שתף קטע נבחר

ברקים ואפר בהר הגעש בפיליפינים, חשש מצונאמי

24 אלף איש כבר פונו מאזור הר הגעש טאאל, שעלול להתפרץ בכל רגע. אפר כבד כיסה עיירות בסביבה, בתים קרסו. במנילה סוגרים בתי ספר ומשרדי ממשלה, אך תיירים סקרנים – גם ישראלים – מתעלמים מהסכנה ומתקרבים אל ההר: "חוויה של פעם בחיים"

בתי ספר ובתי עסק במנילה, בירת הפיליפינים, נסגרו היום (ב') בעקבות ענני האפר האדירים הנפלטים מאז אתמול מהר הגעש טאאל, וסיסמולוגים מזהירים כי התפרצות של ההר תיתכן בכל רגע – ועלולה לגרום גם לצונאמי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טגייטיי (צילום: gettyimages)
הברקים מכים בהר הגעש טאאל(צילום: gettyimages)
הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טגייטיי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

24 אלף בני אדם כבר נאלצו להתפנות מבתיהם באזור טאאל, אחד מהרי הגעש הפעילים הקטנים בעולם. ההר, השוכן באמצעו של אגם כ-70 קילומטרים דרומית למרכז מנילה, פלט היום אפר זה היום השני ברציפות.

 

"המהירות שבה צברה הפעילות הגעשית בטאאל תאוצה הפתיעה אותנו", הודתה מריה אנטוניה בורנס, מנהלת מחלקת המחקר המדעי במכון הפיליפיני לוולקנולוגיה וסיסמולוגיה. "זיהינו מַגְמָה. היא עדיין עמוקה ולא הגיעה לפני השטח. אנחנו עדיין יכולים לצפות להתפרצות מסוכנת בכל רגע". הרשויות הזהירו כי התפרצות שכזו עלולה לגרום לגלי צונאמי ברחבי האגם.

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טגייטיי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טגייטיי (צילום: AP)
(צילום: AP)

"נבהלנו ממה שיכול לקרות לנו, חשבנו שההר כבר עומד להתפרץ", סיפרה מרילו בלדונדו, בת 53, שהתפנתה מהעיירה לאורל עם שני סטים של בגדים בלבד אחרי שראתה ענן אפר ענקי מיתמר מההר.

 

מאז אתמול מגיעות מאזור הר הגעש תמונות דרמטיות של ברקים מכים בעמוד האפר הוולקני הנפלט ממנו. מדובר בתופעה שרב המסתורין סביבה על הגלוי, אך קושרים אותה לקיומו של חשמל סטטי.

 

תופסים מקום ומצלמים

טאאל הוא אתר תיירות פופולרי, וגם היום נצפו תיירים שהתעלמו מהסכנה ונסעו לעיירות הסמוכות להר הגעש כדי לצפות מקרוב במתחולל בו. "זו חוויה של פעם בחיים בשבילנו", הסביר התייר הישראלי בני בורנשטיין לסוכנות הידיעות רויטרס, בעודו מצלם תמונות של ההר מנקודת תצפית בעיר טגייטיי, השוכנת כ-32 קילומטרים מההר.

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טאליסיי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טאליסיי (צילום: AP)
פינוי תושבים בטאליסיי. משאיות מפלסות דרכן בבוץ(צילום: AP)

העיירות אגנוסילו ולמרי, השוכנות דרומית-מערבית להר הגעש, התכסו בשכבה עבה של אפר, והנסיעה בכבישיהן הפכה בלתי אפשרית. בתים וכמה חלקי בניינים קרסו תחת משקלו של האפר הכבד.

 

בטליסיי בטנגס השכנה הפך הגשם את האפר לבוץ, ונדרשו משאיות כדי לפנות תושבים מקהילות מבודדות יותר. זרם החשמל והמים נקטע שם, והתושבים זקוקים למי שתייה ולמסכות כדי לכסות בהן את פניהם.

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טאליסיי (צילום: רויטרס)
אפר שכיסה את טאליסיי(צילום: רויטרס)

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טאליסיי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במנילה, שם גרים כ-13 מיליון תושבים, אזל ברוב החנויות מלאי המסכות בעקבות ההמלצה לתושבים לעטות אותן כשהם יוצאים החוצה. רחובות שבדרך כלל עמוסים בכלי רכב היו היום ריקים ברובם. בתי ספר ומשרדי ממשלה לא נפתחו.

 

ב-1754 – התפרצות של חודשים

בנמל התעופה הבינלאומי של מנילה חודשו הטיסות באופן חלקי, אחרי שאתמול עוכבו או בוטלו יותר מ-500 טיסות שם. טיסה אחת שנחתה היום הייתה זו שבה שב למנילה נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה, שנתקע אתמול בעיר מוצאו, דבאו, בדרום הפיליפינים. אתמול לא התאפשר לו לשוב בשל הראות הירודה.

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טגייטיי (צילום: AP)
יש חשמל באוויר. ברקים בטאאל(צילום: AP)

הפיליפינים פיליפינים התפרצות הר געש טאל טגייטיי (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

טאאל הוא אחד מהרי הגעש הפילים ביותר בפיליפינים, והוא התפרץ יותר מ-30 פעמים ב-500 השנים האחרונות. הפעם האחרונה שבה התפרץ הייתה ב-1977. בהתפרצות ב-1911 נהרגו כ-1,500 בני אדם, והתפרצות שאירעה בו ב-1754 נמשכה כמה חודשים. פעילות געשית מוגברת נרשמת בו מאז תחילת השנה שעברה.

 

הפיליפינים שוכנת ב"טבעת האש", חגורה של הרי געש המקיפה את האוקיינוס השקט. אזורים השוכנים בחגורה זו מועדים גם לרעידות אדמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ברקים בטאאל, אתמול
צילום: gettyimages
מומלצים