שתף קטע נבחר

תביעת ייצוגית בגין זיהום נחל לכיש וחופי אשדוד

התובעים מבקשים פיצויים בגין זיהום הנחל והים בין השנים 2019-2018, אז נאלץ משרד הבריאות להוציא אזהרות רחצה בחופי אשדוד, והורה על סגירת חופים

בקשה לתביעה ייצוגית הוגשה לבית המשפט לעניינים מנהליים במחוז מרכז בגין זיהום נחל לכיש וחופי אשדוד. התביעה הוגשה באמצעות עו"ד יאיר מינטוס ואמיר ברק בשם כמה קבוצות נפגעים, בהם שלושה גולשי גלים שנמנעה מהם גישה לחופי אשדוד בעקבות זיהום הים. הבקשה הוגשה נגד המועצה האזורית באר טוביה, שהפעילה את המכון לטיהור שפכים תימורים, תאגיד המים האזורי ת.מ.ר ומושבים תימורים.

 

 

נחל לכיש הוא נחל אכזב ברובו, וזורם בתחום העיר אשדוד ונשפך אל הים התיכון דרומית לנמל. בשנים האחרונות ביצעה עיריית אשדוד עבודות נרחבות לצורך שיקום וטיהור מקטע נחל לכיש, והפכה אותו לפארק שוקק חיים. "למרבה הצער נאלצת עיריית אשדוד להתמודד שוב ושוב עם אירועים שבהם מזוהם הנחל על ידי גורמים שונים הנמצאים במעלה הנחל. אירועים אלו גורמים לא רק לפגיעה חמורה בנחל וסביבתו, אלא גם לזיהום חוזר ונשנה של חופי הים בעיר אשדוד", נכתב בבקשה. כתוצאה מהזיהום, שנגרם מפעולות הנתבעות, נסגרו מספר חופים, בהם חוף מי עמו, חוף לידו, חוף אורנים וחוף הקשתות.

 

לטענת התובעים, למרות שמועצת באר טוביה טוענת כי מחודש אוגוסט 2018 אינה מפעילה את מתקן טיהור השפכים, עולה כי המפגעים נגרמים מטיפול לקוי של המועצה במט"ש משך שנים ארוכות. לטענתם, יש למועצה אחריות לזיהום שנגרם מעצם היותה "יצרן שפכים".

 

המט"ש נמצא בשטח השיפוט של עיריית קריית מלאכי, סמוך לגדה הדרומית של נחל האלה, המהווה חלק מאגן לכיש. הוא מטפל בשפכים המגיעים אליו מתחנות השאיבה של קריית מלאכי, אזור התעשיה של באר טוביה, אזור התעשייה תימורים וטנא נוגה. הוא נועד לטפל בכמות שפכים יומית של כ- 500 מק"ש. בפועל, הספיקה החודשית בכניסה למט"ש בשנת 2016 עמדה על כמות של בין 165-260 אלף מ"ק בחודש - כלומר כמות גדולה בהרבה מהמתוכנן.

 

הזיהום בנחל לכיש (צילום: עיריית אשדוד)
זיהום בנחל לכיש לפני שנה(צילום: עיריית אשדוד)

 

בבקשה נטען כי המועצה הזרימה שפכים באופן פיראטי לנחל לכיש, ואף הגישה בקשות לרשות המים להזרים קולחים לנחל בחורף הקרוב בשנת 2020. השפכים המוזרמים מהמט"ש אמורים להיות באיכות המאפשרת שימוש בהם לצורך השקיה חקלאית. בפועל, השפכים לא עמדו בתנאים הללו.

 

התובעים מבקשים פיצויים על זיהום הנחל והים בין השנים 2019-2018, אז נאלץ משרד הבריאות להוציא אזהרות רחצה בחופי אשדוד, והורה על סגירת חופים. "מעבר לסגירת החופים לפרקי זמן ממושכים, נמנעה האפשרות לקיים פעילות גלישת גלים וספורט ימי", טוענים התובעים. עוד ציינו כי "בנוסף לחשיפה למי ים מזוהמים ומניעת האפשרות לעשות שימוש במי הים בתקופה בה נסגרו החופים, סבל ציבור רחב ממטרד ריח חריף ומצחנה שעלתה מהקולחים שזרמו בנחל לכיש והגיעו לשפך הנחל ומשם לים. מטרד הריח החזק והבלתי סביר הפריע לתושבים רבים של העיר אשדוד".

 

בנוסף על הפיצויים, מבקשים כי בית המשפט ייתן צו המורה לנתבעים ליישם פתרון מיידי שימנע הזרמות שפכים וקולחים מזוהמים לנחלים, לחופי הים ולמקורות המים בעיר אשדוד. טרם הוגש כתב הגנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגים מתים בנחל לכיש. ארכיון
מומלצים