיזיולוגיים בין שופט לשופטת.

"ברור לי שתמיד אצטרך לעבוד קשה יותר, אבל אני מחפה על זה בקריאת המשחק. הנתון הזה גם לא אמור למנוע מאישה לשפוט בליגה הבכירה. אם בגרמניה ובצרפת יש שופטות ראשיות, אז אין סיבה שגם אצלנו לא יהיו".

 

מיתר שמש (צילום: אלעד גרשגורן)
"ברור לי שתמיד אצטרך לעבוד קשה יותר"(צילום: אלעד גרשגורן)

 

וחושבת שתצליחי לשבור את תקרת הזכוכית הזאת?

"המטרה שלי היא להיות שופטת קבועה בסגל ליגת העל, ובמקביל להתקדם ולהתפתח בחו"ל. לא פחות".

 

מהי ההערה הכי מעליבה ששמעת מכיוון היציעים?

"כשהייתי בת 16 שפטתי במשחק ילדים, וקיבלתי מטח של הערות וקללות מאמא של אחד השחקנים. היא צעקה לעברי שאני אישה ומקומי לא במגרש. שום קללה שספגתי מאז לא הפריעה לי כמו זו מאותה אמא".

 

את מאמינה שיהיה שוויון בין שופטים לשופטות בכדורגל הישראלי בעתיד הנראה לעין?

"תוך שנה־שנתיים תהיה לפחות שופטת אחת בליגת העל, זה יעשה רק טוב לכדורגל שלנו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
מיתר שמש
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים