שתף קטע נבחר

המחלקה לאורולוגיה במרכז הרפואי קפלן - יש על מי לסמוך

אורולוגיה הוא אחד התחומים המשפיעים ביותר על התפקוד שלנו, וגם אחד התחומים שהכי פחות נעים לנו לדבר עם חברים, משפחה ואפילו עם הרופאים שלנו. עם זאת, בשורה התחתונה מדובר על איכות חיים ולעתים גם שמירה על החיים. המחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן היא מוקד של איכות ומצוינות בתחום, אשר מציעה שירות רפואי מעולה בתחום הכירורגיה של דרכי השתן. מה הופך את המחלקה לאחת המובילות בתחומה בישראל?

אורולוגיה היא תחום שהרבה מאיתנו לא נוטים לדבר עליו בשיחות סלון. אחרי הכל, לא מדובר במפרקים או בבעיית שמיעה, אלא בעיות שמתרכזות במקומות שאנחנו נוטים להצניע, כמו דרכי השתן או התפקוד המיני. למרות זאת, מדובר בתחום שמשפיע רבות על חיי היום-יום שלנו, ותפקוד תקין של המערכות האורולוגיות מבטיח לנו שמירה על איכות חיים בכל שלב ובכל גיל.

 

המחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן, בניהולו של פרופ' דן ליבוביץ, שמה לעצמה למטרה להעניק שירות רפואי מעולה בתחום הכירורגיה של דרכי השתן, ובשנים האחרונות היא גאה להיות אחת מהמחלקות המובילות בתחום בישראל. בין הטיפולים והשירותים שהמחלקה מתמחה בהם: ביופסיות ערמונית מתקדמות, ניתוחי אורולוגיה אונקולוגית ברמה הגבוהה ביותר, טיפול מתקדם באבנים בדרכי השתן, שימוש בלייזר ירוק לערמונית מוגדלת ואורולוגית ילדים. איכות הניתוחים המבוצעים במחלקה מאופיינים ברמה גבוהה ביותר, הן מבחינת תוצאות קליניות והן מבחינת שיעור הסיבוכים הנמוך.

  (צילום: באדיבות מרכז רפואי קפלן)
(צילום: באדיבות מרכז רפואי קפלן)


מה עומד מאחורי התופעות האורולוגיות הנפוצות בהן ניתן לטפל במחלקה? ומה הופך את השירות של המחלקה לאחד המבוקשים בישראל?

 

אבנים בדרכי השתן - מי נמצא בקבוצת הסיכון, ואיך מטפלים?

כ-10% מאוכלוסיית העולם המערבית יסבלו במהלך חייהם מאירועים של אבנים בדרכי השתן, כאשר השיעור הולך וגדל בעשורים האחרונים. עיקר הסובלים מהבעיה הם גברים, אך בשנים האחרונות הבעיה צומחת גם בקרב נשים.

 

הגורמים השכיחים להיווצרות אבנים בדרכי השתן הם נטייה גנטית, צריכה מופחתת של נוזלים, עודף משקל, סוכרת, יתר לחץ דם, בעיות הורמונליות ומחלות מעי דלקתיות.

 

הסימן הבולט ביותר לאבנים בדרכי השתן הוא כאב במותן המקרין למפשעה, תכיפות ודחיפות בהטלת שתן, ולעתים גם דם בשתן.

 

איך מטפלים באבנים בדרכי השתן? הטיפול באבנים כולל ריסוק האבנים לשברים קטנים יותר ופינוי של השברים. למשל, שיטת האורתרוסקופיה הכוללת החדרת מכשיר אופטי דרך השופכה עד לאבן, אשר מפורקת באמצעות לייזר.

 

שיטת ה-PCNL החדשנית, אשר מבוצעת במחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן, היא הליך זעיר פולשני המאפשר הסרה של אבנים גדולות (מעל 2 ס"מ) דרך חתך של 1 ס"מ במותן. בניתוח יוצרים תעלה עד לכליה, המאפשרת הכנסת מכשירים מתקדמים לריסוק האבן ושאיבה של השברים מהגוף. אם בעבר היה נדרש חתך ארוך לרוחב המותן כדי להוציא אבנים בגודל הזה, היום נדרש לא יותר מחתך קטן, אשפוז קצר יותר והרבה פחות כאב. החזרה לשגרה הרבה יותר מהירה. מדובר על טיפול אופטימלי העומד בשורה אחת עם בתי החולים המובילים בעולם.

