שתף קטע נבחר

המדינה מבקשת להאיץ את הסגרת מלכה לייפר: "מסכת של מרמה והתחזות"

לאחר שצוות מומחים פסיכיאטריים קבע כי לייפר, הנאשמת בפדופילה באוסטרליה, כשירה לעמוד לדין, הפרקליטות מבקשת לקבוע דיון בהקדם האפשרי: "ההליך המשפטי שובש"

 

מלכה לייפר פדופילית הסגרה נאשמת פדופיליה אוסטרליה (צילום: AP)
מלכה לייפר, הנאשמת בפדופיליה באוסטרליה (צילום: AP)

לאחר שפאנל המומחים הפסיכיאטריים קבע כי מלכה לייפר, הנאשמת בפדופיליה באוסטרליה, כשירה לעמוד לדין והיא מתחזה לחולת נפש, המדינה דורשת כעת להאיץ את הליך הסגרתה לאוסטרליה. 

 

המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה הגישה היום (שני) לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה לקבוע בהקדם האפשרי דיון וכן מועד למתן החלטה בעתירת ההסגרה לבקשת ממשלת אוסטרליה להסגיר לידיה את מלכה לייפר על מנת להעמידה לדין בגין עבירות מין חמורות בתלמידותיה.

 

בבקשה, שהגיש מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, יובל קפלינסקי, נכתב כי התמשכות הליך ההסגרה עד כה (יותר מחמש שנים), היא "פרי התחזות של לייפר, ובגינם שובש ההליך המשפטי ונפגמה משמעותית יכולתה של ישראל לעמוד עד כה במחויבותה הבינלאומית כלפי אוסטרליה".

 

עוד נכתב כי "לנוכח חוות הדעת של פאנל המומחים, ברור כעת כי בית המשפט הנכבד, הליך ההסגרה וכן שירותי בריאות הנפש נפלו קורבן זה למעלה מחמש שנים למסכת של פעולות מרמה והתחזות מבית היוצר של לייפר ומקורביה".  

 

 

באוגוסט 2014, לאחר קבלת השלמות שנדרשו לבקשת ההסגרה, הוגשה העתירה שדרשה להכריז על לייפר בת הסגרה לאוסטרליה. בית המשפט קבע דיונים בעתירה מעת לעת, אולם לייפר לא התייצבה לדיונים בבית המשפט בטענה כי אושפזה בשל מצבה הנפשי טרם כל דיון ודיון. ביוני 2016 הפסיק בית המשפט את הדיון בעתירה, זאת נוכח חוות דעתו של פסיכיאטר מחוז ירושלים כי לייפר שרויה בגל פסיכוטי ואינה כשירה לעמוד לדין. בהתאם לעמדת פסיכיאטר מחוז ירושלים קבע בית המשפט כי היא תטופל במסגרת צו טיפול מרפאתי כפוי.

 

בפברואר 2018 חידש בית המשפט את הליך ההסגרה, זאת לבקשת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, ולאחר שנאספו בחקירה משטרתית נגד לייפר ראיות המוכיחות כי היא מתחזה לסובלת ממחלת נפש. בפני בית המשפט נשמעו שבעה מומחים פסיכיאטרים (שלושה שמונו על ידי פסיכיאטר מחוז ירושלים, ארבעה מטעם לייפר) וכן פסיכיאטר מחוז ירושלים עצמו. בסיכומם של דברים החליט בית המשפט למנות פאנל מומחים שיחווה דעה בעניין כשירותה של לייפר.

 

מלכה לייפר (צילום: עמית שאבי)
המדינה רוצה להאיץ את ההסגרה. לייפר(צילום: עמית שאבי)

 

 

 

 

נוכח העמדה החד-משמעית הודיעו בפרקליטות כי הם סבורים שדי בתמלילי בדיקותיה של לייפר על ידי פאנל המומחים על מנת להבהיר כי מדובר במי שמתמצאת במציאות הסובבת אותה ועל כן כשירה לעמוד לדין. עוד נכתב בבקשה כי הסגרת מבוקשת, אשר תנאי חוק ההסגרה מתקיימים לגביה - הינה מחויבות בינלאומית שנטלה על עצמה מדינת ישראל מול אוסטרליה באמנת הסגרה בילטרלית שנכנסה לתוקף בינואר 1976.

 

"התארכותו יוצאת הדופן של הליך ההסגרה שבנדון, בעטיה של התחזותה של המשיבה לסובלת ממחלת נפש, גרמה לכך שישראל לא כיבדה עד כה את מחויבותה על פי אמנה זו, והדבר גורם נזקים משמעותיים ביחסים שבין מדינת ישראל ואוסטרליה, ופוגע בתדמיתה של מדינת ישראל בעולם", נכתב בבקשה.