 

חשוב לציין כי במחלקה האורולוגית רואים חשיבות עליונה במעקב אחרי חולים וטיפול בגורמי הסיכון המובילים לחזרת האבנים. חלק מהשירות של המחלקה כולל בירור מטבולי לבעלי סיכון גבוה להישנות. הבירור כולל בדיקות של הרכב האבן שהוסרה, בדיקות דם ואיסוף שתן על פני 24 שעות, מתוך מטרה לאתר גורמי סיכון הניתנים לטיפול, באמצעות שינוי תזונה, למשל.

 

אונקולוגיה - אבחון מתקדם וטיפול במגוון סוגי סרטן

המחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן מציעה בין היתר מערך אבחון וטיפול מתקדם של סוגי סרטן הקשורים למערכת האורולוגית של הגוף, כגון סרטן ערמונית וכיס השתן, סרטן הכליה, סרטן האשכים ועוד.

 

סרטן כיס השתן ודרכי השתן הוא הגידול הרביעי בשכיחותו בקרב גברים, והעשירי בקרב נשים. הגידול מאובחן לרוב בקרב גברים בני 70 ומעלה, אך נמצא גם אצל אנשים צעירים יותר.

 

גורם הסיכון העיקרי לסרטן מסוג זה הוא עישון, והמחלה עלולה להתרחש גם אצל מי שהפסיק לעשן לפני שנים. הביטוי העיקרי של סרטן בדרכי השתן הוא דימום בשתן ללא כאב. לרוב המטופל מופתע לגלות דם באסלה, מה שמחייב בירור מיידי על מנת לזהות את הגורם.

 

פרופ' דן ליבוביץ, מנהל המחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן (צילום: באדיבות מרכז רפואי קפלן)
פרופ' דן ליבוביץ, מנהל המחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן(צילום: באדיבות מרכז רפואי קפלן)
  

איך מטפלים בסרטן בדרכי השתן? הטיפול בגידול הוא ניתוח בשם TURBT, בו הגידול כולו נכרת ומוסר, דרך השופכה. הניתוח מהווה טיפול מיידי במחלה וגם מאפשר אבחון מדויק שאכן מדובר בסרטן ומה טיבו.

 

למרבה הצער, לגידולים יש נטייה של כ-80% לחזור, ולעתים בצורה חמורה ואגרסיבית יותר. כאשר גידול ממאיר חוזר, יש לו יותר סיכוי לחדור את שכבת השריר, מה שמכניס את המטופל למצב מסכן חיים, אם לא יתמיד בטיפול מתאים. במקרים חמורים שכאלו, כורתים את שלפוחית השתן כולה, בלוטת הערמונית וצנרת הזרע אצל גברים, ואצל נשים כורתים את שלפוחית השתן כולה, את הרחם והשחלות וחלק מהנרתיק. הניתוח מסתיים ביצירת פתח מלאכותי בדופן הבטן לניקוז השתן, או שחזור שלפוחית שתן. במקרים רבים יש צורך גם בטיפול כימותרפי. המחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן מציעה ניתוחים המשתמשים במכשור המתקדם ביותר, ומבוצעים על ידי צוות רפואי מיומן ומומחה בתחומו.

 

במקרים בהם המחלה אינה חודרת את השריר אך יש לה מאפיינים מסוכנים אחרים, יש צורך בטיפול מניעתי בחומרים המוחדרים לשלפוחית השתן. הטיפול היעיל ביותר נקרא BCG, כאשר חלופה נוספת היא הזרקת תרופה כימותרפית דרך קטטר – טיפול עם פחות תופעות לוואי, אך גם יעילות נמוכה יותר מ-BCG, ולכן מיועד לחולים בסיכון נמוך.

 

סרטן הערמונית הוא הגידול הממאיר הנפוץ ביותר בבני אדם. ייחודה של המחלקה בקפלן הוא ביכולת האבחון המתקדמת שלנו למחלה זו באמצעות ביופסיית היתוך לאיתור סרטן הערמונית, שיטה חדשנית ופורצת דרך לאבחון סרטן מסוג זה.

סרטן הערמונית היא לרוב 'מחלה שקטה' ללא תלונות או תסמינים מצד המטופל, וניתן לאבחן אותה רק באמצעות ביופסיה.

 

הפעולה הנפוצה מבוצעת באמצעות אולטראסאונד המאפשר לדגום מספר אזורים מהערמונית, אך מדובר בשיטה אקראית ולא תמיד מדויקת, לצד סיכון להופעת זיהום.

 

המחלקה האורולוגית של קפלן מציה כיום אבחנה בשיטה חדשנית ופורצת דרך, בשם ביופסיית היתוך (Fusion Prostate Biopsy), הנגישה לכל המטופלים. הטכנולוגיה המתקדמת משלבת MRI ואולטראסאונד, ובכך מאפשרת דיוק גדול יותר, ואחוז סיבוכים נמוך יותר באופן משמעותי. באמצעות מכשור ייעודי הנמצא במחלקה, הצוות הרפואי יכול לדעת היכן נמצא האזור החשוד, בניגוד לבדיקה ה'עיוורת' של הביופסיה הרגילה, לאתר את מיקום הסרטן ולאבחון אותו - עם סיכון מינימלי לזיהומים.

 

למחלקה האורולוגית בקפלן יש יכולת ניתוחית מוכחת לריפוי סרטן הערמונית באמצעות כריתת ערמונית עם תוצאות אונקולוגיות ותפקודיות טובות מאוד. בנוסף, בקפלן מבוצעים ניתוחים לפרוסקופיים ואחרים לגידולי כליה ברמה גבוהה מאוד.

 

לייזר ירוק לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית

כ-50% מהגברים עלולים לסבול מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) לאחר גיל 50, כאשר השכיחות עולה ככל שהגיל עולה.

 

הסימנים להגדלה הם הפרעה בהטלת שתן, כגון זרם חלש, תחושה של חוסר התרוקנות, מאמץ להתרוקן, תכיפות ודחיפות בהטלת שתן וכן קימה בלילה לצורך הטלת שתן. האבחון הוא קליני, כלומר מתבסס על הפרעות אופייניות ושלילת גורמים אחרים. בנוסף, הבירור הרפואי כולל בדיקה ידנית של הערמונית על מנת להעריך את גודל הערמונית ולשלול ממצאים שעלולים לעורר חשד לסרטן בערמונית.

 

המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי קפלן מציעה בדיקות נוספות כגון Uroflow, הבודקת את עצומת השתן באופן אובייקטיבי, ובדיקה אורודינמית, הבוחנת את התפקוד והקיבולת של כיס השתן, ואת יכולת הכיווץ של כיס השתן. בנוסף, ניתן לבצע בדיקת סונאר כליות ודרכי השתן, להערכה כללית של הכליות, כיס השתן והערמונית.

 

כיצד מטפלים בהגדלה שפירה של הערמונית? הטיפול התרופתי כולל תרופות המרפות את שריר מוצא כיס השתן והערמונית, אשר פועלות תוך מספר ימים, ותרופות המפחיתות את ההשפעה ההורמונלית בערמונית ומובילות להקטנתה. תרופות אלו משפיעות לטווח הרחוק.

 

ההחלטה על טיפול כירורגי מתקבלת כאשר מופיעים סיבוכים כגון אצירת שתן, זיהומים חוזרים ומשמעותיים, אירועים של דימום מדרכי השתן ועוד. הניתוחים הנפוצים נקראים TURP (ניתוח אנדוסקופי בו מתבצעת כריתה של החלק הפנימי של הערמונית) ו-SPP, שמבצע פעולה זהה אך בניתוח פתוח.

 

המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי קפלן מובילה את אחד מהטיפולים החדשניים בתחום – נידוף ערמונית בלייזר ירוק (PVP) – הניתוח מבוצע בגישה אנדוסקופית, דרך השופכה, ומאפשר טיפול גם למטופלים המשתמשים בתרופות לדילול דם. הניתוח דורש יום אחד של אשפוז, אשר לאחריו מוציאים את הקטטר.

 

אם כן, המחלקה לאורולוגיה בקפלן מעניקה למטופלים מגוון טיפולים, לרבות ניתוחים וטיפולים להגדלה שפירה של הערמונית, פעולות אנדוסקופיות לטיפול באבנים בדרכי השתן, ניתוחים זעיר-פולשניים, אנדוסקופיים וכירורגיה אורולוגית פתוחה לטיפול בגידולים סרטניים במערכת השתן, טיפול בתפקוד המילוי, בעיות של אורולוגיה נשית וניתוחי מומים מולדים בקרב ילדים. כל האבחונים, הטיפולים והניתוחים הנפוצים והחדשניים, מבוצעים על ידי צוות רפואי מיומן ומומחה, ועל ידי מכשור מתקדם ביותר.

 

לפרטים נוספים>> 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוכן פרסומי לוגו בית חולים קפלן
מומלצים