 

עורכי הדין טל גבאי ויהודה פריד, שמייצגים את לייפר מסרו בתגובה: "היום הוכח שחור על גבי לבן כי צדקנו בטענתנו משך תקופה ארוכה, שזכויות אדם בסכנה בשל שיקולים דיפלומטיים ובחישות של גורמים מדיניים שמבקשות לדלג על ההליכים המשפטיים. הפרקליטות בבקשתה היום לבית המשפט מציינת במפורש כי הפרשה מסבה נזק ליחסים בין ישראל לאוסטרליה ועל כן יש להזדרז ולהסגירה. לטעמנו אין נזק חמור יותר לתדמיתה של ישראל מהניסיון הנואל לדרוס הליכי משפט בידי מי שאצה לו הדרך מטעמים לא ענייניים.

 

"גם לעניין הקביעה הרפואית כביכול: הפרקליטות נאחזת בחוות דעת אחת שטרם עברה הליך משפטי ואנו בטוחים שגם היא תופרך בבית המשפט כמו חוות הדעת הקודמות שהוגשו על ידי המדינה. מדאיג מאוד שהלקחים לא הופקו והמגמה הברורה היא לסמן את המטרה מראש. חוות הדעת של הפאנל תיבחן בהתאם לכללי הדין ואנו סמוכים ובטוחים שבית המשפט ייתן למרשתנו את יומה בהליך הגון וראוי". 

 

מארגון JCW, המלווה את הנפגעות, נמסר כי "אנו מקווים שהחלטת פאנל המומחים שמינה בית המשפט תהווה את סופה של הפארסה המשפטית שדירדרה את הנפגעות לשנים של סבל מתמשך בחסות השקרים של לייפר".

 

עשרות אישומים בעבירות מין

לפי בקשת ההסגרה מאוסטרליה, לייפר ביצעה עבירות מין בין השנים 2008-2004 בשלוש תלמידות בבית הספר החרדי לבנות "עדת ישראל" במלבורן, תוך ניצול מעמדה כמורה וכמנהלת ותמימותן של הילדות. בבקשת ההסגרה מיוחסים ללייפר עשרות אישומים, הכוללים מעשה מגונה בקטין ואינוס.

 

 ישיבת ממשלה (צילום: אמיל סלמן)
חשד לפלילים במסגרת הפרשה. ליצמן (צילום: אמיל סלמן)

 

בעקבות התלונות של תלמידות נגדה הושעתה לייפר ב-2008 מבית הספר ונמלטה לישראל. במרץ 2012 הוצא נגדה צו מעצר בבית משפט באוסטרליה, וב-2014 החלו הליכי ההסגרה מישראל. לייפר נעצרה, אך שוחררה למעצר בית בביתו של הרב יצחק דוד גרוסמן במגדל העמק. ב-2016 קבע הפסיכיאטר המחוזי כי לייפר אינה כשירה לעמוד לדין. בעקבות כך הופסקו הליכי ההסגרה ולייפר קיבלה טיפול פסיכיאטרי אחת לחודש, אך חוקרים פרטיים חשפו כי לייפר היא למעשה מתחזה, וכי היא מתפקדת באופן עצמאי.

 

בדצמבר 2017 צולמה לייפר מסתובבת בשכונת מגוריה בירושלים, עורכת קניות וממתינה בסניף הדואר. בעקבות הסרטון, שהציג את לייפר כאדם נורמטיבי, הוגשה התלונה במשטרה וחודשו הליכי ההסגרה נגדה. כמו כן, הוגשה חוות דעת פסיכיאטרית חדשה שקבעה כי לייפר אינה סובלת ממחלת נפש במובנה המשפטי, מבינה את משמעות ההליך וכשירה לעמוד לדין.

 

במסגרת הפרשה הסבוכה עלה חשד לפלילים כלפי שר הבריאות יעקב ליצמן והמשטרה הודיעה כי התגבשה תשתית ראייתית נגדו לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים והדחה בעדות. על פי החשד, שלושה פסיכיאטרים בכירים נדרשו לתת חוות דעת, ומהחקירה עלה כי בהזדמנויות שונות ויותר מפעם אחת פנה ליצמן בניגוד לחוק לפסיכיאטרים מחוזיים שהם עדי תביעה, והעביר להם את המסר לגבי חוות הדעת הרצויה. זאת, בארבע עיניים וללא שותפים, ואף שהם כפופים למרותו. בנוסף, הוא הבטיח קידום לפסיכיאטרים תמורת מסירת חוות דעת רצויה. ליצמן הכחיש שפעל שלא כחוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים